„Nu voi putea fi obiectiv, fiind indignat de acțiunile concertate pornite în privința mea” (Eugeniu Rurac/anticorupție.md)

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei 24 februarie 2020



Mai multe media publică ceea ce pare a fi confirmarea faptului că procurorul Eugeniu Rurac s-ar fi plâns superiorilor săi din procuratură de presiuni din partea naşului de cununie al preşedintelui Igor Dodon înainte de a-şi abandona poziţia. Aparenta conformare a fost obţinută, din surse pe care nu le divulgă, de anticorupţie.md. Publicaţia dezvăluie un raport pe care Rurac l-ar fi scris înainte de demisie şi despre care Procuratura Generală a afirmat anterior că nu ar exista. În raport, fostul procuror pe dosarul „Matalferos” s-a plâns superiorilor că Sergiu Catană, directorul financiar al Companiei „Metalferos”, el şi naşul de cununie al preşedintelui Igor Dodon, ar fi făcut primele presiuni asupra anchetei la data de 4 ianuarie 2019, atunci când ofițerii CNA au venit la sediul „Metalferos” să ridice documentele contabile. Sergiu Catană le-ar fi spus că acțiunile lor sunt ilegale și i-ar fi amenințat pe oamenii legii că-l va informa „pe cineva important” despre acțiunile lor. Potrivit documentului, avocatul Companiei „Metalferos” l-a telefonat. la 18 decembrie, pe Rurac, spunându-i că reprezentanții „Metalferos” nu pot să se prezinte la audieri, iar a doua zi același avocat i-a comunicat la telefon că administrația „Metalferos” nu dorește să depună plângere că ar fi fost prejudiciată de unii agenți economici. Rurac mai scrie în raport că conducerea Companiei „Metalferos” ar fi pregătit o plângere pe numele său și că aceștea sunt așteptați în audiență de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Totodată, șefii de la „Metalferos” ar pregăti o conferință de presă cu scopul de a spăla imaginea agenților economici bănuiți în dosar și pentru a-l discredita pe Rurac. „Pornind de la cele constatate, consider că, în calitate de procuror pe această cauză penală, în continuare nu voi putea fi obiectiv, fiind indignat de acțiunile concertate pornite în privința mea, ceea ce va afecta mersul normal al procesului penal”, a scris procurorul Rurac la sfârșitul raportului cu care şi-a anticipat demisia din procuratură.

Ziarulnational.md reţine o avertizare formulate de fostul ministru al Sănătăţii, Ala Nemerenco, în legătură cu coronavirul. Nenerenco crede că autorităţile R. Moldova ar fi trebuit să întreprindă până acum un şir de acţiuni concrete după ce acesta s-a răspândit şi în Italia, unde se află o importantă comunitate de moldoveni. "Cel târziu sâmbătă după-amiază, premierul Chicu ar fi trebuit să convoace ședința Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, în care Ministerul Sănătății să prezinte un plan de măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului, în legătură cu situația de criză din Italia". Fosta ministră se întreabă dacă pasagerilor veniţi din Italia li se aplică scanarea termometrică pentru depistarea temperaturii febrile. Totodată, ea crede că cetățenilor noștri trebuie să li se recomande prin intermediul ambasadei să țină cont de toate indicațiile autorităților sanitare italiene și să-și anuleze călătoriile spre casă, pe cât e posibil. “Dar toate acestea s-ar fi întâmplat în orice altă țara, numai nu la noi. La noi, ca în povestea cu lampa lui Alladin - “В Багдаде все спокойно». Noapte buna, Moldova! Până la primul coronavirus, care e foarte aproape...", a avertizat fosta ministră.

Anunță, te rog, toți comentatorii, să spună că e vorba de Oamenii apropiați lui Plahotniuc


Cotidianul.md îşi întitulează un articol “Cum o indicație trimisă într-un grup greșit de pe Viber a dus la deconspirarea coordonatorului unui „grup de comentatori”. În articol se relatează că în spațiul public a ajuns un mesaj „secret”, care nu ar fi trebuit să apară sub această formă în atenția publicului. Mesajul cu pricina, făcut public de vloggerul Dumitru Ciorici, conține o serie de indicații din partea unui „coordonator” pentru „un grup de comentatori”, cu scopul de a da anumite calificative noului grup parlamentar „Pro Moldova”, în frunte cu Andrian Candu. „Salut. Anunță, te rog, toți comentatorii, să spună că e vorba de Oamenii apropiați lui Plahotniuc. Grupul lui Plahotniuc, în frunte cu finul de cununie, Andrian Candu. Și că se apropie de grupul Shor. În spațiul public au apărut informații că Shor ar finanța grupul lui Candu” – așa sună mesajul care a fost publicat, din greșeală, într-un chat de pe Viber, care pare a fi un grup al locatarilor unui bloc de pe str. Alba Iulia din Chișinău. Ziarul de Gardă a reușit însă să identifice că sub numele care a publicat masajul s-ar ascunde Oleg Cristal, fost consilier al lui Vladimir Plahotniuc și fost director general al Publika. Apelat de jurnalişti, Cristal a refuzat să comenteze. Publicaţia îşi informează cititorii că în prezent, Oleg Cristal nu mai colaborează cu televiziunile din holdingul GMG, iar deputatul Sergiu Sîrbu a comunicat că din informațiile pe care le deține Cristal nu mai colaborează nici cu Partidul Democrat.

Alexandr Stoianoglo


Ziarul de Gardă a discutat şi publică un interviu cu Alexandr Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova, despre oamenii care i-au propus și despre motivele din care a decis să candideze la această funcție. Stoianoglo spune, în premieră, cine i-a propus, în 2012, să devină procuror general și de ce nu a mai ajuns atunci în această funcție. Totodată, procurorul general vorbește despre soarta dosarelor de rezonanță deschise în ultimul an, despre plecările din sistem ale unor procurori care gestionează aceste dosare, dar și despre relațiile pe care le are cu Veaceslav Platon sau Ilan Șor. Procurorul general, mai spune, în ce condiții ar putea fi rejudecate dosarele lui Platon, dar și de ce sunt bănuiți, în cadrul unui dosar penal, doi dintre cei mai importanți procurori care au anchetat frauda bancară.