Noul prim-ministru rus aduce lângă el membri vechi de familie de interese

Aleksandr Udodov

Aleksandr Udodov este un om de afaceri rus despre care s-au știut puține lucruri până nu demult. Situația s-a schimbat odată ce liderul de la Kremlin l-a numit pe Mihail Mișustin drept premier luna trecută. De atunci despre omul de afaceri s-a scris că este un investitor îndrăzneț, cu succese notabile și mai ales un bun patriot. Corespondentul nostru la Washington Todd Prince a căutat să afle mai multe.

Se crede ca Aleksandr Udodov este un prieten apropiat al noului premier de la Moscova. Are 50 de ani. Joacă hockei în aceeași echipă cu premierul și în 2008 făcea parte dintr-o delegație oficială rusă care a călătorit în străinătate.

Aleksei Navalnîi


Potrivit unei investigații făcute de liderul opozitiei Aleksei Navalnîi prin Fundația AntiCorupție, omul de afaceri ar fi donat două loturi de pământ de lângă Moscova surorii premierului Mișustin și alte două apartamente pe care le-a cumpărat la Moscova ar fi ajuns până la urmă la fii premierului.

Ca și în alte cazuri de oameni de afaceri din Rusia, nu e foarte ușor să fie explicate marile averi pe care le-au făcut.

Udodov este din Dagestan, din Caucazul de Nord.

Deține în prezent două proprietăți în apropiere de Kremlin, estimate la peste 130 de milioane de dolari.

Compania sa „Curcubeul ciupercilor” care produce aproximativ 17 mii de tone de ciuperci comestibile pe an, este estimată la 60 de milioane de dolari.

Pe pagina sa oficială pe net, nu se spune nimic despre cum a fost făcută această avere.

Potrivit unei biografii ”romanțate” publicată de Moskovsky Komsomolets, cu informații de pe site-ul omului de afaceri, Udodov ar fi condus o companie de logistică letonă în anii 1990, apoi a cumpărat o parte dintr-o companie de transporturi germană, la mijlocul anilor 2000, pentru ca apoi, în ultimii 10 ani, să facă marele salt cumpărând un mall în Moscova de zeci de milioane de dolari.

Despre studiile sale se știe că s-a născut în 1969, că a absolvit Universitatea din Kiev in 2001, cu o diplomă în jurisprudență, si apoi ar fi fost vicepreședinte al companiei energetice rusești Itera Group. Într-un articol din 2011 al cotidianului Kommersant, despre o schemă ilegală de evitate a impozitării, este scris că Udodov ar fi fost ” oficial șomer”, contrazicând informațiile despre funcția sa de la Itera Group.

In 2010, potrivit informațiilor oficiale elvețiene obținute de corespondentul nostru și potrivit presei elvețiene, Udodov a cumpărat mai multe proprietăți în străinătate, estimate la peste 40 de milioane de dolari.

Astfel, a cumpărat un hotel de 4 milioane de dolari pe lacul Lucerna – pe care a promis că îl va moderniza cu alte 4 milioane. Tranzacția a trezit suspiciunea autorităților elvețiene care, potrivit presei elvețiene din 2012, au deschis o investigație pentru o posibile spălare de bani. Nu este limpede când anume a fost deschisă această investigație. Udodov a vândut însă hotelul în 2013 și investigația a fost închisă.

Udodov deține un apartament și în această casă din Praga


În aprilie 2011, scrie corespondentul nostru la Washington, poliția rusă a făcut o deschidere la apartamentul lui Udodov de la Moscova în legătură cu o fraudă fiscală de 60 de milioane de dolari, dar, potrivit relatărilor din ziarul Kommersant de la acea dată, Ududov nu a fost de găsit. La câteva zile de la razia poliției, Udodov a dat publicității un comunicat spunând că era în străinătate ca reprezentant al Itera și a respins relatările presei. Mai mult, omul de afaceri a spus că nu este implicat în nici o investigație. Potrivit site-ului Open Media, Udodov a fost martorul cheie în acest caz, în urma căruia 5 oameni au fost condamnați pentru evaziune fiscală și trimiși la închisoare.

