Linkuri accesibilitate

Veronica Dragalin, sceptică în privința vetting-ului procurorilor: „Fiecare dintre noi va avea opțiunea să-și dea demisia”


Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, crede că evaluarea externă ar putea să blocheze activitatea instituției pe care o conduce, deoarece mai mulți procurori și-ar putea da demisia pentru a evita verificarea integrității lor etice și financiare.

Într-o conferință de presă susținută pe 1 august, la un an de mandat, Veronica Dragalin a declarat că atât ea, cât și mai mulți procurori din Procuratura Anticorupție „sunt reticenți” față de procedura de vetting. „Suntem și noi oameni, ca toți ceilalți. Avem dreptul de a nu spune public toate detaliile despre viața privată și financiară”, a explicat Dragalin.

Ea a spus că „se simte incomod” că va trebui să ofere comisiei vetting informații despre situația financiară a părinților săi: „Eu nici nu cunosc starea financiară a părinților, deoarece sunt un adult, nu depind de ei, nu am idee ce au ei în conturile bancare”. De asemenea, Dragalin s-a arătat deranjată de faptul că interviul cu comisia vetting va fi publicat pe internet.

Șefa Procuraturii Anticorupție anticipează că mai mulți procurori vor demisiona, blocând activitatea instituției.

„Dacă nu ești sigur că așa o procedură o să ajungă la un rezultat obiectiv și corect, îți pui întrebarea dacă merită riscul să mergi mai departe. Fiecare dintre noi o să aibă opțiunea să-și dea demisia, pentru că, dacă mergi mai departe și nu treci, pierzi indemnizația la care ai dreptul”, a spus Dragalin.

Cei care nu vor trece vetting-ul vor avea interdicția de a lucra în sistem timp de 5-7 ani, iar, în opinia Veronicăi Dragalin, asta le va afecta reputația profesională. „Cred că o să fie foarte greu pentru cineva să își găsească de lucru în orice domeniu, dacă nu trece așa un test de integritate”, a precizat Dragalin.

A criticat și pre-vetting-ul

Ea s-a arătat sceptică și față de deciziile comisiei pre-vetting, care a verificat integritatea candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor. „E greu de înțeles de ce unii au promovat, iar alții nu au promovat-o”, a menționat Dragalin.

Printre procurorii care au picat pre-vettingul este și adjunctul ei interimar, Vasile Plevan. Prezent la aceeași conferință de presă, Plevan a anunțat că a contestat la Curtea Supremă de Justiție decizia comisiei.

Pe 31 iulie, Parlamentul a adoptat, în lectură a doua, legea vetting-ului. Aceasta prevede că integritatea tuturor procurorilor care activează în Procuratura Anticorupție și în Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale va fi verificată de o comisie specială. De asemenea, vor fi supuși verificării mai mulți procurori care ocupă sau ocupau funcții-cheie în sistemul procuraturii începând anul 2017.

Legea vetting-ului mai prevede verificarea tuturor judecătorilor din curțile de apel și a președinților și vicepreședinților instanțelor de fond.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG