„În clasa I, au fost preconizate locuri pentru 9.519 elevi, dar au fost înscriși peste 10.000 de elevi. În total, în municipiul Chișinău sunt școlarizați 99.530 de elevi, în clasele a I-IV - 41.030 elevi, în clasele V-IX - 43.758 de elevi, în clasele X-XII - 14.749”, a precizat Cutasevici.
Printre instituțiile de învățământ din Chișinău cu un număr record de elevi se numără Liceul „Mihai Viteazul” din centrul Chișinăului. Directoarea instituției a declarat Europei Libere că, în acest an de studii, au înmatriculați 1.897 de elevi, cu aproape 200 mai mulți decât anul trecut.
„E o problemă tipică pentru municipiul Chișinău. În sectorul rural, din câte cunosc de la colegi, sunt mai puțini. Noi ne bucurăm că avem atâția copii, dar e greu, cu adevărat e foarte greu să poți modera câte cinci ore pe zi un colectiv de 42-45 de copii”, a spus Nelly Berezovschi.
Te-ar putea interesa și: Școlile mici la început de an școlar: nu avem profesori, dar nici elevi
Liceul are cinci clase I și în fiecare sunt peste 40 de elevi. Potrivit directoarei, aceste condiții au fost acceptate de părinții care își aduc la studii al doilea sau chiar al treilea copil.
Pentru a face față unui asemenea număr de elevi, din clase a fost scos mobilierul.
„Din sălile de clasă au fost scoase toate dulapurile. Au rămas numai mese și scaune. Sunt spații destinate instruirii. Alte ocupații se fac în sălile coregrafice, la bibliotecă, la bazinul de înot, pe cele două terenuri sportive. Mai avem și două clase-corturi deschise încă de pe timpul pandemiei, extraordinar de bune, nu doar în perioada caldă, dar și iarna, când acolo sunt organizate jocuri la recreații”, precizează Nelly Berezovschi.
Directoarea dă asigurări că procesul educațional nu va avea de suferit din cauza numărului mare de elevi într-o clasă.
Toți profesorii au trecut o calificare foarte bună...
„În timpul lecțiilor, copiii nu au timp să se plictisească. Toți profesorii au trecut o calificare foarte bună, inclusiv privind folosirea tehnologiilor moderne, a tablelor interactive. În clasele I lecțiile durează 30 de minute, sunt foarte interesante, mai mult vorbește învățătoarea. Toți copiii au viză de reședință pe sector, mulți au revenit de peste hotare. Când nu ajung manuale, noi facem împrumuturi de la o școală la alta, este o colegialitate de invidiat”, spune Nelly Berezovschi.
Instituția are 116 profesori, dintre care 30% sunt tineri.
Anterior, Direcția Educație Chișinău anunța că instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău vor începe anul școlar cu un deficit de cadre didactice. Direcția a solicitat Ministerului Educației 547 de specialiști, dar au venit să se angajeze doar 80.
În total, în municipiul Chișinău activează 150 de instituții de învățământ și 10.976 de profesori.
### Vezi și... ### Școlile și grădinițele din Chișinău încep anul școlar cu un deficit de cadre