O nouă relaxare a măsurilor antiepidemice în Bulgaria

Campania de vaccinare la Sofia. 27 ianuarie 2021

Numărul noilor infectați într-o singură zi a scăzut la 163 după ce în perioada precedentă s-a menținut peste linia de 1000. Numărul internărilor este constant, dar cel al bolnavilor în secțiile de terapie intensivă a crescut cu 10%. Situația este dinamică și indicatorii epidemici nu permit concluzii categorice.

Începând de luni au revenit în școli elevii din clasele 5-12 în localitățile mai mici. În orașele mari școlile vor funcționa în așa-zisul regim de epidemie – două săptămâni de la distanță, două săptămâni în clase.

Cursurile au loc cu respectarea măsurilor antiepidemice. Nu toți părinții însă salută revenirea copiilor în școli, unde începând de la 4 ianuarie învață primele patru clase. Trei organizații naționale ale părinților au cerut amânarea deciziei privind revenirea elevilor mai mari în școli.

Premierul Boiko Borisov a declarat că în Bulgaria epidemia aproape nu se simte...

Premierul Boiko Borisov a anunțat apropiata deschidere a restaurantelor, după centrele comerciale, sălile de fitness și cursurile de dans și artă. El a declarat că în Bulgaria epidemia aproape nu se simte. După numărul de infectați țara se află acum pe locul al 26-lea în Uniunea Europeană. Meritul este al personalului medical și al cetățenilor care respectă măsurile antiepidemice.

Inspectorul sanitar principal, Anghel Kuncev, a avertizat însă că este prea devreme să se vorbească de deschiderea restaurantelor. O decizie în acest sens va putea fi luată de Statul major antiepidemic în baza unor evoluții pozitive mai pronunțate.

După o perioadă în care Bulgaria a fost codașa Uniunii în procesul de vaccinare, în ultimul timp situația a început să se normalizeze. Numărul celor vaccinați a depășit 75 000 la o populație rămasă în țară de aproximativ 5 milioane.

Până acum predomină vaccinul Pfizer/ BioNTech, dar treptat a crescut și numărul celor vaccinați cu Moderna.

### Vezi și... ### Vaccinarea în Bulgaria bate pasul pe loc

Adevărata problemă continuă să fie nu vaccinurile, ci procentul relativ mic al bulgarilor dornici să se vaccineze. Într-un mod paradoxal la reținerea care predomină inclusiv în rândul personalului medical și al celui didactic contribuie declarațiile unor epidemiologi și virusologi bulgari că imunitatea dobândită prin îmbolnăvire, inclusiv cea asimptomatică, nu este mai mică în comparație cu cea care rezultă din vaccinare. Numărul bulgarilor care s-au întâlnit cu virusul este apreciat de mai mulți experți la între 2 și 3 milioane. Opinia că cei care au trecut de boală nu trebuie să se grăbească cu vaccinarea a subminat campania în ajunul perioadei în care în țara vor intra cantități mult mai mari de vaccinuri.