Linkuri accesibilitate

Efectele crizei cerealelor: ambasadorul Poloniei convocat la Ministerul ucrainean de externe


Ambasada Poloniei la Kiev, Ucraina (foto arhivă)
Ambasada Poloniei la Kiev, Ucraina (foto arhivă)

Tensiuni diplomatice Polonia-Ucraina, după ce un oficial de la Varșovia a spus că este timpul ca Kievul să înceapă să aprecieze asistența Poloniei și că ucrainenii sunt nerecunoscători.

Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat pe 1 august pe ambasadorul Poloniei, Bartosz Cichocki în legătură cu recentele declarațiile făcute de Marcin Przydacz, un oficial din biroului președintelui polonez Andrzej Duda, despre „lipsa de recunoștință” a ucrainenilor pentru sprijinul acordat de Varșovia în războiul Ucrainei cu Rusia.

Przydacz a declarat într-un interviu la televiziunea poloneză că este timpul ca Ucraina să înceapă să aprecieze asistența Poloniei, inclusiv ajutorul acesteia la rezolvarea problemelor cauzate de blocarea exporturilor de cereale ucrainene de către Rusia.

Biroul prezidențial al Ucrainei a numit declarațiile lui Przydacz „nefondate”, relatează redacția ucraineană a RFE/RL.

„În cadrul întâlnirii, s-a subliniat că declarațiile despre presupusa ingratitudine a ucrainenilor pentru ajutorul Poloniei nu corespund realității și sunt inacceptabile. Suntem convinși că prietenia între Ucraina și Polonia este mult mai profundă decât oportunitățile politicianiste. (...) Nicio declarație nu ne va împiedica să câștigăm împreună pacea și să construim un viitor european comun", a scris pe Facebook Oleh Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

Cu o zi înainte, Marcin Pshidach, un oficial în biroul președintelui Poloniei Andrzej Duda, comentând restricțiile impuse de UE, la insistența a cinci țări membre „din prima linie” conduse de Polonia pe importurile de cereale ucrainene, s-a plâns că ar fi momentul ca Ucraina să aprecieze „rolul pe care Polonia l-a jucat și îl joacă în susținerea Ucrainei” și a eforturilor sale de a respinge invazia rusă.

La scurt timp după această declarație, adjunctul șefului președinției ucrainene, Andri Sibiga, a scris pe Facebook că declarațiile oficialului polonez sunt manipulatoare și împing societatea poloneză să creadă că Ucraina nu ar aprecia sprijinul Poloniei în lupta împotriva agresiunii ruse.

Cereale și alegeri

Pe 17 iulie Rusia s-a retras din acordul care facilita exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, mediat cu un an mai devreme de ONU și Turcia. De atunci, Uniunea Europeană încearcă să sprijine extinderea rutelor alternative pentru exporturile ucrainene.

În pofida acestor dificultăți, cele cinci state UE și așa-numita „prima linie”, Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia insistă ca interdicția pentru importurile de cereale ucrainene în aceste țări, care expiră pe 15 septembrie, să fie prelungită cel puțin până la sfârșitul anului. Inițiativa celor 5 este condusă și coordonată de Polonia, și nu afectează tranzitul prin aceste țari a cerealelor ucrainene, spre alte piețe, din UE sau din restul lumii.

A fost negociată cu Comisia Europeană, după valuri de proteste ale fermierilor din aceste țări, care se confruntă cu concurența neloaială – susțin ei – a cerealelor ucrainene mai ieftine decât cele autohtone.
Pentru moment, Comisia Europeană nu a luat nici o decizie privind eventuala prelungire a interdicție de import, se așteaptă ca problema să fie discutată în septembrie, după vacanța de vară a birocrației europene.

În Polonia sunt programate alegeri generale toamna aceasta, iar fermierii sunt un segment electoral important care tradițional votează pentru actualul partid de guvernământ, ultra-conservatorul „Lege și Justiției” (PiS).

PiS, care speră să conducă Polonia pentru un al treilea mandat consecutiv, rămâne cel mai mare partid, dar a scăzut în sondaje din 2020. De la rată de popularitate de 40% a ajuns în octombrie anul trecut la numai 26%.

XS
SM
MD
LG