O navă de marfă a părăsit portul ucrainean Odesa în ciuda blocadei rusești

Nava de containere Joseph Schulte, sub pavilion Hong Kong, părăsește portul maritim Odesa la 16 august.

O navă de marfă a părăsit Odesa, port ucrainean de la Marea Neagră, testând ceea ce guvernul ucrainean descrie drept un „coridor umanitar” temporar care să permită navelor comerciale să părăsească porturile sale, în ciuda blocadei rusești.

Nava care circulă sub pavilionul Hong Kong-ului a părăsit Odesa în dimineața zilei de 16 august, a anunțat viceprim-ministrul Oleksandr Kubrakov pe Facebook. Nava fusese blocată la Odesa de la sosirea lor pe 23 februarie 2022, cu o zi înainte ca Moscova să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei.

### Vezi și... ### Consiliul NATO-Ucraina condamnă retragerea Rusiei din acordul cu cereale la Marea Neagră

Se pare că nava transportă peste două mii de containere conținând 30 de mii de tone metrice de mărfuri.

Kievul a anunțat așa-numitul coridor umanitar pe 8 august, într-un efort de a permite navelor care au fost prinse în porturile Ciornomorsk, Odesa și Pivdenni să plece.

Rusia nu a comentat acest eveniment și nici nu a spus dacă va respecta coridorul. Pe 13 august, o navă militară rusă a tras focuri de avertizare asupra unei nave de marfă care se apropia de portul ucrainean dunărean Izmail. Nava a fost lăsată să continue după ce trupele ruse au trecut la graniță și au percheziționat-o.

Nava care a părăsit Odesa pe 16 august este prima navă comercială care a părăsit portul din 16 iulie. Pe 17 iulie, Moscova a anunțat retragerea dintr-un acord intermediat de ONU pentru a facilita exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

ONU a criticat decizia, spunând că „va da o lovitură oamenilor în nevoie de pretutindeni”.

### Vezi și... ### Efectele crizei cerealelor: ambasadorul Poloniei convocat la Ministerul ucrainean de externe

De atunci, Rusia a țintit Odesa și infrastructura portuară cu lovituri aeriene repetate.

Șeful administrației militare din Odesa, Oleh Kiper, a anunțat pe 16 august că loviturile rusești cu drone au afectat „unul dintre porturile dunărene, distrugând depozite și hambare”.

Kiper a adăugat că 11 drone rusești au fost distruse deasupra Odesei în timpul nopții.

Moscova a avertizat, de asemenea, că s-ar putea considera că navele care trec prin porturile mărfuri militare transportă armament și ar fi tratate ca nave ostile.

O declarație a NATO din 26 iulie spunea că avertismentul „a creat noi riscuri de calcul greșit și escaladare, precum și impedimente grave în calea libertății de navigație”.