Linkuri accesibilitate

Cum planifică autoritățile să țină lumina aprinsă în această iarnă


În octombrie 2022, din cauza bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, R. Moldova a rămas de câteva ori în beznă, iar autoritățile moldovene au decis să economisească energie. În imagini: Chișinăul, cu și fără iluminat stradal seara.
În octombrie 2022, din cauza bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, R. Moldova a rămas de câteva ori în beznă, iar autoritățile moldovene au decis să economisească energie. În imagini: Chișinăul, cu și fără iluminat stradal seara.

Autoritățile au identificat surse alternative de energie electrică pentru cazul în care Centrala de la Cuciurgan, din stânga Nistrului, nu va mai primi gaz rusesc pentru a produce curent. 30% din energie va fi importată din România, 26% va fi furnizată de Termoelectrica și restul - din alte surse.

Chiar și așa, nu este exclus ca de la 1 ianuarie 2025, în R. Moldova să fie înregistrate deconectări de la energia electrică, în special din cauza consumului ridicat în orele de vârf, adică în intervalele 07:00 - 10:00 și 18:00 - 23:00, care poate „pune sub presiune” capacitatea de producție și distribuție a energiei electrice în întreaga țară.

De unde ia curent acum R. Moldova?

În prezent, cea mai mare importantă de energie electrică este procurată de la Centrala Electrică Moldovenească (MGRES), cunoscută ca Centrala de la Cuciurgan.

De exemplu, în primele 10 zile ale lunii decembrie, 37% din energie venea de la Cuciurgan, 23% - de la centralele electrice cu termoficare și aproape o treime era cumpărată de pe bursa de energie electrică din România (OPCOM), la prețuri descrise de autorități ca fiind „mai mari și foarte volatile”.

O altă parte provine din sursele regenerabile, care, în unele zile, asigură până la 16% din consum.

De la începutul anului viitor, însă, odată cu o posibilă sistare a aprovizionării cu gaze rusești a regiunii transnistrene, Centrala de la Cuciurgan nu va mai putea livra energie electrică pe malul drept al Nistrului, ceea ce va crea un „gol” care va trebui acoperit din surse locale și externe.

Autoritățile de la Chișinău au instituit, din 16 decembrie, stare de urgență, invocând necesitatea de împuternici suplimentare pentru a gestiona rapid o eventuală criză umanitară și energetică.

De unde va cumpăra Chișinăul energie electrică?

Potrivit autorităților, consumul malului drept al Nistrului ajunge în lunile de iarnă la circa 850 MW, dar în unele zile poate fi mai mare.

Ministerul Energiei anunță că cea mai multă energie electrică va fi achiziționată de la întreprinderea Termoelectrica din Chișinău - 175 MW.

CET Nord va putea furniza 25 MW. Centrala hidroelectrică de la Costești poate furniza cel mult 10 MW, iar sursele regenerabile locale pot să livreze între 50 și 100 MW, în funcție de condițiile meteorologice.

Restul, adică aproape jumătate din consumul de energie, va fi acoperit din surse externe. 200 MW vor fi achiziționați de la Centrala Nuclearelectrica de la Cernavodă, din România, la un preț plafonat de guvernul român la 80 de euro per MW. Alți 100 MW vor fi procurați de la Centrala Termoelectrică de la Brazi, tot din România.

Până la 200 MW vor putea fi achiziționați de pe bursa de energie electrică din România (OPCOM), pentru a acoperi vârfurile de consum.

Încă între 50 și 100 MW vor putea fi achiziționați de pe piața liberă a surselor regenerabile din țara vecină.

Cât ar trebui să economisim?

Ministerul Energiei estimează că, în orele de vârf, consumul ar trebui să scadă cu 60 de MW, ceea ce reprezintă 2% din consumul zilnic. Această cantitate nu poate fi acoperită și există riscul unor deconectări.

În aceste condiții, autoritățile îndeamnă populația să „consume rațional” energia electrică.

Când și unde vor fi deconectări?

Autoritățile nu exclud că vor urma deconectări, însă spun că acestea vor avea loc izolat și au pregătit un plan de acțiuni în acest caz.

Luni, 23 decembrie, compania „Premier Energy Distribution” a anunțat un program de deconectări în baza Planului de acțiuni pentru situații excepționale al Guvernului.

Întreruperile vor avea loc doar dacă se va înregistra „un deficit de putere în sistem” și va viza majoritatea consumatorilor, în special pe cei casnici.

Excepție vor face „consumatorii de importanță vitală”: instituțiile medicale; instituțiile educaționale; sediile autorităților publice centrale și ale instituțiilor din domeniul securității; aeroportul, stațiile de alimentare a troleibuzelor, instalațiile electrice ale Căii Ferate din Moldova și posturile publice de TV și radio.

Premier Energy va comunica programul de deconectări, cu data, ora și durata întreruperilor. Poți să te abonezi AICI ca să primești aceste informații.

Ce se va întâmpla în regiunea transnistreană?

Consumul zilnic al malului stâng al Nistrului variază între 120 și 180 MW. Ministerul Energiei a anunțat că regiunea transnistreană își va acoperi consumul propriu timp de până la 50 de zile, cât are în stocuri cărbune pentru funcționarea unui bloc al MGRES și cu energia de la Centrala hidroelectrică de la Dubăsari.

Tiraspolul a anunțat că trecerea de la producția de energie electrică în baza gazelor naturale la cărbune va presupune și o deconectare de circa 10 ore a energiei electrice în întreaga regiune.

Vezi și cum se pregătesc de iarnă locuitorii din Varnița, sat care depinde atât de gazul cât și de energia electrică din stânga Nistrului.
Au pregătit lemne, lumânări și lămpi cu kerosen. Sătenii din Varnița se tem că vor rămâne fără gaz și curent de la 1 ianuarie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:37 0:00

Cum poți să reduci consumul de energie?

  • Organizează-ți ziua în așa fel încât echipamentele care consumă cea mai multă energie să fie folosite în afara orelor de vârf (07:00-10:00 și 18:00-23:00);
  • Folosește electrocasnice din clasa A, adică cu cea mai înaltă clasă de eficiență energetică;
  • Profită de lumina naturală pe parcursul zilei și deconectați luminile din încăperi;
  • Schimbă becurile incandescente pe cele LED, care sunt mai econome;
  • Nu folosi simultan mai multe electrocasnice cu consum mare de energie, cum ar fi mașina de spălat haine, ceainicul electric, cuptorul electric. Folosește-le pe rând, pentru a reduce sarcina asupra rețelei electrice;
  • Reglează termostatul la o temperatură de 20-22 grade Celsius. Reducerea cu doar un grad poate să scadă consumul de energie cu până la 7%;
  • Scoate din priză aparatele, încărcătoarele pe care nu le folosești.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Georgeta Carasiucenco

    Sunt jurnalistă din 2016. Am lucrat la Moldova.org unde am scris despre drepturile femeilor și alte subiecte conexe. La Europa Liberă documentez schimbările climatice și alte probleme de mediu din Republica Moldova. Realizez reportaje și investigații pe subiecte ce merită atenția publicului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG