Linkuri accesibilitate

Pentru a opri migranții, Finlanda închide toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia, cu excepția unuia


Sute de migranți au intrat recent în Finlanda dinspre Rusia pentru a cere azil, determinând Helsinki să închidă mai multe puncte de trecere a frontierei.
Sute de migranți au intrat recent în Finlanda dinspre Rusia pentru a cere azil, determinând Helsinki să închidă mai multe puncte de trecere a frontierei.

Finlanda va închide toate punctele de trecere a frontierei încă deschise la granița cu Rusia, cu excepția unuia, începând cu 24 noiembrie, în încercarea de a opri fluxul de solicitanți de azil, a declarat premierul Petteri Orpo, pe 22 noiembrie. 

Prim-ministrul finlandez a precizat că va rămâne deschis doar cel mai nordic punct de trecere a frontierei, despre care Orpo spune că este greu accesibil și „necesită un efort real pentru a ajunge acolo”.

De la începutul lunii, sute de persoane fără documente de călătorie valabile au intrat în Finlanda dinspre Rusia pentru a cere azil, ceea ce a determinat autoritățile de la Helsinki să închidă mai multe puncte de trecere și să acuze Moscova că direcționează, în mod programatic, migranți din mai multe țări pentru a destabiliza situația la frontiera nordică cu NATO. Kremlinul neagă acuzațiile.

„Fără îndoială, Rusia instrumentalizează migranții ca parte a războiului său hibrid” împotriva Finlandei, a declarat ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, la 22 noiembrie.

„Avem dovezi care arată că autoritățile de frontieră rusești nu doar că permit persoanelor fără acte în regulă să treacă granița, dar le și ajută în mod activ să ajungă în zona de frontieră cu Finlanda”, a declarat Valtonen într-un interviu acordat Associated Press. Finlanda este pregătită să închidă complet granița cu Rusia, dacă va fi necesar, a mai spus ea.

Migranții, arme într-un război hibrid?

Finlanda a început încă de primăvara trecută, adică dinainte de aderarea la NATO, să se pregătească pentru posibilitatea ca Rusia să direcționeze fluxul de migranți peste graniță. Autoritățile de la Helsinki voiau să se protejeze astfel împotriva repetării evenimentelor petrecute la altă frontieră estică a Uniunii Europene, în Polonia, în iarna anului 2021, când blocul comunitar a acuzat Belarusul vecin - aliat tradițional al Rusiei - că a provocat cu bună-știință o criză aducând cu avionul migranți din Orientul Mijlociu, dându-le vize și forțându-i să treacă granița.

Varșovia a afirmat că valul de migranți fusese organizat și direcționat către frontieră de autoritățile din Belarus și Rusia pentru a destabiliza Polonia și restul UE. Autoritățile poloneze au decis așadar în 2022 construirea unui zid la granița cu Belarus pentru a opri afluxul masiv de imigranți ilegali.

De asemenea, în februarie 2023, Polonia a instalat bariere antitanc pe drumurile care duc la punctele de trecere a frontierei cu exclava rusă Kaliningrad. Anul trecut, ridicase acolo o barieră de sârmă ghimpată. Acest gard a fost dublat, în primăvara acestui an, de o barieră electronică de ultimă generație la granița terestră cu Kaliningradul pentru a monitoriza și a contracara orice activitate ilegală. Bariera, echipată cu camere de monitorizare active 24 de ore din 24 și detectoare de mișcare, se întinde pe o lungime de 210 kilometri.

Miercuri, 22 noiembrie, și Estonia a acuzat Rusia de implicare într-o „operațiune de atac hibrid” în care se folosește de migranți aduși la punctele de trecere a frontierei, după ce 75 de migranți, cei mai mulți din Somalia și Siria, au încercat să intre din Rusia începând de săptămâna trecută.

Estonia a anunțat că este pregătită și ea să închidă punctele de trecere a frontierei dacă presiunea migrației dinspre Rusia va crește și să se ocupe de migranți dacă aceștia vor încerca să intre în afara punctelor de trecere oficiale.

Sute de cereri de azil

Autoritățile finlandeze au anunțat că grănicerii și soldații finlandezi au început să ridice bariere, inclusiv obstacole din beton acoperite cu sârmă ghimpată, la unele puncte de trecere de la granița cu Rusia, pentru a controla mai bine fluxul de migranți fără documente.

Poliția de frontieră finlandeză a declarat miercuri că intrările neautorizate au continuat la punctele de trecere cu Rusia și că migranții s-au mutat mai la nord de-a lungul frontierei, la Vartius și Salla, unde încă se mai acceptă cereri de azil.

Doar punctul de control Raja-Jooseppi, cunoscut sub numele de Lotta pe partea rusă, va continua să funcționeze. Acesta este situat la 240 de kilometri de orașul rusesc Murmansk.

În plus, Frontex, agenția de frontieră a UE, intenționează să desfășoare ofițeri și echipamente în Finlanda încă de săptămâna viitoare, ca răspuns la o solicitare din partea Helsinki, a precizat agenția.

Comisarul UE pentru migrație, Ylva Johansson, a declarat la începutul acestei săptămâni că Finlanda a cerut 60 de ofițeri Frontex, pe lângă cei 10 deja staționați de-a lungul celor 1340 de kilometri de frontieră cu Rusia.

Potrivit presei finlandeze, de la începutul lunii noiembrie au trecut granița cu Rusia peste 500 de solicitanți de azil. Printre aceștia se numără cetățeni din Siria, Yemen, Irak, Somalia și Afganistan.

Kremlinul a anunțat luni că a înaintat un protest oficial cu privire la închiderea parțială a frontierei Finlandei, afirmând că decizia reflectă o poziție antirusească.

XS
SM
MD
LG