Linkuri accesibilitate

Burse cât salariul mediu pe economie la Pedagogie și îndemnizații mai mari pentru tinerii profesori


Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Ministerul Educației își propune să atragă cât mai mulți tineri în sistemul de educație. Pentru a face mai atractivă Pedagogia, vor fi majorate bursele studenților până la nivelul unui salariu minim pe economie, iar mecanismul de acordare a indemnizației pentru profesorii începători va fi schimbat.

„Astăzi avem o îndemnizație de 200.000 de lei pentru cei care aleg să lucreze în școală după absolvire. Acum, această îndemnizație nu ține cont de specialitatea tânărului, dacă e un profesor de matematică sau de limba română. Noi vom diferenția această indemnizație în funcție de specialitate și de deficitul care există într-un raion sau altul, în așa fel încât să ajutăm acolo unde există cel mai mare deficit”, a spus ministrul Educației, Dan Perciun, la o conferință de presă în care a prezentat viziunea sa și prioritățile pe domeniile de responsabilitate ale Ministerului Educației și Cercetării.

Totodată, ministerul urmează să acopere costurile de formare profesională și recalificare pentru, cel puțin, 3.000 de cadre didactice.

„Acum avem în sistem aproape 40% de cadre didactice care nu au un grad didactic. Deseori, aceasta se întâmplă din cauza faptului că nu au resurse necesare pentru a putea urma cursuri de formare continuă. Este corect ca ministerul să intervină și să ofere aceste cursuri din contul bugetului de stat și să acopere costurile pentru recalificare”, spune ministrul Educației.

Urmează să fie revizuită și formula de finanțare a școlilor, gimnaziilor și liceelor, astfel încât adaosurile salariale pentru profesorii cu grad didactic să fie acoperite de minister.

„Directorii de școală nu sunt astăzi cointeresați financiar să aibă cadre didactice cât mai specializate, pentru că ele costă mai mult. Salariul lor este mai mare, respectiv, directorii au costuri mai mari cu acești profesori. Revizuirea formulei ne va permite să venim cu un suport suplimentar pentru școlile unde există un număr mare de profesori cu grad didactic”, a precizat Perciun.

Ministerul își propune să atragă anual în școli cel puțin 500 de absolvenți ai facultăților pedagogice. Acum, din cei circa 1.000 de absolvenți, mai puțin de 25% se angajează în școli. O prioritate a Ministerului Educației și Cercetării este ca acest număr să fie dublat începând cu anul 2024.

La Pedagogie, cu note mai mari de 7

„Ne propunem să introducem o medie de admitere de cel puțin 7 la Pedagogie, pentru a crește prestigiul profesiei. Considerăm că este corect ca acei absolvenți de liceu care au rezultate bune să meargă la Pedagogie. Astăzi, circa 25% din cei care se înscriu la pedagogie au medii sub nota 7”, a mai spus ministrul Educației.

Masteranzii Facultății de Pedagogie care au învățat la buget vor fi obligați să muncească într-o instituție de învățământ după încheierea sau în timpul studiilor.

Pentru a crește atractivitatea specialităților pedagogice, vor fi majorate bursele studenților până la nivelul unui salariu minim pe economie.

„Ne gândim să introducem un supliment salarial adițional pentru tinerii specialiști care vor demonstra anumite competențe suplimentare pe lângă absolvirea universității, fie că vorbesc o limbă străină și au un certificat, fie că demonstrează anumite competențe digitale, iarăși, cu certificate Sau că au anumite certificate internaționale de excelență în pedagogie”, a precizat Perciun.

Perioada de acordare a indemnizației pentru tinerii specialiști angajați în sistemul educațional urmează să fie extinsă de la 3 la 5 ani. Astfel, va fi majorată și suma îndemnizației acordate tinerilor specialiști, de la 120.000 de lei, cât este acum, la 200.000 de lei. Această modificare a Codului Educației a fost votată în prima lectură de Parlament.

Sistemul educațional din R. Moldova duce lipsă de peste 2.000 de profesori în școli primare, gimnazii și licee. Locurile vacante sunt suplinite de pensionari, care sunt reangajați în fiecare an, întrucât tinerii nu se grăbesc să meargă să lucreze în școli.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG