„Noi trebuie să ne unim într-un departament, care să fie condus tot de veterani”

Ce-i unește și ce-i dezbină pe veteranii din Republica Moldova? Cum se aplică în practică legea cu privire la veterani? Valentina Ursu i-a avut ca oaspeți în studioul Europei Libere de la Chișinău pe Constantin Covrig şi Nicolae Gârbu, membri ai Consiliului Național al Veteranilor de Război, aleși la Adunarea Națională a Veteranilor care a avut loc la 8 februarie, în Piața Marii Adunări Naționale. Veteranii de războiului de la Nistru spun că vor continua să-şi ceară drepturile sociale aprobate de primul Parlament. Dintr-un şir de înlesniri care au fost stabilite acum 28 de ani, în prezent, aceștia primesc doar o indemnizaţie lunară de 300 de lei şi dreptul de a călători gratuit cu transportul public. La Adunarea Națională a Veteranilor s-a decis crearea Consiliului Naţional al Veteranilor, iar printr-o rezoluţie s-a cerut autorităţilor crearea unui departament care să se ocupe de problemele veteranilor de război, inclusiv a celor din Afganistan.

Your browser doesn’t support HTML5

În dialog cu veteranii Nicolae Gârbu și Constantin Covrig


Constantin Covrig: „În 28 de ani, noi am fost răzlețiți în diferite organizații obștești, noi le cunoaștem...”

Europa Liberă: Câte sunt?

Nicolae Gârbu (stânga) și Constantin Covrig (dreapta)


Constantin Covrig: „Mai mult de 50 deja. Chestia dată ne duce la gândul că statul a fost cointeresat ca noi să fim răzlețiți și s-a condus după lozinca: Dezbină și domină! Când suntem răzlețiți, e ușor să vorbești cu cineva în particular. Scopul nostru este cu totul altul. Noi suntem conștienți că va fi foarte greu, practic, imposibil, să unim toate aceste organizații într-un singur front, un front comun, după cum și a fost în 1992. Noi vrem să unificăm aceste organizații, și nu numai a veteranilor de război din Transnistria, dar și toți veteranii care sunt la noi în țară. Acei care au luptat în Afganistan, acei care au luptat în alte conflicte în perioada post-sovietică.”

Noi avem o lege a veteranilor, niște hotărâri de guvern, decizii ale organelor de stat pe care nu le aplică nimeni...


Europa Liberă: Se pare că aceasta este intenția Ministrului Apărării, Victor Gaiciuc.

Constantin Covrig: „Ceea ce a făcut dl ministru Gaiciuc nu este decât o abureală, care a fost și la precedentele guvernări. Acest organ pe care l-au instituit dumnealor are o atribuție consultativă, dar noi vrem un organ de stat care să poată să aplice legea. Noi avem o lege a veteranilor, noi avem niște hotărâri de guvern, noi avem niște decizii ale organelor de stat, pe care nu le aplică nimeni. Noi nu putem să dăm în judecată pe nimeni, pentru că nimeni nu se ocupă de treaba asta.”

Europa Liberă: Dar este adevărat că vocea veteranilor nu este auzită pentru că are culoare politică, în anumite cazuri, pentru că sunteți pe baricade diferite, cu diferite prilejuri și poate că cel mai auziți sunteți în ajunul zilei de 2 martie sau chiar la 2 martie?

Constantin Covrig: „De acord, deoarece statul nu este cointeresat să aibă o structură unică a tuturor veteranilor. Noi am încercat diferite variante, dar, până la urmă, varianta plauzibilă este aceea că noi trebuie să ne unim într-un departament, care să fie tot condus și administrat de veterani, dar...”

Europa Liberă: Vreți o entitate guvernamentală?

Constantin Covrig: „Corect, corect!”

Nicolae Gârbu: „Noi deja am prezentat un proiect de lege la guvern, privind modificarea și completarea Legii cu privire la veteranii de război. Drept scop, acest proiect are crearea unui departament în cadrul și în subordinea Guvernului, cu competențe și atribuții în ce ține de protecția socială și economică a veteranilor de război și a membrilor familiilor lor. Noi am mai elaborat un proiect de Hotărâre pentru ca, concomitent, Ziua Memoriei să se numească și Ziua recunoștinței, fiindcă, dacă facem o analiză și ne uităm la ziua de 9 mai, este definită Ziua Biruinței și a Comemorării, adică, atunci când vorbim de recunoștință, noi vorbim de recunoștință față de cei decedați, cei care și-au jertfit viața și sănătatea, c-așa, ne mai adunăm la 2 martie, se mai face o masă de pomenire și se uită. De ce avem aceste declarații iresponsabile, eu am în vedere cele ale Ministrului de Externe, dl Ciocoi, adică lipsa de stimă și respect, adică falsificarea adevărului istoric.”

### Vezi și... ### Valeriu Cerba: Știm cine e adevăratul regizor și autor al războiului sângeros de pe Nistru. Și acesta este Kremlinul


Europa Liberă: V-a afectat atât de mult această declarație pe care a făcut-o șeful diplomației?

Nicolae Gârbu: „Foarte mult, fiindcă asta vorbește de atitudinea ... și, apropo, tema aceasta nu este epuizată, noi vrem o declarație publică și atitudinea guvernului, a președenției, care a fost rolul și statutul armatei Federației Ruse în acest conflict. ”

Europa Liberă: Și după.


Nicolae Gârbu: „Și după, desigur. Și iată că noi am înaintat proiectul de lege, ca ziua de 2 martie să fie, concomitent, și Ziua Recunoștinței, atât a statului, cât și a cetățenilor. Stima și respectul, desigur, este foarte înjositor să le cerșești, ele trebuie să fie.”

Europa Liberă: Câți veterani sunt astăzi în Republica Moldova?

Nicolae Gârbu: „Aproximativ, sunt 28 de mii de veterani, dar, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, se adună împreună toți veteranii conflictelor armate. Fiindcă toți au luptat pentru libertatea cetățenilor, în diferite conflicte.”

Sunt 28 de mii de veterani...


Europa Liberă: Și Dvs. chiar credeți că vă adunați de data aceasta toți? Pentru că, ziceam, intenții au mai fost, dar nu s-a mai reușit să se consolideze toate structurile.

Nicolae Gârbu: „Noi vrem să unificăm toate organizațiile veteranilor de război, fie printr-un acord de colaborare, fie organizație, confederație. Ceea ce a făcut Gaiciuc, este un scop ascuns, scop politic, adică în afară de ceea ce ei au subordonat. Nu poate un prim-ministru să creeze o organizație neguvernamentală și să se implice în activitatea organelor obștești, categoric. Și, apropo, este ilegală această hotărâre.”

Europa Liberă: Cine apleacă urechea la problemele acestor veterani? Pentru că ieșitul în stradă deseori v-a demonstrat că cei de la putere ar putea să rămână sus...

Constantin Covrig: „Noi avem o colaborare cu 25-30 de organizații obștești, care au dat curs invitației noastre, pe data de 19 februarie, în Casa Ofițerilor, Centrul de Educație Patriotică, să facem o masă rotundă, să aducem la cunoștința fiecăruia care este scopul nostru și ce avem de gând să facem pe viitor. Ar fi bine ca să punem presiune pe guvernare. Dvs. ați spus că au rămas surzi. Ei sunt de 30 de ani surzi, dar numai atunci când vom fi uniți, când vom avea aceleași scopuri, vom putea obține. Vă dau o cifră simplă: 19 veterani ai brigăzii Fulger, au decedat anul trecut. Deja e timpul să ne luăm ceea ce ne aparține, că mai avem foarte puțin timp.”

Europa Liberă: Dar ce probleme vreți să rezolve cei de la putere?

### Vezi și... ### Valeriu Muravschi, primul premier al Moldovei independente despre rolul ambiguu al Rusiei în 1992


Constantin Covrig: „Sunt șomeri – dacă nu ești angajat în câmpul muncii, nu ai poliță de asigurare. Noi nu o să ajungem nici 10 procente la 63 de ani, ca să ieșim la pensie. Nu e atât de mare numărul ăsta care au pensii, vrem să micșorăm vârsta de pensionare, vrem fiecare să fie asigurat cu poliță de asigurare gratuită, vrem ca să fie tratați în fiecare an la sanatoriu cei care au probleme, cei care au fost răniți. Cei decorați, se stipulează în Lege că vor primi indemnizații pentru decorații când vor ieși la pensie. Dar dacă nu mai ajunge la pensie? El este decorat, dar nu primește nici 25 de lei. Plus la toate, în fiecare lună, fiecare veteran trebuie să primească o indemnizație unică, cât de mică, de 500 de lei, de o mie de lei. Dar el a meritat, veteranul acesta, pentru că și-a jertfit viața și sănătatea.”

Europa Liberă: Dar, apropo, pentru ce ați luptat în 1992 la Nistru, dacă tot a fost readus în actualitate acest subiect?

Constantin Covrig: „Pentru ca niște iresponsabili, gen Dodon și Ciocoi, să fie astăzi la guvernare. Pentru că la baza statalității au fost veteranii, nu altcineva.

Europa Liberă: Cine cu cine a luptat?

Patrioții țării Moldovei au luptat cu Federația Rusă...


