Linkuri accesibilitate

Mașinile înmatriculate în Rusia, blocate să intre în UE


Autoturisme din Rusia, așteptând să intre în Finlanda, prin punctul de graniță Vaalimaa, Finlanda, septembrie 2022
Autoturisme din Rusia, așteptând să intre în Finlanda, prin punctul de graniță Vaalimaa, Finlanda, septembrie 2022

Polonia a început din 17 septembrie să interzică intrarea în țară a mașinilor cu plăcuțe de înmatriculare rusești, în baza unei sancțiuni europene, pusă deja în aplicare de la începutul săptămânii trecute de Estonia, Letonia, Lituania și Finlanda.

Teoretic, din acest moment, accesul mașinilor înmatriculate în Rusia, este blocat în lungul întregii granițe de est a UE cu Federația rusă.

Sancțiunea UE, care funcționează deja în cazul camioanelor, se aplică oricărui autovehicul înmatriculat în Rusia, indiferent dacă proprietarul mașinii și/sau șoferul și pasagerii sunt cetățeni ai UE sau au rezidență permanentă într-un stat UE.

„O mașină înmatriculată în Rusia nu are dreptul de a intra în Polonia”, a declarat ministrul polonez de interne Mariusz Kaminski sâmbăta trecută, înainte ca interdicția să intre în vigoare la miezul nopții.

„Măsura face parte din sancțiunile impuse Rusiei și cetățenilor săi pentru războiul brutal pornit în Ucraina, și pentru faptul că statul rus reprezintă astăzi o amenințare la adresa securității internaționale”, a mai spus ministrul de Interne.

Polonia și statele baltice sunt printre țările europene cele mai critice la adresa Rusiei și a președintelui Vladimir Putin.

Săptămâna trecută, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a denunțat sancțiunea UE drept „rasistă”. El a sugerat că Moscova ar putea riposta, prin suspendarea legăturilor diplomatice cu UE și rechemarea diplomaților săi de la Bruxelles.

Polonia are o graniță terestră cu enclava rusă Kaliningrad, iar poliția de frontieră poloneză a precizat că interdicția se aplică și în cazul autoturismelor care vin din această direcție. „Autoturismele înmatriculate în Rusia vor fi întorse în țara non-UE din care vin, indiferent dacă este Rusia sau alt stat”, se mai arată într-un comunicat al autorităților poloneze, citat de Euronews.

Pe lângă Kaliningrad, Polonia se mai învecinează la est cu Belarus și Ucraina.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG