Linkuri accesibilitate

Poliția Estoniei: Moldovenii întorși la graniță nu sunt „migranți” împinși de Rusia. Vor doar înnoirea vizei ruse


Imagine de la punctul de frontieră Narva-Ivangorod. (REUTERS/Janis Laizans)
Imagine de la punctul de frontieră Narva-Ivangorod. (REUTERS/Janis Laizans)

Zeci de cetățeni ai Moldovei sunt întorși în fiecare săptămână de autoritățile Estoniei îndărăt în Rusia la punctul de trecere a frontierei de la Narva. După ce presa a scris luni despre alte 33 de asemenea cazuri, Europa Liberă a solicitat o explicație poliției de frontieră estoniene.

Narva a intrat în atenția presei internaționale în toamnă, când migranți ilegali din Orientul Mijlociu și Africa au încercat să intre în țara din UE, după ce făcuseră același lucru în număr mai mare la frontiera Finlandei, încurajând Tallinnul să bănuiască o încercare de „război hibrid” din partea Rusiei.

Marek Liiva, șeful punctului de trecere a frontierei Narva, a declarat însă într-un email către Europa Liberă că moldovenii care nu sunt lăsați să intre în Estonia nu trebuie confundați cu migranții pe care Rusia îi lasă să încerce să intre în țări vecine, din UE.

„Motivul pentru care cetățenilor moldoveni li se refuză des intrarea în Estonia este că ei sunt oameni care lucrează în Rusia, iar ca să li se reînnoiască viza rusă trebuie să iasă din țară după un număr de zile”, ne-a explicat Liiva.

Ciudatul „joc” de-a viza rusă

Pentru Estonia, nevoia de reînnoire a vizei ruse nu este un motiv valabil de intrare pe teritoriul ei, dar pentru ca rușii să reînnoiască viza, respingerea la granița Estoniei este un argument la fel de bun ca ieșirea efectivă din Rusia – ne-a mai spus oficialul de la Narva.

Numărul celor cărora li se refuză intrarea în Estonia este constant, de multă vreme, iar numărul moldovenilor respinși la weekendul trecut (33, după agenția rusă Interfax) a fost chiar ceva mai scăzut decât de obicei, ne-a mai informat Marek Liiva.

Declarația oficialului din Estonia este în acord cu o avertizare mai veche a ambasadei Moldovei la Moscova din luna octombrie. Ea amintește moldovenilor că statele din UE (ca Estonia) au dreptul să refuze intrarea dacă documentele de călătorie nu sunt în regulă sau dacă solicitantul nu poate justifica scopul călătoriei.

Ambasada Moldovei confirma atunci că numărul moldovenilor cărora li se refuză intrarea în Estonia a crescut, fără să dezvăluie însă explicația furnizată nouă de poliția estoniană, anume că ar fi vorba de muncitori moldoveni care recurg la acest șiretlic birocratic ca să-și poată reînnoi viza rusă.

„Suntem gata să închidem”

Aflat în colțul de nord-est al Estoniei, Narva este principalul punct de trecere a frontierei cu F. Rusă. Pe malul opus al râului Narva, care constituie frontiera dintre cele două țări, se află localitatea rusă Ivangorod.

În noiembrie, autoritățile estoniene au acuzat Rusia că îndrumă migranți din Yemen, Afganistan, Siria sau Somalia să încerce să intre în Estonia, prin Narva, într-o încercare de destabilizare asemănătoare cu cea din Finlanda, sau, mai devreme, din Polonia și Lituania.

În comunicarea lui cu Europa Liberă, marți, șeful punctului de frontieră estonian, Marek Liiva, a spus că în prezent situația migranților „împinși” de Rusia s-a calmat, dar că el și colegii săi sunt gata să suspende activitatea dacă se înregistrează vreun nou val.

Rusia (și aliatul ei, Belarus) neagă că ar dirija migranți spre țările vecine din NATO și UE.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG