Peste 8.000 de cereri de azil în R. Moldova au fost depuse la Biroul de Migrație și Azil după izbucnirea războiului din Ucraina. Marea majoritate a acestor cereri, peste 7.100, sunt din partea unor cetățeni ucraineni.
„Dacă în regim obișnuit, anual, procesam până la 100 de cereri de azil, acum este un record pentru noi, dar și o provocare ca să gestionăm acest proces. A crescut și numărul de adresări pentru obținerea permiselor de ședere din partea cetățenilor străini, nu doar a celor ucraineni. Avem o creștere de peste 30%”, a declarat într-o conferință de presă directorul Biroului de Migrație și Azil, Mihail Vodă.
### Vezi și... ### În R.Moldova mai sunt aproape 78.000 de refugiați din UcrainaDin numărul total de solicitanți de azil, circa 6.000 sunt bărbați, peste 1.200 – femei și 650 – copii.
În prezent, pe teritoriul R. Moldova se mai află peste 77.000 de refugiați ucraineni, dintre care 50.000 – mai mult de 90 de zile.
Datele unui chestionar realizat de Birou arată că mai bine de jumătate dintre refugiați vin din Odesa. 65% dintre ei locuiesc în Chișinău. Jumătate dintre cei intervievați stau la rude, la prieteni și la voluntari, iar ceilalți închiriază locuințe sau se află în centrele de plasament.
Potrivit legislației, cetățenii străini se pot afla pe teritoriul R. Moldova provizoriu, pot solicita permis de ședere sau pot să obțină una din cele patru forme de protecție numite generic „azil”: statut de refugiat, protecție umanitară, protecție temporară și azil politic.