Mișustin era, la acea dată, șeful Fiscului rusesc – cum a fost de altfel până ce a fost numit de Vladimir Putin premier.

Udodov nu era cunoscut deloc presei până de curând. Dar de când Mișustin a devenit premier, presa a început să îl prezinte ca pe un guru în ale afacerilor, ca pe un om de afaceri capabil, cu inteligență și neapărat și cu patriotism să facă afaceri mărețe. Cel puțin așa îl prezintă presa apropiată Kremlinului. Cum multe din articolele care îl laudă nu sunt semnate, este posibilă să fie vorba de o campanie cumpărată de publicitate.

Ceea ce este clar, este că afacerile sale au înflorit in ultimii 10 ani, perioada în care Rusia s-a confruntat cu sancțiuni occidentale și prețurile la petrol s-au prăbușit. În ciuda acestor evoluții, Udodov cumpără în 2011 mallul Gimeney din centrul Moscovei , având atunci o valoare între 80 și 110 milioane de dolari. Centrul de magazine a fost cumpărat, potrivit presei ruse, de la companie Peresvet-Invest, o firmă de construcții aflată în dificultate în anii 2008-2009.

Deși în perioada imediat următoare, după ce omul de afaceri a cumpărat acest mall, situația economică a Rusiei s-a înrăutățit – au fost impuse sancțiunile occidentale din cauza anexării peninsulei Crimeea de la Ucraina și sprijinului acordat separatiștilor din estul Ucrainei – averea lui Udodov a crescut. In 2015 a mai cumpărat un mall la Moscova estimat la 23 de milioane de dolari la care a făcut lucrări de reconstrucție de alte 8 milioane. Tot atunci a deschis încă un mall la periferia Moscovei și un altul în regiunea Kaluga.

În 2017 și-a deschis o companie agricolă, care se ocupă de producerea și comercializarea ciupercilor. Potrivit ziarului Komsomolskaia Pravda, împreună cu un partener de afaceri ar fi investit peste 80 de milioane de dolari în această afacere, iar afacerea a prosperat, odată cu primirea de subvenții importante de la stat . O importanta infuzie de capital a avut loc după ce, partenerul său de afaceri, un oarecare Mihail Davidianeț a vândut două loturi de pământ în Moscova, unei companii de construcții. Potrivit publicației RBK, lumea afacerilor imobiliare nu a auzit niciodată despre acest Mihail Davidianeț, dar un director executiv din zona imobiliară a declarat publicației citate că Udodov părea mai degrabă un „dezvoltator de hârtie”, adică, o persoană care cumpără pământ, se înregistrează ca dezvoltator imobiliar și apoi îl revinde la un preț mult mai mare. La vremea la care Udodov făcea aceste afaceri, șeful cadastrului in Rusia era actualul premier.

În 2008 - scrie corespondentul nostru – Udodov a fost împreună cu Mișustin și cu vicepremierul Serghei Narușkin la Dubai, în căutarea de oportunități de afaceri. Împreună cu ei în această delegație se aflau, potrivit presei din regiune, Boris Fiodorov, fostul director al serviciului de Fisc al Rusiei și cofondator al firmei de investiții UFG Asset Management, americanul Charles Ryan, celalalt fondator al firmei și Vitali Kachur, cu care Udodov lucrase la firma de transporturi de marfa din Germania. Kachur a fost condamnat la 4 ani închisoare pentru preluare frauduloasă a unei afaceri și a fost grațiat în 2017.

În articole din presa rusă mai puțin prietenoasă Kremlinului, s-a scris în 2000 că Udodov era vicepreședinte al fondului de investitii Peresvet-Invest, care a lăsat sute de oameni fără apartamente după ce li s-au luat banii și unui dintre cofondatorii fondului, Oleg Pronin, se află în judecată pentru spălare de bani.

Open Media a relatat că Udodov și Fiodorov ar fi lucrat cu Mișustin când acesta era șef la UFG Asset Management, dar compania a negat această informație. Pe de altă parte, revista elvețiană Beobachter, care a publicat din 2012 o investigație despre Udodov și acuzațiile împotriva sa pentru spălare de bani, susține că numele omului de afaceri rus se afla pe site-ul companiei, la data publicării materialului, dar că a fost șters ulterior.