Linkuri accesibilitate

Putin le oferă cetățenie rusă străinilor care luptă de partea Moscovei în Ucraina


Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret ce permite străinilor care luptă de partea Rusiei în Ucraina să dobândească cetățenia rusă pentru ei și familiile lor.

Potrivit decretului, cetățenia rusă poate fi acordată străinilor care au semnat contracte cu forțele armate regulate în timpul invaziei în Ucraina - numită de Moscova „operațiune militară specială”. Perioada minimă a contractului este de un an de zile.

Sunt eligibile și persoanele care luptă sau au luptat în cadrul „formațiunilor militare” – termen ce poate fi aplicat unor grupuri de mercenari precum organizația Wagner.

De asemenea, cetățenia rusă va fi acordată celor mai apropiați membri de familie (soți, copii, părinți) ai participanților la războiul din Ucraina.

Vor putea să solicite cetățenia rusă și străinii care s-au concediat din forțele armate ale Federației Ruse în timpul războiului din Ucraina „din motive de sănătate, la împlinirea vârstei maxime, la expirarea contractului, precum și în legătură cu încetarea legii marțiale”.

Noul document scurtează perioada de examinare a cererilor până la o lună.

Decretul precedent al lui Putin, din luna mai 2023, privind simplificarea procedurii de acordare a cetățeniei ruse pentru străinii care luptă de partea Moscovei în Ucraina, prevedea un termen de trei luni pentru examinarea cererii. Anterior, perioada minimă a contractului pentru străini era de cinci ani și abia după trei ani aceștia puteau să solicite acordarea cetățeniei ruse.

Kremlinul insistă că nu este necesară o nouă mobilizare

Noul decret pare să aibă ca scop crearea unor stimulente suplimentare pentru cetățenii străini cu experiență militară care ar fi tentați lupte de partea forțelor rusești în Ucraina, transmite agenția Reuters.

Vladimir Putin, care se află la putere în Rusia ca președinte sau premier de aproape un sfert de secol, dorește să obțină un nou mandat la alegerile prezidențiale din luna martie. Liderul de la Kremlin a repetat, recent, că nu vede necesitatea unei noi mobilizări în Rusia.

Moscova nu publică date cu privire la numărul străinilor care luptă de partea sa în Ucraina. Cu toate acestea, Reuters a relatat anterior despre cubanezi care s-au înrolat în armata rusă în schimbul unor bonusuri echivalente cu 100 de salarii medii cubaneze, precum și despre trei africani recrutați de gruparea Wagner, dintre care doi au fost uciși în luptă.

Și mai nou, Nepalul a cerut Rusiei să nu mai recruteze nepalezi pentru forțele sale armate, după ce s-a aflat că cel puțin zece au murit.

Moscova și Kievul nu publică date despre pierderile suferite în cei aproape doi ani de război. Un raport declasificat al serviciilor de informații americane a evaluat pierderile Rusiei în războiul din Ucraina la 315.000 de soldați morți și răniți, adică aproape 90% din personalul pe care îl avea când a început conflictul, a declarat luna trecută pentru Reuters o sursă familiarizată cu aceste informații.

Rusia a înrolat suplimentar 300.000 de oameni în septembrie 2022, în prima sa mobilizare „parțială” de la cel de-al Doilea Război Mondial. De atunci, au existat speculații persistente că Moscova ar putea repeta această măsură - nepopulară -, posibil, după alegerile prezidențiale din luna martie 2024, în urma cărora Putin ar putea să câștige fără probleme un nou mandat de șase ani.

Potrivit ministerului apărării de la Moscova, în prezent, peste 640.000 de persoane sunt înrolate cu contract în armata rusă.

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a anunțat recent că armata ucraineană a propus mobilizarea a încă 450.000-500.000 de oameni, dar că nu a luat încă o decizie definitivă în această privință.

Cetățenie rusă simplificată pentru moldoveni, kazahi şi belaruși

Președintele rus Vladimir Putin a semnat pe 18 decembrie 2023 un decret prin care a simplificat procedura obținere a cetățeniei ruse de către cetățenii din Republica Moldova, Kazahstan și Belarus.

Premierul de la Chișinău, Dorin Recean, a calificat decizia Moscovei drept o încercare de a recruta „carne de tun” pentru războiul în Ucraina.

Potrivit premierului, în Rusia s-ar afla, în prezent, între 150.000 şi 200.000 de cetățeni moldoveni.

Pe de altă parte, într-o investigație a Europei Libere se arată că, în timp ce Moscova oferă moldovenilor cetățenie rusă în regim simplificat, tot mai mulți ruși solicită cetățenia Republicii Moldova.

Aproape nouă mii de ruși au solicitat cetățenia Republicii Moldova de la invazia Moscovei în Ucraina, din 24 februarie 2022 și până la 30 septembrie 2023, iar media solicitărilor lunare aproape s-a dublat după invazie, arată date ale Agenției Servicii Publice (ASP) obținute de Europa Liberă. Dintre toți cei care solicită cetățenia moldoveană, rușii sunt cel mai numeros grup.

XS
SM
MD
LG