Linkuri accesibilitate

În timp ce Putin le oferă simplificat moldovenilor cetățenia rusă, tot mai mulți ruși solicită cetățenia R. Moldova  


Timofei Iliușin la un pichet în sprijinul presei independente ruse în Bișkek, Kârgâzstan, ianuarie 2023
Timofei Iliușin la un pichet în sprijinul presei independente ruse în Bișkek, Kârgâzstan, ianuarie 2023

Decizia președintelui rus, Vladimir Putin, de a simplifica acordarea cetățeniei ruse moldovenilor a fost descrisă la Chișinău de premierul Dorin Recean drept o încercare de a recruta carne de tun pentru războiul în Ucraina. Dar câți sunt rușii care solicită cetățenia moldoveană?  

Timofei Iliușin
Timofei Iliușin

Într-o dimineață de iulie 2022, Timofei Iliușin, un jurnalist rus de 22 de ani, și-a făcut bagajele și a plecat din Rusia, după câteva luni în care organizase proteste singulare împotriva războiului declanșat de țara sa contra Ucrainei. A plecat din motive de securitate, iar după multe peripeții a ajuns, în februarie 2023, la Chișinău, o destinație aleasă pentru că bunicii săi locuiesc în regiunea transnistreană.

Acum, Timofei este unul din miile de ruși cu rădăcini pe malurile Nistrului care visează la un pașaport moldovenesc.

Aproape nouă mii de ruși au solicitat cetățenia Republicii Moldova de la invazia rusească în Ucraina, pe 24 februarie 2022 și până la 30 septembrie 2023, iar media solicitărilor lunare aproape s-a dublat după invazie, arată date ale Agenției Servicii Publice (ASP) obținute de Europa Liberă.

Dintre toți cei care solicită cetățenia moldoveană, rușii sunt cel mai numeros grup. În 2021, de exemplu, ASP a înregistrat 7294 cereri de cetățenie, dintre care 3443 sau 47% erau din partea unor cetățeni ai Federației Ruse.

După invadarea la scare largă a Ucrainei de către Rusia, proporția a început să crească în favoarea rușilor: în primele 9 luni ale lui 2023, din numărul total de 4573 de solicitări, 3115 sau 68% au venit din partea rușilor.

„Să le spun tuturor că acum sunt un moldovean adevărat…”

Timofei Iliușin nu se numără încă printre miile de cetățeni ruși care au solicitat în ultimii ani cetățenia R. Moldova. Faptul că are o legătură cu Moldova – bunicii săi originari din Ucraina sunt locuitori ai regiunii transnistrene, de jure parte a R. Moldova - îi oferea teoretic o scurtătură, permițându-i să ceară dobândirea cetățeniei moldovene prin recunoaștere.

Numai că nu poate depune încă o asemenea cerere pentru că îi lipsește un act rusesc - cazierul judiciar. L-ar putea obține doar de la Ambasada Federației Ruse, dar nu vrea să meargă acolo, invocând motive de siguranță. Iliușin a spus Europei Libere că, aflat în vizită la bunici, la Tiraspol, a încercat să filmeze interviuri cu trecătorii pe stradă despre atitudinea lor față de războiul din Ucraina, fiind însă prins de autoritățile transnistrene și alungat din regiunea secesionistă.

Iliușin, care are statut de solicitant de azil în R. Moldova, crede că, în urma incidentului, nu are nicio șansă să obțină de la ambasada rusă cazierul judiciar pentru a depune solicitare de recunoaștere a cetățeniei moldovene.

Acum, caută alte căi pentru a cere și obține cetățenia moldoveană și a putea spune că este „moldovean adevărat”. Una dintre căile anevoioase, pe care nu poate merge deocamdată, este naturalizarea.

Cât de greu este să devii cetățean al R. Moldova?

Cererea din partea rușilor este în creștere, dar nu toți cei care au solicitat cetățenia moldoveană în ultimii ani au și primit-o. Europa Liberă se mai află în așteptarea datelor statistice despre cetățeniile acordate în ultimii ani.


Expertul în dreptul refugiaților, Ion Bambuleac, spune că, de la depunerea cererii până la primirea unui răspuns, poate dura în jur de un an.

Bambuleac a mai spus Europei Libere că pașaportul moldovenesc a devenit mai atractiv odată cu liberalizarea regimului de vize cu UE, în 2014, și, mai apoi, după invazia rusească în Ucraina. Inclusiv mai multe persoane din regiunea transnistreană care nu dețineau documentul s-au arătat acum interesate să-l obțină, spune expertul.

„Pentru cetățenii ruși care simt pericolul că vor fi mobilizați și vor pleca la război, aceasta e o formă de protecție. Deci, tendințele respective au crescut pentru că au crescut vulnerabilitățile”, explică Bambuleac.

Legea prevede că cetăţenia moldovană se dobândește prin naştere, recunoaştere, adopție, redobândire sau naturalizare. Majoritatea cetățenilor ruși care au solicitat să obțină cetățenia R. Moldova în ultimii doi ani au înaintat drept temei recunoașterea. Cei mai puțini au cerut cetățenia prin naturalizare, aceasta fiind calea cea mai anevoioasă. Recunoașterea se aplică:

  • persoanelor născute în străinătate care au cel puţin unul dintre părinţi, bunici sau străbunici născut pe teritoriul R. Moldova;
  • persoanelor care până la 28 iunie 1940 au locuit în Basarabia, în Nordul Bucovinei, în ţinutul Herţa şi în R.A.S.S.M., precum și urmaşilor lor;
  • persoanelor deportate sau refugiate de pe teritoriul Republicii Moldova începând cu 28 iunie 1940, precum şi urmaşilor lor;
  • persoanelor care la data de 23 iunie 1990 locuiau legal şi obişnuit pe teritoriul R. Moldova şi care continuă să locuiască în prezent.

Naturalizarea, pe de altă parte, presupune necesitatea de a te afla pe teritoriul R. Moldova trei ani în cazul unei căsătorii cu un cetățean, opt ani - în cazul beneficiarilor de protecție umanitară sau refugiaților, ori zece ani în cazul străinilor care au ședere permanentă și continuă să rămână aici. O condiție obligatorie este, desigur, cunoașterea limbii române.

Cetățenia moldoveană este acordată de șefa statului prin decret. Autoritățile moldovene nu sunt obligate să o acorde cuiva, ba dimpotrivă trebuie chiar să refuze acordarea cetățeniei dacă cei care o solicită au comis crime, au mințit în cerere sau practică activități îndreptate împotriva securității statului.

Expertul Ion Bambuleac este de părere că tendința în creștere a solicitărilor de cetățenie moldoveană din partea rușilor, dar și belarușilor, mai ales a celor care au legături istorice cu R. Moldova se va păstra în următorii ani.

Pe măsură ce petrec tot mai mult timp în R. Moldova și învață română, tot mai mulți vor putea obține cetățenia moldoveană și prin naturalizare, a mai spus Bambuleac Europei Libere.

Oferta lui Putin și primele surprize pentru noii cetățeni

Ne-am ocupat în acest articol de cetățenii ruși care solicită cetățenia moldoveană, inclusiv pentru a evita înrolarea în armata rusă care luptă în Ucraina.

Dar, desigur, există și reversul medaliei. A fost arătat încă o dată de Vladimir Putin recent, prin decretul din 18 decembrie, când a simplificat acordarea cetățeniei ruse moldovenilor, belarușilor și kazahilor. Acum, pentru a putea cere cetățenia rusă, moldovenii nu mai trebuie să facă dovada cunoașterii istoriei și a bazelor legislației rusești și nici a faptului că au stat în Rusia timp de cinci ani înainte de a depune cererea de obținere a cetățeniei.

Un comunicat al ministerului rus de Interne despre persoane cărora, la depunerea jurământului de cetățeni ruși, li s-a înmânat și ordinul de înregistrare la comisariatul militar.
Un comunicat al ministerului rus de Interne despre persoane cărora, la depunerea jurământului de cetățeni ruși, li s-a înmânat și ordinul de înregistrare la comisariatul militar.

Potrivit autorităților ruse, mii de cetățeni moldoveni au primit cetățenia rusă numai în prima jumătate a anului curent, în baza procedurii vechi, mai complicate. Decretul lui Putin a sporit îngrijorarea la Chișinău că tot mai mulți moldoveni vor fi ademeniți să devină cetățeni ruși pentru a putea fi ulterior înrolați.

Premierul Dorin Recean a avertizat moldovenii să nu ceară cetățenia rusă, spunând că simplificarea procedurii este o nouă încercare de a găsi carne de tun pentru războiul Rusiei contra Ucrainei. Recean a spus că, în prezent, în Rusia se află între 150.000 și 200.000 de cetățeni moldoveni.

Într-o aparentă confirmare a acestor temeri, ministerul rus de Interne a anunțat la 20 decembrie că, la o ceremonie de depunere a jurământului la Sankt Petersburg de către 11 noi cetățeni ruși provenind din țările „vecinătății apropiate”, au participat și reprezentanții comisariatelor militare de resort, care le-au înmânat și citații de a se prezenta pentru a fi luați la evidență militară „în scopul îndeplinirii obligației civice de a efectua serviciul militar”.

  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

XS
SM
MD
LG