O moldoveancă, printre cei uciși în atacul terorist de la Jaffa din 1 octombrie

Un bărbat ucis, pe trotuar, la Jaffa, după atacul de la 1 octombrie.

Ministerul Afacerilor Externe din R. Moldova a informat că o moldoveancă a fost ucisă în atacul terorist care a avut loc la 1 octombrie în Israel. Atacul soldat cu șapte morți a avut loc la Jaffa, la sud de Tel Aviv, în zona centrală a Israelului.

Ziarul israelian Haaretz a scris în ediția de limbă engleză că printre victime a fost și Nadia Socolenco, în vârstă de 40 de ani, care a emigrat în Israel din Moldova în urmă cu 18 ani. Îi supraviețuiesc soțul și fiica în vârstă de 6 ani. A lucrat ca șef de birou la o firmă de înaltă tehnologie, anterior lucrând ca stilistă, a mai relatat Haaretz.

Ambasada R. Moldova din Israel a spus că este în contact permanent cu autoritățile locale, fiind în așteptarea confirmării oficiale a identității victimei. Misiunea diplomatică este pregătită să ofere rudelor și apropiaților victimei toată asistența consulară ce se impune, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Memorial improvizat pentru victime la Jaffa, la 2 octombrie.

Poliția a declarat că atacul de marți de pe Bulevardul Ierusalim a fost săvârșit de doi palestinieni în vârstă de 19 și 25 de ani din Hebron, oraș în Cisiordania ocupată de Israel.

Bărbații înarmați au urcat la bordul metroului ușor și au deschis focul asupra pasagerilor, apoi au continuat pe jos, atacând pietonii înainte de a fi opriți de un jandarm și de un civil înarmat, care au ucis un atacator și l-au rănit grav pe celălalt.

Jaffa, pe vremuri port de sine-stătător, este unită în prezent cu Tel Avivul - în cea mai mare aglomerație urbană din Israel.

Atentatul a coincis cu atacul iranian cu rachete asupra Israelului, care a declanșat sirene și explozii în întreaga țară, în timp ce forțele israeliene pătrundeau în sudul Libanului pentru a ataca gruparea Hezbollah, susținută de Iran, continuând totodată războiul de aproape un an împotriva militanților palestinieni Hamas din Gaza.

Potrivit presei locale, printre victimele atacului armat de marți se numără trei tinere femei, dintre care o mamă care și-a acoperit copilul cu trupul propriu. 16 persoane au fost rănite, a declarat poliția.

Forțele de securitate israeliene au arestat mai multe persoane în zonele Hebronului și Ierusalimului suspectate că ar fi ajutat atacatorii, a mai declarat poliția. Israelul a catalogat incidentul drept un atac terorist, dar nu a existat nici o revendicare imediată din partea facțiunilor palestiniene armate sau a altor grupări militante.

Israelul se află în stare de alertă ridicată de securitate de luni de zile. Războiul din Gaza se apropie de prima sa aniversare, la 7 octombrie, iar escaladarea conflictului din Liban riscă să atragă în confruntările armate Iranul.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te