Linkuri accesibilitate

Procurorii își aleg astăzi reprezentanții în CSP: cine sunt candidații


Procurorii își aleagă reprezentanții în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) la adunarea generală de astăzi, 23 august. Comisia pre-vetting a admis în concurs șapte procurori, care vor lupta pentru cele cinci locuri vacante. 

În premieră pentru Republica Moldova, toți candidații la funcțiile în CSP au trecut evaluarea integrității cunoscută publicului larg sub denumirea „pre-vetting”. Din cei 17 procurori înscriși în concurs, șapte au promovat evaluarea.

Dintre procurorii care n-au promovat evaluarea, trei au contestat decizia comisiei și obținut câștig de cauză la Curtea Supremă de Justiție. Cei trei nu pot însă participa la concursul din 23 august. Alți doi mai așteaptă încă decizia CSJ.

Conform legii, din CSP fac parte cinci procurori. Unul este ales din rândul angajaților Procuraturii Generale și patru - din cadrul procuraturilor teritoriale. Din CSP mai fac parte patru reprezentanți ai societății civile, aleși de Președinție, Guvern, Parlament și Academia de Științe (AȘM), ministrul Justiției și președintele Consiliului Superior al Magistraturii.


Procuratura Generală: trei candidați pentru un loc

Dumitru Obadă și interviul de 12 minute

Dumitru Obadă
Dumitru Obadă

Dumitru Obadă este primul procuror care a promovat pre-vetting-ul. Interviul lui la comisia pre-vetting a durat 12 minute. Deși este agent guvernamental al R. Moldova la CEDO, din iunie 2022, Obadă și-a menținut statutul de procuror, fiind în drept să candideze pentru o funcție în CSP. El și-a început activitatea la Procuratura Anticorupție, în 2011, iar în următorii 11 ani s-a mutat de câteva ori la Procuratura Generală și înapoi.

Potrivit ultimei sale declarații de venit și interese, în 2022, Obadă a câștigat 170.000 de lei pentru activitatea sa de agent guvernamental și 198.000 de lei pentru activitatea sa la Procuratura Generală. Soția procurorului a obținut 927.000 de lei din activitatea de notar. Familia procurorului are în proprietate trei camioane Ford Transit, un Volvo XC 90, o Toyota RAV4 și deține o casă cu o suprafață de 191 m.p..

Iuri Lealin și 320.000 de lei cadou la nuntă

Devenit procuror în 2012, Lealin a lucrat timp de patru ani în Procuratura sectorului Ciocana din capitală, iar apoi a fost transferat la Procuratura Generală. În 2019, Iuri Lealin, împreună cu Dumitru Obadă, au creat Asociația Procurorilor „Pentru ordine și dreptate”.

Iuri Lealin
Iuri Lealin

Fiind audiat de comisia pre-vetting, procurorul a fost nevoit să explice de ce în anul 2014 a cumpărat un apartament de 31 m.p. cu aproximativ 500.000 de lei, dar în contract a trecut suma de 165.000 de lei. El a explicat că a trecut în contract valoarea cadastrată a apartamentului, nu pe cea de piață, la sugestia notarului, deoarece la acea vreme „majoritatea contractelor erau încheiate astfel”. A semnat și o recipisă în care a indicat restul banilor. De asemenea, procurorul a povestit că majoritatea banilor pentru apartament, 320.000 de lei, îi primise drept cadou de nuntă de la mama sa și de la părinții miresei.

Pentru 2022, procurorul Iuri Lealin a declarat venituri salariale de 355.000 de lei, iar soția sa – de 188.500 de lei. Familiei Lealin îi aparține o casă cu o suprafață de 219 m.p. și un automobil Lexus RX 400H.

Aliona Nesterov și diminuarea prețului apartamentului în contract

Aliona Nesterov a început să lucreze ca procuror la Procuratura sectorului Ciocana în 2011. În ianuarie 2023, a fost promovată în funcția de adjunctă a procurorului general interimar.

Aliona Nesterov
Aliona Nesterov

Comisia pre-vetting a avut întrebări privind faptul că, în 2017, Aliona Nesterov a cumpărat un apartament cu o suprafață de 49 m.p. pentru 627.000 de lei, în contractul de vânzare-cumpărare fiind indicat prețul de 279.800 de lei. Procurorul a spus că a cumpărat apartamentul pentru mama sa, care a lucrat peste hotare din 2007 și i-a trimis bani pentru locuință. Nesterov a explicat că indicarea unui preț diminuat în contract a fost o condiție pusă de vânzător. Ea a subliniat că are o obligație morală față de mama ei, care „și-a investit toată sănătatea și viața pentru a mă dărui acestui sistem și statului”.

