La întâlnirea cu delegația FMI condusă de Clara Mira, premierul Dorin Recean a vorbit despre eforturile guvernului moldovean de a relansa economia, de a îmbunătăți climatul investițional, precum și despre reformele din justiție și combaterea corupției.
„Continuarea reformelor în justiție va asigura sustenabilitatea acțiunilor noastre în toate celelalte domenii și va crea premisele necesare pentru dezvoltarea afacerilor, sporirea atractivității investiționale a țării noastre, precum și pentru consolidarea securității energetice”, a spus premierul Dorin Recean, potrivit serviciului de presă al Guvernului.
Într-o ultimă evaluare a FMI cu privire la creșterea economică și nivelul corupției în Moldova, publicată în februarie 2024, se spune că, în ciuda unui cadru legislativ solid, corupția rămâne o provocare semnificativă pentru țară, împiedicând creșterea economică și convergența cu UE. Deși constată anumite progrese în consolidarea instituțiilor juridice, documentul subliniază importanța agențiilor specializate în combaterea corupției, a unei urmăriri penale solide, precum și nevoia implicării societății civile și a expertizei internaționale.
Discuțiile de la Guvern cu experții FMI au vizat, de asemenea, politica bugetar-fiscală, consolidarea sistemului bancar și gestionarea eficientă și transparentă a finanțelor publice.
În următoarele zile, misiunea FMI va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, dar și va actualiza datele, evaluând perspectivele la nivel macroeconomic, precizează un comunicat al guvernului.
În luna aprilie, FMI a îmbunătățit ușor prognoza creșterii economice pentru acest an în Moldova, de la 2% la 2,6%, estimând un nivel al inflației de 5%.
- Te-ar putea interesa și: La Chișinău va fi discutată accederea R. Moldova la un nou program de finanțare al FMI
Programul autorităților moldovene, susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF și EFF, are o durată de 40 de luni și a fost aprobat la 21 decembrie 2021.
În luna mai 2022, FMI a majorat volumul total de creditare a Republicii Moldova la circa 783 milioane de dolari americani, din care circa 459 milioane de dolari au fost deja debursate.
În decembrie 2023, la cererea guvernului de la Chișinău, FMI a aprobat un nou program, susținut prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF), în valoare de circa 170 milioane de dolari, cu un termen de rambursare de 20 ani și o perioadă de grație de zece ani și jumătate.
Actuala misiune a FMI va face și o primă evaluare a programului finanțat prin intermediul RSF.