Noi victime ale fanatismului. După atacul terorist de la Viena

Pagina de Twitter a Poliției vieneze după atentatul de luni

Atacul terorist din Viena a şocat lumea întreagă.

Din informaţiile date publicităţii de către autorităţile austriece rezultă că făptaşul împuşcat provenea dintr-o familie de etnici albanezi, originară din Macedonia de Nord. Teroristul, în vârstă de 20 de ani, a fost un adept fanatic al ideilor fundamentaliste promovate de aşa-numitul Stat Islamic.

Your browser doesn’t support HTML5

Noi victime ale fanatismului. După atacul terorist de la Viena

Această organizaţie este un „duşman al societăţilor deschise”, precum s-a exprimat ministrul german de externe într-o declaraţie. Este o organiziţie care a declarat război sistemului democratic şi pluralismului politic în numele unei ideologii difuze care instrumentalizează religia cu scopul impunerii unei hegemonii spirituale care să anihileze statul secular laic, de tip occidental.

Radicalizarea unor tineri musulmani şi transformarea lor voluntară în bombe vii sunt fenomene care s-au extins şi pentru care nu există explicaţii logice. Este vorba doar despre ura contra valorilor occidentale care îi îndeamnă să-şi sacrifice viaţa în numele unei doctrine radicale? La această întrebare s-au dat răspunsuri multiple. Soluţiile de contracarare s-au dovedit a fi fără efect. Inclusiv în Germania unde în 2016 un islamist a intrat cu maşina peste vizitatorii unui târg de Crăciun din Berlin. De atunci au mai avut loc incidente violente dar fără să aibă dimensiunea celor din Franţa sau a celui de luni, de la Viena.

Patrule înarmate pe străzile Vienei, după atacul de luni 2 noiembrie

Iată doar trei exemple. În august, un tânăr musulman fanatizat a încercat să provoace pe autostrada metropolitană din Berlin o serie de accidente, folosind un autoturism. Şase persoane au fost rănite. Din fericire, incidentul provocat de tânărul originar din Irak nu s-a soldat cu victime.

La Dresda un tânăr sirian, Abdullah H., a înjunghiat la începutul lunii octombrie un bărbat care se plimba pe stradă cu partenerul său. Din fericire, partenerul a supravieţuit, fiind doar rănit. Ulterior s-a aflat că făptaşul era un tânăr fanatizat care, prin acest asasinat, a dorit să-şi exteriorizeze ura faţă de homosexuali.

Homofobia radicală a islamiştilor face parte din viziunea lor ideologică. În conformitate cu această concepţie au acţionat la sfîrşitul săptămînii trecute mai mulţi musulmani - şi la Berlin. Un grup de tineri l-au biciuit simbolic pe un bărbat deghizat în homosexual. Acesta purta o mască pe care era înfăţişat preşedintele francez Macron. Acest spectacol macabru şi dezgustător voia să ilustreze nu numai reacţia de respingere a valorilor societăţii germane democratice, ci voia să fie şi o acţiune de solidarizare făţişă cu asasinul profesorului francez Samuel Paty.

În aceste cazuri, autorităţile statului au intervenit. Teroriştii potenţiali însă nu se lasă intimidaţi. Ei se vor considera martiri, iar contra fanatismului încă nu s-a descoperit un antidot.