Constantin Covrig: „Noi am luptat. Patrioții țării Moldovei au luptat cu Federația Rusă. Este clar ca bună ziua că acele tancuri n-au fost procurate la Kilometrul 7, în Odesa. Acea artilerie grea cu care au fost omorâți camarazii noștri nu au căzut de pe Lună. Acelea au fost centralizat din depozitele unităților militare ale Armatei a 14-a, care este și până în prezent pe teritoriul țării. Să nu aburească populația și să nu ne aburească pe noi că au fost pacificatori. Dacă au fost pacificatori, de ce a murit atâta lume? Când au venit ei? De ce n-au intervenit din start, să fie pace? De ce nu au stopat scurgerea armamentului din unitățile militare? Asta înseamnă pacificatori. Și un pacificator ce mai înseamnă? Ai făcut pace, ți-ai îndeplinit atribuțiile de pacificator, ți-ai luat armata și ai plecat. Dar ce caută ei aici?”

Nicolae Gârbu: „Problema ține de securitatea statului. Fiindcă, atunci când guvernanții scuipă, nu în veterani, dar în societate, adică în cetățenii R.Moldova. dacă vă aduceți aminte anul 1992, cetățenii R.Moldova au fost solidari cu veteranii de război, au venit, au adus, i-au aprovizionat ș.a.m.d. Ei, acum au scuipat, și nu numai în veteranii de război, dar noi suntem ferm convinși că, în semn de recunoștință, cetățenii vor fi solidari cu noi.

Europa Liberă: Dar câtă lume vine alături cu Dvs. împreună cu Dvs?

Nicolae Gârbu: „Ultima dată au fost 3000 de veterani de război. După întâlnirea de la data de 19 februarie, o să avem o discuție constructivă, o să inițiem un dialog cu toate...

Europa Liberă: Dar Dvs. trebuie să inițiați dialogul și cu autoritățile guvernamentale?

Nicolae Gârbu: „Foarte corect. Dar vă dăm un exemplu. Noi am avut o întâlnire cu prim-ministrul,le-am înaintat proiectele de lege. Nimeni, până astăzi, din toate organizațiile obștești n-a înaintat vreun proiect de lege privind perfecționarea, fiindcă, în genere, legea cu privire la veterani este învechită. Pentru noi este foarte important, prioritar, ca să se creeze în cadrul Guvernului un departament care să coordoneze activitatea administrației publice centrale, locale, concentrate în teritoriu, să perfecționeze legislația și așa mai departe. Trebuiește o subdiviziune specială, care să se bucure cu problemele veteranilor de război. Și apropo, acestei unități, finanțe noi putem să-i arătăm de unde să ia.”

Europa Liberă: De unde?

### Vezi și... ### „Armata este versiune-demo a închisorii”. Mărturii ale tinerilor din regiunea transnistreană.


Constantin Covrig: „Păi, numai anul trecut, au crescut cheltuielile pentru întreținerea funcționarilor de stat cu 1,4 miliarde de lei. Un procent să ne aloce, astea-s 14 milioane. Dar, la general, merge vorba de treizeci și ceva de miliarde de lei pentru întreținerea aparatului de stat. Din banii aceștia, nu se găsesc acolo, câteva milioane. Dar pentru președintele țării 100 de mii, zilnic, se cheltuie. Dar pentru cei care au luptat pentru statalitate, care au stat la baza statalității, nu se găsesc câteva milioane să-i întreținem, să avem grijă de ei? Că noi suntem una dintre păturile cele mai vulnerabile. Noi vorbim de invalizi care de 28 de ani așteaptă o proteză și nu o au, noi vorbim despre mormintele care au fost date uitării. Administrația publică locală habar nu are de aceste morminte. Cine să aibă grijă? Dacă ar fi o diviziune teritorială, ar fi altceva, ar fi o altă atitudine. Noi nu avem în curricula școlară o pagină de istorie a Moldovei.”

Nicolae Gârbu: „Cred că sarcina principală a actualului guvern, până la 2 martie, pentru a ameliora situația, ca să execute Lege cu privire la veteranii de război, ce ține de asigurarea statutului, echității, adică să-i egaleze, așa cum cere legea, pe toți în drepturi. Ce am eu în vedere? Veteranii dintr-al doilea război mondial, primesc indemnizația lunară de 500 de lei. De ce veteranii ceilalți sunt atât de umiliți? 100 de lei, pe urmă 300 de lei ș.a.m.d. Și, apropo, acesta este războiul nostru, noi am luptat pentru independență, integritate – de ce trebuie să cerșim? Ce, indemnizațiile astea se dau pentru suferință, pentru durere, pentru tratamentul medical? De aceea, guvernul are o șansă ca să-și corecteze. Și, apropo, noi venim cu aceste proiecte ca să îmbunătățim buna guvernare.”