„O decizie politică”. Un deputat PAS, desemnat de Recean ministru al Mediului

Deputatul PAS, Sergiu Lazarencu, este secretar al comisiei parlamentare economiei, buget și finanțe.

Premierul Dorin Recean a anunțat că Sergiu Lazarencu, deputat al partidului de guvernământ PAS, va prelua portofoliul de ministru al Mediului, înlocuind-o pe Iordanca-Rodica Iordanov. Într-o primă reacție, ministra demisionară a spus că este vorba de o „decizie politică”.

„Apreciez lucrurile începute la minister. În perioada următoare, este esențial ca proiectele importante de mediu să prindă un ritm accelerat”, a scris Recean pe o rețea de socializare, fără a oferi detalii legate de această schimbare guvernamentală.

Mesajul a fost postat la câteva ore după ședința Guvernului. Iordanov a lipsit de la ședință, proiectele Ministerului Mediului fiind prezentate de secretarul de stat Grigore Stratulat.

Iordanca-Rodica Iordanov s-a arătat surprinsă de acest anunț și a calificat decizia premierului de a o înlocui drept una politică.

„Este o decizie politică pe care a luat-o partidul împreună cu domnul Recean și cu asta mergem înainte. La minister nu cred că o să mă regăsesc în continuare, pentru că vin din alt domeniu, dar cu siguranță o să mă descurc”, a comentat ministra pentru portalul agora.md.

Ulterior, ea a scris pe Facebook că se retrage din Guvern pentru a se concentra pe proiectele care îi sunt „aproape de inimă”.

Cine este Lazarencu?

Sergiu Lazarencu, propus de premierul Dorin Recean, a ajuns în Parlament în 2021 pe listele Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS). În 2022, el apare pe site-ul partidului ca vicepreședinte al organizației teritoriale PAS în Chișinău.

Absolvent al Academiei de Studii Economice, Lazarencu a fost anterior viceprimar al comunei Stăuceni din municipiul Chișinău și este fondatorul unei companii care face conserve din fructe și legume.

Iordanca-Rodica Iordanov a fost ministră a Mediului din noiembrie 2022. Până atunci, ea a fost secretară de stat în același minister. A înlocuit-o pe Iuliana Cantaragiu, care și-a dat demisia în septembrie 2022, după ce a fost criticată de prim-ministra de atunci, Natalia Gavrilița, pentru întârzierea lansării site-ului lemne.md și a unei linii telefonice verzi unde oamenii s-ar putea informa despre procesul de distribuție a lemnelor de foc pentru sezonul rece.

### Vezi și... ### Demisie anunțată și acceptată pe Facebook. Cantaragiu pleacă de la ministerul Mediului