S-au scumpit nu numai monumentele funerare, dar și serviciile minime pentru înmormântare – în unele regiuni de câteva ori. Totodată, au fost semnalate mai multe cazuri când autoritățile locale îi înmormântează pe participanții la războiul din Ucraina la prețuri exagerate, transmite Current Time TV.
Jurnaliștii de la „Vajnîe istorii” („Istorii importante”) au calculat că în 2023 costul serviciilor funerare complete a crescut cu 16% față de 2022. Prețul mediu al unei înmormântări în Rusia este acum de aproape 60 de mii de ruble (cca 670 de dolari), iar în 2022 - era de peste 47 de mii de ruble (cca 530 de dolari, la cursul de schimb actual).
Publicația de nișă „Pohoronnîi Trust” („Trustul funerar”) notează că în unele regiuni prețurile au scăzut - de exemplu, în regiunea Novosibirsk. Iar în alte regiuni, creșterea a fost minimă - în regiunea Tomsk, a fost de 2,8%. Potrivit agenției federale de statistică Rosstat, la Tomsk, prețul mediu al unei înmormântări este de 30 de mii de ruble.
Facturi de milioane de ruble pentru văduvele militarilor din Reazan
În februarie 2024, publicația „Sekret firmî” („Secretul firmei”) a dezvăluit povestea unor văduve de militari din Reazan. Firmele locale de pompe funebre le-au expediat femeilor facturi de milioane de ruble pentru confecționarea monumentelor.
Potrivit publicației „Pohoronnîi Trust”, odată cu începutul războiului, în afacerile funerare au apărut două etichete de prețuri la monumente: una pentru civili, cealaltă pentru participanții la „operațiunea militară specială” („SVO”), cum este numită în Rusia, oficial, invazia în Ucraina.
Jurnaliștii au aflat că ridicarea unui monument la Reazan costă, în medie, până la 150 de mii de ruble. Însă, dacă este vorba despre un participant la „SVO”, prețul urcă vertiginos la 900 de mii de ruble (peste 10 mii de dolari).
### Vezi și... ### La Moscova, zeci de femei au protestat cerând ca soții lor mobilizați să revină acasă„Opinia celor din jur este că am fi niște văduve și rude lacome”, spune o persoană apropiată unui militar din Reazan. „De fapt, noi nu vrem să ridicăm Panteoane. Vrem să înălțăm monumente demne”.
„Aleile de glorie” și „luptători” aduși din Ucraina în „boxe de construcții”
În regiunile din Rusia, autoritățile locale construiesc „alei ale gloriei” în cimitire - locuri special amenajate pentru înmormântarea participanților la războiul din Ucraina. În timp ce în orașele mari aceste ceremonii au loc cu regularitate și cu mare pompă, în orașele și satele mici înmormântările sunt adesea dezorganizate.
„Să spunem că suntem oripilați de atitudinea autorităților din orașul Gukovo (regiunea Rostov) față de luptătorii care și-au dat viața - este puțin spus”, a declarat un grup de voluntari, citat de publicația locală „Nașe vremea” („Timpul nostru”). „Suntem pur și simplu șocați! Am plâns de indignare și durere din cauza atitudinii de care dau dovadă. Luptătorul (un băiat tânăr, fără părinți și rude) a fost adus într-o boxă de construcții, ca pe un fel de gunoi sau material de construcție...”
În ultimii doi ani, în Rusia, a crescut și prețul serviciilor de incinerare, în medie, cu 51% - de la 21 de mii la 32 de mii de ruble (cca 360 de dolari). Potrivit portalului „Vajnîe istorii” („Istorii importante”), anul trecut, veniturile companiilor de pompe funebre din Rusia au depășit 96 de miliarde de ruble (peste 1 miliard de dolari).
Analizând date din surse deschise, jurnaliștii de la „Mediazona” și BBC Russian Service au reușit să identifice și să confirme până acum numele a peste 56.000 de militari ruși care au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina. Pierderile armatei ruse ar fi crescut din nou, în mod considerabil, după începutul ofensivei asupra regiunii Harkov din nord-estul Ucrainei.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te