Linkuri accesibilitate

Lituania închide două puncte de graniță cu Belarus | Letonia și Polonia își întăresc paza la frontieră


Patrulă mixtă grăniceri-armată, la punctul de trecere lituanian Kaniukai, de la frontiera cu Belarus, Lituania, 7 iulie 2023.
Patrulă mixtă grăniceri-armată, la punctul de trecere lituanian Kaniukai, de la frontiera cu Belarus, Lituania, 7 iulie 2023.

Lituania a decis miercuri să închidă temporar două dintre cele șase puncte de trecere a graniței cu Belarus, pe fundalul tensiunilor crescânde cu vecinul său estic, care este un aliat al Rusiei.

Guvernul lituanian a informat că punctele de trecere de la Tverecius și Sumskas vor fi închise la sfârșitul săptămânii iar traficul va fi deviat către principalul punct de trecere a frontierei la Medininka. „Vrem ca cele două treceri să fie închise până pe 18 august, ca să ne putem concentra forțele de grăniceri pe mai puține puncte de control”, a declarat viceministra Transporturilor, Agnė Vaiciukeviciūte, citată de AP.

Lituania este mai ales îngrijorată de mutarea în Belarus a unei părți din mercenarii organizației Wagner, după scurta rebeliune militară din iunie, din Rusia, condusă de liderul organizației, Evgheni Prigojin,

Nu se știe cu precizie câți luptători Wagner s-au mutat din Rusia în Belarus dar autoritățile lituanieni estimează că ar fi vorba de mai multe mii. Rustamas Liubajevas, comandantul Forțelor lituaniene de Grăniceri, a declarat pentru AP că ar putea fi până la 4.500 de mercenari Wagner în Belarus, unii dintre ei staționați aproape de granițele cu Lituania și Polonia.

Relațiile Lituaniei cu Belarus s-au degradat serios după controversatele alegeri prezidențiale din 2020, câștigate de președintele Alexandr Lukașenko. Scrutinul, respins de opoziția din Belarus dar și de Occident drept fraudat, a provocat cele mai mari proteste de stradă din istoria recentă a țării, la care regimul de la Minsk a răspuns cu o campanie dură de represiune. Mare parte a opoziție belaruse, în frunte cu lidera ei, Svetlana Țihanovskaia, s-a refugiat în Lituania.

În Letonia vecină, Serviciul de Grăniceri a anunțat marți că mobilizează rezerviști pentru a întări controlul la graniță, a informat agenția de presă LETA. Totodată, s-au suspendat vacanțele polițiștilor de frontieră și s-au cerut întăriri din partea armatei.

Decizia a fost luată din cauza creșterii semnificative a numărului de tentative de trecere ilegală a graniței din Belarus în Letonia: în ultimele zile au fost depistate 96 de astfel de tentative iar autoritățile letone cred că Minsk-ul ar organiza fluxul de imigranți ilegali. Regimul autoritar al președintelui Alexandr Lukașenko a mai folosit presiunea imigranților ilegali, mai ales la granița cu Polonia, ca „armă” într-un război hibrid cu Occidentul, remarcă AP.

Țările care se învecinează cu Belarus au sporit securitatea la frontieră de când mii de luptători Wagner au sosit în Belarus - un aliat al Rusiei - în baza unui acord care a pus capăt rebeliunii lor armate la sfârșitul lunii iunie și le-a permis lor și liderului lor, Evgheni Prigojin, să evite acuzațiile penale.

În ultimele zile, Polonia a desfășurat mii de trupe suplimentare la granița sa cu Belarus.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG