Noua președintă a Macedoniei de Nord a refuzat să pronunțe numele oficial al țării în timpul jurământului

Prima femeie președinte al Macedoniei de Nord, Gordana Siljanovska-Davkova, rostind jurământul, 12 mai 2024.

Prima femeie președinte al Macedoniei de Nord, Gordana Siljanovska-Davkova, a fost învestită în funcție pe 12 mai, deși a refuzat să pronunțe numele oficial al țării în timpul ceremoniei, ceea ce i-a înfuriat pe liderii opoziției și a stârnit reacții dure din partea vecinilor - Bulgaria și Grecia.

În discursul său, Siljanovska-Davkova s-a referit doar la „Macedonia”, și nu a rostit numele constituțional al țării – „Macedonia de Nord”.

Siljanovska-Davkova, profesoară în drept, în vârstă de 68 de ani, a candidat la prezidențiale din partea partidului conservator de opoziție Organizația Revoluționară Internă Macedoneană - Partidul Democrat al Unității Naționale Macedonene (VMRO-DPMNE). Această forță politică a criticat acordurile încheiate cu Grecia în 2018, în baza cărora fosta republică iugoslavă și-a schimbat oficial numele din „Macedonia” în „Macedonia de Nord”. Grecia s-a opus cu fermitate denumirii „Macedonia”, spunând că aceasta ar sugera pretenții teritoriale asupra regiunii sale istorice cu același nume, motiv pentru care a blocat aderarea țării vecine la NATO și la UE.

Acordul prin care „Macedonia” a devenit „Macedonia de Nord” a deschis calea pentru continuarea integrării occidentale a țării.

În discursul său inaugural, Siljanovska-Davkova a promis că va fi președintele tuturor cetățenilor, indiferent de afilierea lor politică.

„Voi uita momentele proaste și îmi voi aminti doar de cele bune. Voi fi președinte atât de stânga, cât și de dreapta, pentru toți cetățenii”, a spus ea.

Reprezentanți ai actualului guvern al Macedoniei de Nord au condamnat gestul lui Siljanovska-Davkova. Ministrul justiției, Krenar Loga, a declarat că, în opinia sa, jurământul nu ar fi valabil, pentru că noua președintă a menționat numele neconstituțional al statului. Ulterior, Ministerul de Externe al Macedoniei de Nord și-a reafirmat angajamentul față de toate angajamentele asumate de Skopje.

Gordana Siljanovska-Davkova a obținut peste 65% din voturi în al doilea tur de scrutin, în timp ce rivalul său, fostul președinte al Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a obținut peste 29,%. Alegerile parlamentare au fost câștigate de coaliția condusă de VMRO-DPMNE, care este posibil să formeze noul guvern. Deocamdată, cabinetul este format din adversarii săi politici.

### Vezi și... ### Blinken pleacă de la Skopje înainte să vină Lavrov