Noi percheziții în dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor afiliate lui Ilan Șor

În urma perchezițiilor, au fost ridicate înscrisuri de ciornă, telefoane mobile și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală. 

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că a efectuat mai multe percheziții în comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali.

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din R. Moldova sunt remunerați lunar cu sume bănești care nu sunt reflectate în evidența contabilă a formațiunilor, se afirmă într-un comunicat al PA.

Potrivit materialelor cauzei penale, s-a stabilit că destinatarii surselor bănești sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară, remunerați lunar din surse tenebre pentru activitățile prestate în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale, inclusiv pentru participarea la mitinguri, flashmob-uri și acțiuni de protest.

Sursa citată mai precizează că reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor le sunt create conturi bancare în banca comercială „Promsviazbank” din Federația Rusă (aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina). Prin intermediul aplicației bancare PSB, persoanelor în cauză le sunt transferați bani pentru activitatea în folosul partidelor și pentru coruperea electorală. Sumele transferate variază între 10 000 și 55 000 de ruble (echivalentul a 1 975 - 10 870 MDL).

În urma perchezițiilor, au fost ridicate înscrisuri de ciornă, telefoane mobile și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală.

Se vor efectua acțiuni suplimentare de urmărire penală pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei, în vederea adoptării unei hotărâri în condițiile legii, despre care publicul va fi informat, se mai arată în comunicat.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te