Noua dispoziție, aprobată în prima ședință de la instituirea stării de urgență, prevede deconectarea luminii din vitrine, a iluminatului decorativ, a scărilor rulante și altele. Autoritățile au mai dispus ca întreprinderile energofage își vor ajusta programul, inclusiv prin mutarea producției pe timp de noapte.
Comisia a dispus ca instituțiile de presă să difuzeze mesajele: „Economisiți energia electrică în orele de vârf: între 07:00-11:00 și 18:00-23:00 pentru a plăti mai puțin și a evita riscul unor deconectări” sau „Consumați eficient energia electrică, termică și combustibilii”.
Mai puțin iluminat și fără ascensoare în orele de vârf
Cetățenii sunt îndemnați să nu utilizeze ascensoarele în orele de vârf, inclusiv pentru a evita riscul de a rămâne blocați dacă se deconectează energia electrică, dar și alte măsuri.
Tot de la 1 ianuarie, în clădirile publice și unitățile comerciale se va deconecta iluminatul interior în încăperile neocupate. S-a dispus și deconectarea iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar, cu excepția „iluminatului firmei” în timpul orelor de program.
Întreprinderile de alimentare cu apă și canalizare vor regla regimul de funcționare a pompelor bazinelor de acumulare astfel încât consumul de energie în orele de vârf să fie redus la minimum.
O altă măsură prevede ca firmele și consumatorii să nu plătească penalități pentru întârzieri la plata facturii pentru energia electrică sau gaz, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.
Între orele 06:00 - 23:00, energia electrică produsă în țară va fi vândută doar pe piața internă. Exportul de energie electrică va fi permis doar în timpul zilelor de odihnă și zilelor cu sărbători, nelucrătoare.
De asemenea, se permite amplasarea pe perioada stării de urgență a generatoarelor electrice pe terenurile proprietate publică, adiacente proprietății private, fără a coordona prealabil schema de amplasare.
Primăriile locale și instituțiile publice care dispun de centrale termice pe bază de biocombustibili solizi au primit indicația să le utilizeze în mod prioritar.
Cei care doresc să producă energie electrică și au deja aprobările necesare pentru centralele lor, vor primi sprijin pentru a se conecta mai ușor la rețea.
Prim-ministrul Dorin Recean a declarat în cadrul primei ședințe a Comisiei pentru Situații Excepționale că centralele electrice și sectorul energiei regenerabile „rezolvă problema asigurării cu energie electrică”. Potrivit acestuia, „ne ajută orice megawatt de energie produs în țară, la costuri corecte”.
Consum de peste 1.000 MW în ora de vârf
Ministerul Energiei a comunicat anterior că aproape jumătate din energia consumată de R. Moldova în orele de vârf va fi cumpărată din diferite surse din România. Cealaltă jumătate e asigurată de CET-urile din țară, dar și de sursele alternative de energie electrică.
Consumul malului drept al Nistrului ajunge în lunile de iarnă la circa 850 MW, dar în unele zile poate fi mai mare. Autoritățile pot asigura în jur de 800 MW, motiv pentru care îndeamnă populația să consume mai puțină energie electrică în orele de vârf pentru a evita deconectările.
Joi, 26 decembrie Republica Moldova a atins un consum maximal de 1.017 MW la ora 17:45, potrivit datelor furnizate în timp real de Moldelectrica.
Autoritățile de la Chișinău spun că din 1 ianuarie, în stânga Nistrului ar putea urma și o criză umanitară, provocată de lipsa resurselor energetice suficiente, dar și din cauza faptului că populația din regiune nu-și permite să achite prețul de piață pentru acestea.
Totodată, malul drept al Nistrului s-ar putea confrunta cu deficit de energie electrică din cauza sistării livrărilor de la centrala din Cuciurgan, care produce energie electrică ieftină prin arderea gazelor rusești. În acest sens, din 16 decembrie, R. Moldova este în stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te