Guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea, i s-a cerut astăzi demisia, pentru prima dată de la numirea sa în primăvara lui 2016 în fruntea Băncii Centrale moldovene, numire ce a urmat furtului bancar de proporţii soldat cu lichidarea a trei bănci şi o căderea din care economia moldoveană încă nu şi-a revenit pe deplin. Cererea de demisie a fost formulată de opoziţie. Care sunt motivele?
Liderii și simpatizanții PAS, PPDA și PLDM - câteva zeci de persoane care au participat astăzi la protestul din faţa BNM – dau patru motive pentru care guvernatorul ar trebui să plece din funcţie.
Primul e legat de neelucidarea furtului bancar. Ei pretind că Sergiu Cioclea ar fi putut contribui decisiv la aflarea adevărului despre răsunătoarea fraudă, de exemplu, dând publicităţii integral rapoartele Kroll plătite de BNM, dar că n-o face din complicitate cu puterea politică de la Chişinău.
„Din păcate, Sergiu Cioclea, în loc să facă lumină la Banca Naţională, ajută regimul Plahotniuc să şteargă urmele acestor fărădelegi”, a declarat lidera PAS, Maia Sandu.
Apoi, opoziţia crede că guvernatorul nu urmăreşte asanarea sectorului bancar în folosul societăţii, ci al unei singure persoane – liderul PD, Vlad Plahotniuc. „A început să curăţe sistemul bancar în interesul lui Vlad Plahotniuc. Primul lucru pe care l-a fîăcut a aranjat să fie vândută banca lui Plahotniuc, Victoriabank, curăţând-o prin diferite metode de acţiuni toxice etc.”, spune vicepreşedintele PAS, Igor Grosu.
Protestatarii i-au imputat guvernatorului şi faptul că nu face altceva decât să albească imaginea guvernării în faţa instituţiilor financiare externe.
El şi dl. Armaşu sunt folosiţi pe post de mascote ale regimului Plahotniuc, care, cu o engleză perfectă, cu o experienţă profesională de invidiat, merg la Bruxelles, la Washington şi povestesc cât de bine este să trăieşti în R. Moldova...
„El şi dl. Armaşu sunt folosiţi pe post de mascote ale regimului Plahotniuc, care, cu o engleză perfectă, cu o experienţă profesională de invidiat, merg la Bruxelles, la Washington, la Banca Mondială şi povestesc cât de bine este să trăieşti în R. Moldova”, zice Mihai Păpuşoi, un alt vicepreşedinte al PAS.
În sfârşit, protestatarii i-au reproşat guvernatorului retribuţia de care beneficiază. Sergiu Cioclea are, se pare, privilegiul de a primi cel mai mare salariu raportat la PIB pe cap de locuitor faţă de toţi guvernatorii de bănci centrale din regiune, lucru cel puţin „imoral” după părerea celor ce au venit astăzi în faţa BNM.
„Cioclea, noi îţi plătim 104.315 de lei pe lună, iar tu lucrezi la Plaha cu ziua”, a rostit una din protestare conţinutul de pe o pancardă. Protestul a durat o jumătate de oră, timp în care oamenii au scandat lozinci deja obişnuite în cadrul acţiunilor de protest ale Comitetului de rezistenţă ACUM, creat după invalidarea scrutinului din Chişinău câştigat de un reprezentant al opoziţiei, liderul Platformei DA, Andrei Năstase.
Solicitaţi de noi, responsabili de la BNM ne-au spus că, fiind o instituţie independentă, Banca nu va comenta acţiuni cu caracter politic.
De la numirea sa în funcţie, în martie 2016, Sergiu Cioclea se confruntă pentru prima dată cu o manifestarea atât de directă de neîncredere, fie şi din partea opoziţiei. În mediul analiştilor, guvernatorului Cioclea i se recunosc în general meritele în normalizarea lucrurilor din sectorul bancar şi deblocarea finanţării externe, în particular din partea FMI, dar îndoiala care persistă e dacă Sergiu Cioclea şi-a jucat pe deplin rolul în elucidarea fraudei şi dacă a securizat sau nu definitiv sectorul împotriva unor intervenţii politice, care, aşa cum se declară siguri analiştii, au dus la frauda din 2014.