O stradă din Praga care poartă numele unui mareșal sovietic va fi redenumită

Un muncitor îndepărtează inscripția de pe piedestalul statuii mareșalul sovietic Ivan Konev, după ce aceasta a fost îndepărtată de pe locul său din Praga, 3 aprilie 2020.

Consiliul municipal al capitalei cehe a decis să redenumească o stradă din Praga, care, actualmente, poartă numele unui mareșal sovietic, Ivan Konev. Astfel, consilierii au aprobat decizia votată anterior de aleșii locali din districtul municipal Praga 3, cartierul Žižkov, unde se află strada respectivă.

De pe 1 octombrie, strada Koněvova, care este una dintre cele mai lungi din Praga, va purta numele primului primar al cartierului Žižkov, Karel Hartig, politician și activist, arhitect și industriaș care a trăit până la începutul secolului XX.

Strada Koněvova a fost numită în cinstea comandantului sovietic în anul 1947. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele Armatei Roșii conduse de Konev au intrat în Praga, pe 9 mai 1945, marcând eliberarea orașului de trupele naziste.

Personalitatea mareșalului sovietic este văzută în mod diferit în societatea cehă, iar această divizare s-a reflectat inclusiv în cazul deciziei de demontare a monumentului lui Konev, în anul 2020.

### Vezi și... ### Un monument al unui trecut ambiguu și al unei modernități controversate (VIDEO)

Susținătorii demontării au subliniat implicarea lui Konev în înăbușirea revoltei maghiare din 1956 și presupusa participare a militarului rus la pregătirea invaziei Cehoslovaciei din 1968. De asemenea, s-a menționat că atunci când trupele sovietice au intrat în Praga pe 9 mai 1945, garnizoana germană deja părăsise, practic, orașul.

Cu toate acestea, în anul 2021, autoritățile din sectorul Praga 3 au renunțat să redenumească strada Koněvova. Argumentul a fost legat de costurile pe care le implică această schimbare pentru câteva mii de locuitori, care ar urma să-și refacă actele cu noua adresă.

Însă după invazia rusă în Ucraina, aleșii locali și-au revăzut decizia și au votat pentru redenumirea străzii.

Cei aproximativ cinci mii de locuitori de pe actuala stradă Koněvova își vor putea schimba gratuit actele de identitate și certificatele de înmatriculare a vehiculelor până în luna martie a anului viitor.

### Vezi și... ### Diplomații ruși vor trebui să plătească chirie în Cehia după decenii de scutiri

Strada a fost redenumită de mai multe ori în trecut. Înainte se numea Vídeňská, apoi Poděbradova, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a devenit strada Brněnská. La un an după război, a redevenit strada Poděbradova, până când a primit numele actual după mareșalul Konev.

Presa cehă amintește că, anul trecut, consilierii au încercat să afle opinia locuitorilor de pe Koněvova despre o eventuală redenumire a străzii. Dar, sondajul a fost, practic, ignorat. Numai unul din cinci a completat chestionarul, iar 71% din respondenți s-au pronunțat împotriva redenumirii străzii. Oricum, rezultatele sondajului nu au fost obligatorii pentru consilieri, așa că aceștia au votat pentru schimbarea denumirii.

### Vezi și... ### Autoritățile ruse i-au cerut guvernului ceh statuia mareșalului sovietic Ivan Konev