O nouă încercare de a alege membrii CSP va avea loc pe 22 decembrie

Adunarea Generală a Procurorilor din august 2023 a fost amânată la propunerea a trei procurori care urmau să fie reevaluați de comisia pre-vetting.

Consiliul Superior al Procurorilor a convocat pentru 22 decembrie adunarea generală a procurorilor, care va alege o nouă componență a organului de autoadministrare a breslei. În buletine vor fi incluși 7 procurori. Alți trei – respinși repetat de comisia pre-vetting – nu au fost admiși în concurs.

Decizia cu privire la convocarea adunării generale a fost adoptată într-o ședință extraordinară a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Membrii CSP au examinat și adresările procurorilor Anatolie Gîrbu, Vitalie Codreanu și Cristina Gladcov.

Cei trei nu au promovat evaluarea integrității etice și financiare din prima încercare. Pe 1 august, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a obligat comisia pre-vetting să-i evalueze repetat, motiv pentru care adunarea generală a procurorilor din 23 august a fost amânată.


Pe 8 decembrie, comisia pre-vetting a respins repetat candidaturile celor trei procurori care au râvnit un fotoliu de membru al CSP.

La ședința CSP din 12 decembrie, Cristina Gladcov a solicitat să fie inclusă în lista de candidați împreună cu procurorii Codreanu și Gîrbu. Ea a explicat că membrii comisiei pre-vetting nu au adus argumente noi cu privire la descalificarea sa, ci doar le-au repetat pe cele din decizia anulată de CSJ.

De asemenea, ea a anunțat că toți trei vor contesta la CSJ și aceste decizii ale comisiei pre-vetting. Anatolie Gîrbu a susținut poziția colegei, iar Vitalie Codreanu nu s-a prezentat la ședință. Membrii CSP au respins cererile celor trei procurori.


Formarea noului CSP este una dintre recomandările incluse în raportul Comisiei Europene cu privire la începerea negocierilor de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană.

Una dintre primele sarcini ale noii componențe a CSP va fi alegerea procurorului general. Concursul pentru acest post a fost anunțat de actuală componență, iar termenul-limită pentru recepționarea dosarelor este 29 decembrie.

CSP este format din 13 membri: cinci procurori, patru reprezentanți ai societății civile (aleși de președinte, Guvern, Parlament și Academia de Știință) și patru membri de drept: ministrul Justiției, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, avocatul poporului și procurorul general.

În concurs au fost admiși doar candidații care au promovat pre-vettingul. Conform legii, un loc în CSP este destinat pentru un procuror din Procuratura Generală, din partea căreia candidează Dumitru Obadă, Iuri Lelin și Aliona Nesterov. Alte patru locuri sunt destinate angajaților procuraturilor teritoriale, din partea cărora participă la concurs Mariana Cherpec, Eduard Panea, Elena Roșioru și Olesea Vîrlan.

### Vezi și... ### Procurorii își aleg astăzi reprezentanții în CSP: cine sunt candidații