Linkuri accesibilitate

Școlile și grădinițele din Chișinău încep anul școlar cu un deficit de cadre


„Primul sunet” la una dintre școlile din Chișinău

Instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău vor începe anul școlar cu un deficit de cadre didactice. Direcția Educație a solicitat Ministerului Educației 547 de specialiști, dar, deocamdată, au venit să se angajeze doar 80.

„Am solicitat 547 de tineri specialiști, însă au fost repartizați 204. La ziua de azi, din păcate, avem doar 80 de persoane. Astfel, și acest an școlar îl începem cu un deficit destul de mare de cadre didactice”, a spus șeful Direcției Educației, Andrei Pavaloi, la ședința Primăriei.

Datele prezentate anul trecut de direcțiile raionale arătau că sistemul educațional din R. Moldova se confruntă cu un deficit de 2.000 de profesori. Într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat că, în realitate, numărul este de patru ori mai mare. Locurile vacante sunt suplinite de pensionari sau de profesori care predau mai multe discipline.

posibilitatea de a lucra mai mult le asigură oamenilor un salariu mai mare...

„În loc să predea 18 ore, care este norma didactică, predau 27 de ore pe săptămână, respectiv, acoperă deficitul cu o suprasarcină. Partea cealaltă a monedei este, însă, că, atâta timp cât salariile nu sunt tocmai atractive în educație, posibilitatea de a lucra mai mult le asigură oamenilor un salariu mai mare și atunci paradoxul este că nu neapărat își doresc să lucreze mai puțin. Există și anumite reticențe față de tinerii specialiști, pentru că venirea lor în școală poate însemna un număr mai mic de ore pentru cineva care deja lucrează acolo și atunci se creează tensiuni în această redistribuire”, a spus Perciun.

Ministerul Educație își propune să atragă anual în școli cel puțin 500 de absolvenți ai facultăților pedagogice. Acum, din cei circa 1.000 de absolvenți, mai puțin de 25% se angajează în școli.

Astfel, ministerul planifică să introducă o medie de admitere de cel puțin 7 la specialitățile pedagogice, pentru a crește prestigiul profesiei, să majoreze bursele studenților până la nivelul unui salariu minim pe economie și să schimbe mecanismul de acordare a indemnizației pentru profesorii începători.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG