Segmentul în care a apărut Butch, ca și artistul Phillippe Katerine, cel vopsit în albastru, a fost criticat de mulți conservatori pentru că ar fi fost o parodie la Cina cea de Taină, cunoscutul tablou pe temă biblică al lui Leonardo Da Vinci. Unii au considerat-o „blasfemie”.
Organizatorii Jocurilor Olimpice au spus însă chiar înainte să izbucnească disputele că secvența nu avea nimic de a face cu Cina cea de Taină, cuprinzând referințe culturale mai vechi, antice, inclusiv la zeul grec Dionisos.
Printre cei care s-au declarat jigniți de scenă s-a numărat fostul președinte republican al SUA Donald Trump, dar și fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, un promotor fervent al ortodoxiei și „valorilor tradiționale”.
Trump a spus într-un interviu la Fox News că secvența respectivă a fost „o rușine”, iar Dodon a scris pe Facebook, într-o postare plină de sarcasm, sub o poză a ecranului televizorului în timpul ceremoniei de deschidere de vineri, că asta dovedește unde a ajuns Uniunea Europeană.
Într-o postare pe Instagram, artista și activista Barbara Butch a scris, potrivit Associated Press, că a fost onorată să figureze în ceremonia de vineri, iar inima sa este „plină de bucurie”.
Avocatul ei a spus că plângerea penală va fi împotriva insultelor în general, indiferent dacă au venit din Franța sau din străinătate. (M.Ț.)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te