După ce în Italia criza politică a luat sfîrșit, iar partidul anti-sistem „Mişcarea 5 stele” și partidul de extremă dreaptă Liga au reuşit să facă un guvern sub conducerea lui Giuseppe Conte – un avocat nou venit în politică – au apărut întrebări legate de politica acestui guvern la nivel european și despre relaţia Uniunii cu Rusia și cu sancțiunile economice impuse regimului Putin pentru anexarea Crimeii și sprijinul acordat separatiștilor din estul Ucrainei.
Premierul Conte, în discursul său de ieri din Senatul italian, a spus limpede că politica Italiei se va schimba - cel puțin în doua chestiuni importante – şi europene - , și anume în problema refugiaţilor și în cea economică. Chiar dacă aici vor fi schimbări, noul premier de la Roma a dat asigurări că ţara sa nu dorește să părăsească Uniunea Europeană, dar „dorește o Europă mai puternică și mai echitabilă”.
Domnul Conte a mai spus, spre îngrijorarea unor țări europene, că guvernul său va promova, „o revizuire a sistemului de sancțiuni” impuse Rusiei.
În timp ce la Roma noul premier obținea votul senatului şi își prezenta agenda, la Viena, în Austria, avea loc vizita liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. La întrevederile pe care le-a avut cu președintele austriac Alexander van der Bellen şi cu premierul de la Viena Sebastian Kurz, Vladimir Putin a adus în discuţie și el sancțiunile occidentale, spunînd, fără ocolișuri, că în opinia Moscovei, „toată lumea este interesată în ridicarea sancțiunilor, inclusiv Moscova”.
Austria, la fel ca şi Italia, are şi ea un guvern format de partide de extrema dreaptă, anti-imigraţie și care sunt considerate „prietene” ale Rusiei şi în favoarea ridicării sancțiunilor împotriva Moscovei...
Austria, la fel ca şi Italia, are şi ea un guvern format de partide de extrema dreaptă, anti-imigraţie și care sunt considerate „prietene” ale Rusiei şi în favoarea ridicării sancțiunilor împotriva Moscovei. Vizita la Viena a lui Vladimir Putin a fost domintă de relaţiile economice între cele două țări şi a fost și prima vizită într-o ţară a Uniunii Europene a liderului de la Kremlin după ultimele alegeri prezidenţiale.
Într-un interviu acordat astăzi presei chineze, Putin a răspuns astfel la o întrebare legată de sancțiunile occidentale împotriva ţării sale:
„Opinia mea este că Rusia sau e un stat suveran sau nu va mai exista deloc. Şi cu siguranță poporul rus alege întodeauna, prima varianta...”
Impunerea de sancțiuni economice Rusiei – atît de Uniunea Europeană, cît şi de Statele Unite – pentru politica lui Putin în Ucraina a dus, împreună cu scăderea preţului la petrol, la recesiunea economică în care se află Rusia.
Astăzi ministrul francez de externe Jean Yves le Drian a spus că Parisul se opune rediscutării în grabă a sancțiunilor impuse Rusiei, insistînd că discuţia poate începe numai după ce Rusia va face progrese în impunerea păcii în Ucraina. „Cînd vor fi făcute progrese în a pune capăt conflictului din Ucraina, atunci vom putea discuta chestiunea sancțiunilor și acest lucru îl vom spune italienilor”, a declarat la postul de radio Europa 1, șeful diplomației franceze.
La Bruxelles astăzi, secretraul general al NATO, Jens Stoltenberg, a explicat foarte clar opinia alianței despre sancțiunile impuse Rusiei:
„Cred că sancțiunile sunt importante pentru că ele trimit un semnal clar Rusiei că acțiunile ei în Ucraina au consecințe și Rusia trebuie să își schimbe comportamentul pentru ca ele să fie ridicate.”