Linkuri accesibilitate

La Chișinău va fi discutată accederea R. Moldova la un nou program de finanțare al FMI


Suma totală a creditelor acordate de FMI, neachitate de R. Moldova, a constituit, la finele lunii august 2023, circa 725 milioane de dolari.
Suma totală a creditelor acordate de FMI, neachitate de R. Moldova, a constituit, la finele lunii august 2023, circa 725 milioane de dolari.

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), care își începe de mâine activitatea la Chișinău, va negocia solicitarea părții moldovene de „a acorda susținere R. Moldova în baza noului Mecanism de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF).”

Misiunea FMI, condusă de Clara Mira, se va afla la Chișinău în următoarele două săptămâni.

Echipa de la FMI va avea discuții în contextul celei de-a patra evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF).

Experții, potrivit unui comunicat dat de instituție, vor analiza evoluțiile și progresele atinse în implementarea programului FMI în Moldova.

La mijlocul lunii martie, FMI anunțase, între altele, că a ajuns la un acord, la nivel de experți, cu R. Moldova în cadrul evaluării a treia a programului susținut prin ECF și EFF. Atunci, instituția financiară menționa că a avut „discuții preliminare” cu privire la politicile care ar putea fi sprijinite prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate.

Mijloacele acordate prin RSF, potrivit FMI, ar putea ajuta R. Moldova să sprijine, între altele, obiectivele politicilor de mediu și dezvoltare economică durabilă pe termen lung.

Relațiile R. Moldova cu FMI

Actualul program al R. Moldova, susținut de FMI, are o durată de 40 luni și a fost aprobat la 21 decembrie 2021. În luna mai 2022 a fost majorat volumul total de creditare la circa 785 mil. de dolari, din care circa 366 mil. de dolari au fost deja debursate.

Suma totală a creditelor acordate de FMI, neachitate de R. Moldova, a constituit, la finele lunii august a.c., circa 725 mil. de dolari. Începând cu anul 1993, R. Moldova a beneficiat de aproximativ zece acorduri cu FMI.

R. Moldova a devenit membru al FMI la 12 august 1992. Cota ei la FMI e de circa 229 mil. de dolari. Această sumă e echivalentă cu 0,04% din totalul cotelor, astfel că puterea de vot a R. Moldova la FMI este de 1973 voturi (0,08% din numărul total de voturi).
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG