Linkuri accesibilitate

Estonia și Letonia au interzis intrarea în țară a mașinilor cu numere de înmatriculare rusești


Punct de frontieră cu Rusia văzut din Estonia
Punct de frontieră cu Rusia văzut din Estonia

Estonia și Letonia au interzis intrarea în țară a mașinilor cu numere de înmatriculare rusești. Această măsură vine după ce Comisia Europeană a recomandat ca intrarea mașinilor particulare rusești în UE să fie considerată ca import ilegal.

Anterior, și autoritățile lituaniene au anunțat restricții de intrare: intrarea în țară este acum posibilă doar pentru a tranzita înspre și dinspre Kaliningrad.

Ministrul estonian de Interne, Lauri Läänemets, a declarat că interdicția de intrare a fost luată pentru a mări costurile agresiunii rusești în Ucraina și pentru „a forța țara agresoare să se retragă în interiorul granițelor sale din Ucraina", după cum scrie ziarul Postimees.

În Letonia și Estonia, mașinile pot intra încă pe la frontiera internă comunitară cu alte țări UE. Lituania nu a oferit nicio posibilitate de intrare pentru mașinile din Rusia. Toate țările au precizat că restricțiile se aplică cetățenilor UE și persoanelor cu permis de ședere în UE și în special în țările baltice.

Șeful vămii lituaniene, Darius Zvironas, a precizat la postul de radio LRT că, în viitor, clarificările Comisiei Europene ar putea afecta și vehiculele aflate deja în UE.

Autoritățile lituaniene au făcut un anunț similar. Restricțiile afectează toți proprietarii de mașini înmatriculate în Rusia, inclusiv cetățenii UE și rezidenții permanenți din statele membre ale UE.

XS
SM
MD
LG