Potrivit declarației de venituri și interese, în 2022 Aliona Nesterov a câștigat 336.600 de lei (aproximativ 28.000 de lei pe lună). Familia Nesterov deține două apartamente de 121 m.p. și 49 m.p., dar și un automobil Toyota Auris.


Procuraturile teritoriale: câte un candidat pentru un loc

Mariana Cherpec și o plângere de la fostul șef

Mariana Cherpec și-a început cariera de procuror în anul 2010. În toamna anului 2021, Cherpec a fost numită responsabilă pentru relațiile cu presa în cadrul Procuraturii Generale, dar a revenit la Procuratura Chișinău în februarie 2023.

Marina Cherpec
Marina Cherpec

Membrii comisiei pre-vetting au discutat cu procurora despre cele trei pedepse disciplinare primite de ea din 2014 până în 2016. Candidata a spus că pedepsele sunt o metodă de a o pedepsi pentru că ea avea contradicții cu șeful. Potrivit ei, șeful i-ar fi sugerat ce decizii ar trebui să ia în unele dosare. Deși Cherpec nu a pronunțat numele șefului în timpul audierilor, el a depus o plângere împotriva candidatei la inspecția procurorilor. Examinând plângerea, inspecția a transmis materialele dosarului colegiului disciplinar. Colegiul nu a luat încă o decizie în cazul Marianei Cherpec, care consideră că se confruntă cu acțiuni „de hărțuire și discriminare”.

Eduard Panea și economiile în numerar

Eduard Panea și-a început activitatea de procuror în 2007, la Procuratura Cantemir. El a devenit procuror-șef al Procuraturii raionului Leova în 2021.

Eduard Panea
Eduard Panea

Potrivit comisiei, în 2021 cheltuielile familiei Panea au depășit veniturile. Candidatul a respins aceste calcule. Potrivit lui, el a avut economii în numerar de circa 130.000 de lei, pe care nu le-a declarat, deoarece constituiau mai puțin de 15 salarii medii pe economie. De asemenea, în 2021 familia sa ar fi obținut venituri suplimentare după ce a vândut un automobil. În decizia de promovare, comisia a menționat că datele furnizate de candidat au fost convingătoare.

Potrivit declarației sale de venituri și interese, în 2022 Panea a avut venituri de 304.845 de lei (circa 25.400 de lei lunar). Familia procurorului deține un apartament cu o suprafață de 52 m.p. și un automobil Honda CR-V.

Elena Roșior și automobile de 2.000 și 5.000 de lei

Elena Roșior și-a început activitatea de procuroră în 2003, la Procuratura Anenii Noi, iar 19 ani mai târziu a câștigat concursul pentru postul de șefă adjunctă.

Elena Roșior
Elena Roșior

Printre altele, comisia s-a interesat cum soțul candidatei a reușit să procure două automobile Dacia Logan, plătind pentru ele 2.000 și, respectiv, 5.000 de lei. Procurora a spus că Dacia de 2.000 de lei a fost mașina de serviciu a soțului, obținută la preț redus de la compania unde a lucrat. Cealaltă, de 5.000 de lei, ar fi fost cumpărată pentru piese de schimb. Astfel, prima mașină, după ce a fost reparată, a fost vândută cu 10.000 de lei.

Conform declarației sale de venituri pentru 2022, a câștigat 265.500 de lei din salariu (aproximativ 22.100 de lei lunar). Familia procurorei deține o casă cu o suprafață de 107 m.p. și trei automobile: Renault Megane, Dacia Logan, Nissan Qashqai.

Olesea Vîrlan și automobil de 60.000 lei

Olesea Vîrlan și-a început cariera de procuroră în anul 2005, în cadrul Procuraturii Rezina. În 2019, a fost transferată la Procuratura Ialoveni, iar în 2022 a devenit șefă interimară.

Olesea Vîrlan
Olesea Vîrlan

Audiată timp de o oră, pe 24 mai, candidata Olesea Vîrlan a trebuit să dea explicații în fața comisiei pre-vetting în legătură cu achiziția unei mașini pentru care a plătit în acte 8.000 de lei, iar în realitate ar fi dat 60.000 de lei. Din 2017 și până în 2019, procurora a scris în declarația de avere că valoarea mașinii sale este de zero lei. Vîrlan a explicat că a folosit în acești ani mașina prin procură și că nu i-a trecut valoare reală în declarație din neatenție. Ea susține că a plătit pentru mașină 60.000 de lei, dar că în contractul de vânzare-cumpărare, atunci când a fost întocmit, a fost trecută suma de 8.000 de lei, la cererea vânzătorului.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG