Războiul din Ucraina, dar și speculațiile pe piața internațională de produse petroliere au dus la scumpirea carburanților, spune directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov. În special, această criză a generat deficit de motorină în Europa, iar în R. Moldova pentru prima dată în istoria țării prețul motorinei a depășit prețul celui mai utilizat tip de benzină, A95, iar ambele au trecut de 27 de lei. Tendința scumpirii va continua și mâine.
Your browser doesn’t support HTML5
Acciza aplicată în cazul motorinei este practic de două ori mai mică decât în cazul benzinei, asta a făcut că acest tip de combustibil să fie tradițional mai ieftin în R. Moldova, explică unul dintre directorii ANRE, Eugen Carpov. Consumul motorinei este mai mare în țările europene, la fel cum în R. Moldova motorina reprezintă ¾ din importurile de carburanți. În același timp, situația din ultimele zile atestă un deficit al motorinei, cerere mare, ofertă limitată, motorina fiind utilizată masiv în agricultură și transporturi.
Dacă în cazul benzinei, 99% este adusă din România, un pic mai mult de jumătate din motorină este importată din România, restul e cumpărată mai ales din Rusia și Kazahstan. Ocolirea Ucrainei invadată de Rusia a generat și scumpirea transportării acestui produs, mai enumeră Eugen Carpov din factorii care au dus la majorări.
„Războiul din preajmă influențează de fapt situația la nivel continental. Europa suportă practic aceleași consecințe, de creștere a prețurilor la pompă”, declară Eugen Carpov, care admite că există elemente atât de ordin obiectiv, cât și de ordin speculativ, referindu-se la piața internațională.
Unii experți, printre care și fostul deputat Veaceslav Ioniță, au criticat puterea că ar menține o formulă depășită de situație la reglementarea prețurilor la carburanți, și au reproșat de asemenea ANRE că ar face lobby în favoarea companiilor importatoare. În replică, Eugen Carpov se arată convins că actualul cadru legal, cu stabilirea zilnică a prețurilor plafon în cazul motorinei și benzinei de tip A 95, este util în contextul regional tumultos de acum. Dacă ar fi fost liberalizată piața, prețurile ar fi fost cu cel puțin doi lei mai mari, susține Carpov:
„În mare parte, criticile vin din partea unor experți sau actori care nu au intrat în detalii în mecanismul care există pentru stabilirea prețurilor plafon. Dacă aceste fluctuații ar fi reglementate o dată la două săptămâni, ar genera venituri către companiile respective care nu sunt justificate”.
### Vezi și... ### De ce cresc prețurile la benzină, dacă noua guvernare a promis să le plafoneze?Deputații socialiști insistă pe ideea ca puterea să renunțe la jumătate din accize în cazul carburanților. O altă inițiativă a socialiștilor e să se facă scutirea de TVA.
Executivul a anunțat miercuri că va putea subvenționa doar 30% din acciza la motorina.
Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, președintele comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, spune că mecanismul actual de stabilire a prețurilor la produse petroliere e mai bun decât precedentul, menționând că este gata să discute orice soluție avansată de opoziție.
„În lipsa unei concurențe reale pe piață, pe care trebuie s-o recunoaștem în sfârșit, pentru că ea nu există, asta este o soluție temporară care protejează interesele consumatorilor”, punctează Alaiba.
Tot la capitolul soluții, Dumitru Alaiba spune că puterea așteaptă ca noul președinte al Consiliului Concurenței să reia investigațiile mai vechi asupra unor presupuse înțelegeri de cartel de pe piața produselor petroliere. În cazul agricultorilor, a spus reprezentantul puterii, se discută o schemă de compensații care va fi anunțată după ce vor fi finalizate calculele respective.
### Vezi și... ### Deficit de motorină sau înțelegeri de cartel? Consiliul Concurenței și ANRE vor face verificări