„Nu sunt o persoană foarte populară în R. Moldova”. Ce spune Dragalin despre șansele ei de a trece vetting-ul

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, într-un interviu la Europa Liberă

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, crede că nu există vreun temei pentru care să nu treacă evaluarea externă la care urmează a fi supuși procurorii din R. Moldova, dar nu exclude că „vor exista întrebări” în privința deciziilor sale.

Deși și-a exprimat anterior reticența față de verificarea integrității financiare și etice a procurorilor, Dragalin nu știe dacă ar exista alternativă acestei proceduri, numită vetting.

Vorbind într-un interviu la Europa Liberă, procuroara-șefă Anticorupție a spus că ia în calcul posibilitatea ca „foarte mulți procurori să decidă să-și dea demisia decât să meargă la procedura de vetting”.

„După ce o să fie constituită comisia de vetting pentru procurori, fiecare procuror o să primească o scrisoare prin care o să aibă 20 de zile la dispoziție să decidă dacă merge înainte cu procedura de evaluare sau dacă decide să-și dea demisia, pentru că, dacă-și dă demisia înainte de expirarea acestor 20 de zile, poate pleca din sistem cu tot cu indemnizație”, explică aceasta.

Te-ar putea interesa și: Adunarea Generală a Procurorilor a fost amânată

Dragalin nu vede motive din care ea însăși ar pica vetting-ul, considerându-se o persoană „integră din punctul de vedere al eticii profesionale și financiar”, dar nu știe care vor fi rezultatele evaluării, pentru că „nu este o persoană foarte populară în R. Moldova”.

„Sunt persoane motivate care ar putea depune informații la această comisie, dacă ar avea o misiune să mă denigreze pe mine ca procuror. E posibil să invoce argumentele lor că deciziile mele ca procuror ierarhic au fost unele arbitrare sau unele care încalcă codul de etică sau codul profesional”, a spus Dragalin la Europa Liberă.

Evaluarea externă a procurorilor, alături de cea a judecătorilor, reprezintă o obligație asumată de R. Moldova la nivel național și internațional, reforma sistemului de justiție fiind și una din condițiile principale pentru începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană.

Urmăriți interviul integral aici: