Linkuri accesibilitate

Mașinile cu numere de înmatriculare rusești vor părăsi Lituania în șase luni


Punctul de control Morskoie de la granița ruso-lituaniană.
Punctul de control Morskoie de la granița ruso-lituaniană.

Lituania a cerut proprietarilor de mașini cu numere de înmatriculare rusești să le scoată de pe teritoriul țării și din UE în termen de șase luni.

Cerința se aplică mașinilor care au intrat în Lituania până pe 11 septembrie 2023, precizează serviciul vamal de la Vilnius.

Totodată, autoturismele cu numere de înmatriculare rusești vor putea tranzita Lituania spre și dinspre regiunea rusă Kaliningrad, însă numai dacă proprietarul este prezent în mașină și deține un permis de tranzit. Astfel de documente sunt eliberate prin intermediul ambasadei lituaniene, iar durata tranzitului este limitată la 24 de ore.

Vama lituaniană a avertizat că, în cazul încălcării legislației, autoritățile pot impune o amendă și/sau confisca vehiculul.

Măsura vine după ce Comisia Europeană a recomandat ca intrarea mașinilor rusești în UE să fie considerată ca import ilegal. Comisia a precizat însă, ulterior, că țările membre pot lua ele însele decizii cu privire la punerea în aplicare a sancțiunilor.

De la începutul lunii septembrie, Polonia, Finlanda, Norvegia, Letonia și Estonia au interzis, de asemenea, intrarea pe teritoriile lor a mașinilor cu numere de înmatriculare rusești. Autoritățile finlandeze au precizat că interdicția nu îi va afecta pe cetățenii și familiile din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European, inclusiv pe cei cu a doua cetățenie, care au reședința permanentă în Rusia. De asemenea, restricțiile nu se aplică mașinilor cu numere de înmatriculare diplomatice și nici mașinilor care efectuează transport umanitar.

Ministerul Justiției din Letonia, după cum a devenit cunoscut săptămâna trecută, pregătește un proiect de lege care va permite confiscarea în interiorul țării a mașinilor cu numere de înmatriculare rusești și belaruse. Acest lucru se va întâmpla dacă mașina nu este reînmatriculată sau nu părăsește țara în termen de trei luni.

XS
SM
MD
LG