În acest episod al „Bătăliei pentru CSM”, Europa Liberă relatează despre audierea non-judecătorilor Nicolae Agachi și Leonid Chirtoacă, aflând cine dintre ei a primit compensație de la stat și cine a scos din Moldova peste 30.000 de euro în numerar.
Până la 18 august, dintre cei opt non-judecători audiați de Comisia pre-vetting pentru poziția de membru al CSM, cinci au promovat evaluarea, unul a fost exclus din concurs, iar doi așteaptă încă deciziile comisiei. De asemenea, conform deciziei Curții Supreme de Justiție, comisia urmează să-i reevalueze pe patru non-judecători respinși după audierile din primăvară.
- Te-ar putea interesa și: Mai multe împuterniciri pentru comisia de evaluare a judecătorilor și procurorilor, la solicitarea Maiei Sandu
Ulterior, Parlamentul va alege din rândul celora care au fost promovați după evaluarea Comisiei pre-vetting pe cei care vor face parte din CSM. Acest organism de autoguvernare a sistemului judecătoresc urmează să aprobe deciziile Comisiei de vetting, care a început deja verificarea judecătorilor în exercițiu ai Curții Supreme de Justiție. De asemenea, această comisie va trebui să-i evalueze pe judecătorii de la cele patru curți de apel din țară și pe judecătorii celorlalte instanțe care au ocupat sau ocupă poziții de conducere.
Nicolae Agachi și milionul de lei „uitat”
Nicolae Agachi și-a început activitatea de jurist în anul 2002. Până în 2018, a activat în diverse companii, iar din 2018 până în 2020 a fost stagiar în avocatură, obținând ulterior licența de avocat în 2021.
Comisia i-a solicitat candidatului să explice cum a reușit mama sa să cumpere un teren de 0,043 hectare, pe care a fost construită o casă cu o suprafață de 70,5 metri pătrați, în condițiile în care, potrivit datelor fiscale, veniturile ei au fost de 19.000 de lei între 2008 și 2010, iar între 2011 și 2022 nu a avut venituri oficiale. În prezent, în urma unui acord verbal cu mama sa, Nicolae Agachi locuiește în această casă împreună cu familia sa.
Candidatul a explicat că nu a întrebat-o niciodată pe mama sa cât câștigă. El a afirmat că aceasta avea venituri neoficiale. Faptul că fratele său a fost implicat în construcția casei a fost explicat astfel de Agachi: „motivul e foarte simplu: noi de obicei ne ajutăm în situații de necesitate”.
Comisia a avut, de asemenea, mai multe întrebări referitoare la suma de 1,16 milioane de lei pe care Agachi a primit-o în 2019 în urma unei hotărâri judecătorești.
În primele trei declarații trimise Comisiei pre-vetting, Agachi a afirmat că toți banii au fost cheltuiți în 2020 pentru nevoile familiei și reparații. De asemenea, în corespondența cu comisia, candidatul a negat la un moment dat că ar avea vreo legătură cu o firmă comercială a vecinului său. Totuși, comisia a stabilit că, în 2021, Agachi, soția sa și fratele său au împrumutat peste 1 milion de lei acestei companii. Ulterior, Agachi a informat comisia că îi mai rămăsese o parte din banii primiți prin hotărâre judecătorească și a confirmat că a acordat un împrumut companiei. El a declarat că a oferit comisiei, în ambele cazuri, răspunsuri incomplete din neatenție.
Comisia a avut, de asemenea, întrebări legate de cele două mașini deținute de familia sa, după ce a stabilit că Agachi a cumpărat câțiva ani în urmă un BMW 520 X-Drive cu 70.000 de lei pe care l-a vândut ulterior contra unei sume similare. Potrivit datelor comisiei, însă, în 2023 un astfel de automobil valora aproximativ 400.000 de lei. Soția candidatului a folosit pe parcursul a câțiva ani un BMW 320, pe care l-a cumpărat cu 10.000 de lei și l-a vândut la aceeași sumă. În ambele cazuri, Agachi a explicat că prețul mașinilor a fost sub valoarea pieței din cauza stării tehnice foarte proaste a acestora.
Leonid Chirtoacă și 64.000 de euro în numerar
Leonid Chirtoacă a început să lucreze ca avocat în anul 1995, iar din 2002 a început să predea la universitate în calitate de lector superior. Între 2005 și 2008 a fost șef de cabinet al ministrului Apărării (în acea perioadă, Guvernul era condus de Vasile Tarlev, iar Ministerul Apărării – de către Valeriu Pleșca, în perioada 2005-2007, apoi de către Vitalie Vrabie).
În 2018, Chirtoacă a fondat propriul său cabinet de avocatură.
De-a lungul audierilor, membrii comisiei au insistat pe elucidarea provenienței sumei de 64.000 de euro pe care Chirtoacă o păstra acasă. Potrivit afirmațiilor sale, el și soția sa au acumulat aceste economii în perioada 1994-2018. O parte semnificativă din acești bani - circa 45.000 de euro, au fost acumulați între 2008 și 2018. Chirtoacă a spus că a păstrat banii acasă, deoarece nu are încredere în bănci. El a precizat că dispune acasă de un seif, iar locuința sa este protejată.
În 2019, familia Chirtoacă a cumpărat un apartament cu o suprafață de 52 de metri pătrați în străinătate. Candidatul a explicat că, înainte de a cumpăra apartamentul, el a scos peste hotare în mai multe rânduri 28.000 de lei, pe care i-a depus pe un cont bancar, iar soția sa a transferat ulterior 10.000 de euro de la Chișinău pe acel cont. Restul banilor au fost trimiși, de asemenea, în numerar.