În cadrul unui protest în fața parlamentului, zeci de manifestanţi susținători ai numitei Mișcări de rezistență națională ACUM, lansată de PAS, PPDA și PLDM, au cerut, între altele, validarea alegerilor locale de la Chișinău. Anularea votului mixt a fost o altă revendicare a protestatarilor, respinsă însă de președintele parlamentului, Andrian Candu, care în cadrul unui briefing de presă a recomandat partidelor de opoziție „să nu piardă timpul protestând”.
Your browser doesn’t support HTML5
Îndată după începerea ședinței speackerul Andrian Candu, de rând cu toți ceilalți aleși ai poporului, a fost îndemnat să iasă în faţa protestatarilor, de către şeful fracțiunii liberal-democrate, Tudor Deliu:
„În faţa parlamentului protestează alegătorii R. Moldova. În calitatea noastră de aleşi ai poporului vă îndemn să ieşim să dicutăm cu cei care ne-au dat dreptul să-i reprezentăm în acest for legislativ, cu atât mai mult că pe unii îi cheamă şi pe nume. Inclusiv strigă acolo şi numele Candu. Ar fi bine să ieşiţi.”
Andrian Candu a încercat sa riposteze cu un răspuns sarcastic:
„Vreau să vă aduc la cunoştinţă că Candu sunt şi reactoare de tip nuclear. Probabil colegii de afară ai Dvs. Maia Sandu şi Andrei Năstase sunt confuzi, nu mai ştiu în ce realitate se află. Ar fi bine să-şi formuleze pretențiile care sunt.”
Ulterior în cadrul unei conferințe de presă Candu a respins revendicările protestatarilor. Comentând cererea lor de a valida alegerile locale din capitală, preşedintele parlamentului a spus că subiectul este analizat amănunțit de comisia parlamentara de profil, care peste 60 de zile urmează să prezinte concluziile în baza cărora s-ar putea să fie operate modificări în legislaţia electorală.
În ce priveşte anularea votului mixt, Andrian Candu a declarat, pe un ton imperativ, că viitoarele alegeri parlamentare vor avea loc în baza sistemului mixt şi a îndemnat opoziţia să nu-şi mai facă iluzii şi în loc să protesteze să se pregătească de scrutin.
Comentând afirmațiile speakerului, liderul PPDA, Andrei Năstase, a dat asigurări că revendicările protestatarilor, care au fost incluse mai întâi în rezoluția amplei manifestații din 1 iulie, iar ulterior s-au regăsit şi în rezoluția Parlamentului European vor fi oricum îndeplinite. Cum? Se va decide la următoare manifestație naţională planificată pe 26 august, a sugerat Năstase:
„26 august este momentul culminant al acţiunilor noastre de protest, de nesupunere civică. Să fim cât mai mulţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Suntem determinaţi să mergem până la capăt. Avem nevoie să le dăm lovitura de graţie. Dacă nu o facem atunci, va fi prea târziu.”
Lidera PAS, Maia Sandu, a îndemnat şi diaspora să se alăture manifestaţiei din 26 august:
„Pentru ca împreună şi cei de acasă, şi cei plecaţi să le spunem acestor guvernanţi că ei nu înseamnă absolut nimic pentru noi. Ei sunt nişte uzurpători pitici care nu merită să ne conducă, care nu merită să decidă ce fac cu banii pe care îi plăteşte acest popor. Este un regim de care nu ne este frică.”
Protestatarii au înconjurat de câteva ori clădirea parlamentului. Iar ulterior parte din ei au mers la sediul Partidului „Platforma DA”, unde s-a desfășurat un contra-protest anunțat de câteva organizații sportive. Participanții au insistat să-şi anunțe în faţa sediului PPDA sprijinul pentru construcția Arenei Chişinău, unul din recentele proiectele lansate de PD, proiect contestat de opozitia extraparlamentara.
Ambele proteste au decurs fără incidente, ordinea publică fiind asigurată de un număr considerabil de polițiști.