Noul bloc „Împreună” discută un pact pentru Europa și cu președinta Sandu, și cu primarul Ceban

Igor Munteanu, președintele CUB și unul din liderii blocului „Împreună”, în studioul Europei Libere.

Blocul „Împreună” discută și cu președinta Maia Sandu, și cu primarul Ion Ceban participarea lor la un pact pentru Europa. Igor Munteanu, un lider al blocului creat recent, a spus podcastului „Pe Agendă” că „trebuie să fim îngăduitori” în mod strategic față de „erorile” trecute ale primarului.

Alături de alți lideri ai celor patru formațiuni proaspăt unite în blocul „Împreună”, Munteanu a participat recent la o întâlnire cu șefa statului, care ar fi manifestat „curiozitate și interes” față de inițiativa lor, „Pactul pentru Europa”. Președinte al CUB, politicianul a dezvăluit Europei Libere că invitația la discuții a venit din partea șefei statului.

„Am dat curs acestei solicitări și am discutat diferențele dintre abordările noastre”, a spus Munteanu, explicând că, în abordarea blocului „Împreună”, integrarea europeană nu trebuie monopolizată de un singur partid sau politician.

Mai mulți politicieni pro-europeni au spus public în trecut că președinta Sandu, prin inițiativa sa de a se organiza un referendum despre aderarea Republicii Moldova la UE în aceeași zi în care ea va candida să obțină un nou mandat de președintă, ar urmări să obțină avantaje la urne.

De la diferențe de abordare la înțelegere strategică

Igor Munteanu spune acum că blocul „Împreună” va sprijini un vot DA la referendum, dar la prezidențiale va avea propriul candidat, încă nenumit.
Dar „Pactul pentru Europa” ar trebui să stabilească un consens între partidele și politicienii pro-europeni pe termen mai lung, spune Munteanu.

El a recunoscut că „Împreună” poartă discuții și cu primarul Chișinăului, Ion Ceban, care sprijină integrarea europeană acum împreună cu partidul său MAN, deși a criticat-o în trecut și a exprimat poziții pro-ruse, pe când făcea parte din Partidul Socialiștilor.

Întrebat dacă discută cu Ceban și dacă are încredere în sinceritatea schimbării sale de poziție, Munteanu a spus că el și aliații săi dau dovadă de „înțelegere strategică”.

„Înțelegem că la un moment dat trebuie cu toții să fim mai îngăduitori față de erorile care se comit pe scena politică și, în același timp, să încurajăm conținutul pozitiv al mesajelor care se transmit în acest moment”, a spus Munteanu.

Fără „grupuri maligne” în pact

Fost diplomat și ambasador moldovean la Washington, el a spus însă că autorii inițiativei nu discută și nu acceptă „niciun fel de tranzacții” cu „grupurile maligne” din jurul oligarhului fugar Ilan Șor, care ar fi „alimentate din banii FSB-ului”. Guvernarea de la Chișinău și aliații ei occidentali, inclusiv UE și Statele Unite, spun că Șor încearcă destabilizarea R. Moldova în interesul Kremlinului.

Munteanu a spus că „Împreună” planifică un eveniment public la care toți politicienii pro-europeni vor putea semna pactul.

Nu există încă un răspuns public din partea primarului capitalei sau a șefei statului. Dar Igor Grosu, liderul partidului de guvernământ PAS și un aliat cheie al președintei Sandu, a spus deja că își va îndemna colegii de partid să semneze „Pactul pentru Europa”.

Ce mai puteți afla din acest interviu cu Igor Munteanu:

  • În funcție de ce criterii va desemna blocul „Împreună” un candidat la alegerile prezidențiale?
  • Cum se înțelege opoziția extraparlamentară cu guvernarea?
  • Demisia căror miniștri o cer reprezentații blocului „Împreună” și de ce?
  • Cum ar putea evolua integrarea europeană a R. Moldova în contextul alegerilor europarlamentare și a situației de securitate din regiune?
  • Încotro se îndreaptă războiul din Ucraina, după o lungă așteptare a aprobării ajutorului american pentru Kiev?

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri seara, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.