Nouă firme farmaceutice promit să nu pună pe piață un vaccin anti-Covid care nu a fost suficient testat

Nouă firme farmaceutice au dat publicității o declarație în care se angajează să respecte „cele mai înalte standarde științifice” și să nu pună pe piață un vaccin anti-Covid, înainte ca acesta să fi dovedit, prin teste serioase, că este eficient și sigur. Printre firmele care au semnat declarația se numără AstraZenaca, Moderna și Pfizer. Toate trei au vaccine experimentale anti-Covid în ultima fază de testare, a treia, în Statele Unite dar numai Pfizer declarase anterior că ar putea cere o autorizație de urgență, pentru a pune pe piața vaccinul înainte de încheierea testelor clinice de masă.

### Vezi și... ### AstraZeneca sistează temporar testele cu vaccinul său anti-Covid

În declarație nu se face nici o referire directă la președintele Donald Trump care în repetate rânduri a lăsat de înțeles că un vaccin anti-Covid ar putea fi pe piață înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Statele Unite se apropie de 190 de mii de decese legate de Covid-19, cu peste 6 milioane 300 de mii de cazuri confirmate de contaminare.

### Vezi și... ### Graba pentru obținerea unui vaccin anti-Covid, subiect în campania electorală americană

Celelalte 6 firme care au semnat declarația sunt BioNTech (partener cu Pfizer); GlaxoSmithKline; Johnson & Johnson; Merck; Novavax; și Sanofi.