Linkuri accesibilitate

Diplomații ruși vor trebui să plătească chirie în Cehia după decenii de scutiri


Protest anti-Putin în 2014, la începutul intervenției Rusiei în Ucraina, în fața Ambasadei Rusiei din Praga. 17 aprilie 2014
Protest anti-Putin în 2014, la începutul intervenției Rusiei în Ucraina, în fața Ambasadei Rusiei din Praga. 17 aprilie 2014

Guvernul de la Praga a anulat o serie de acte din vremea Cehoslovaciei socialiste care permiteau diplomației ruse să ocupe gratuit terenuri în Cehia. Decizia tensionează o relație bilaterală mult înrăutățită încă înaintea războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

În 2021, Praga acuza serviciile de spionaj rusești că ar fi pus la cale explozii într-un depozit de armament din Cehia în 2014, cerând rușilor să-și reducă drastic personalul ambasadei, care continuă să funcționeze la un nivel redus.

Rusia a inclus Cehia, care sprijină activ Ucraina și găzduiește o jumătate de milion de refugiați ucraineni, pe o listă de „țări ostile”.

Actualele relații sunt în contrast accentuat cu cele din vremea lagărului comunist. După înăbușirea în 1968 prin invazia sovietică a mișcării de reformă cunoscută ca „Primăvara de la Praga”, Cehoslovacia a devenit unul din vasalii cei mai obedienți ai Moscovei.

Proprietăți „diplomatice” și nu prea

Miercuri, 17 mai, ministrul de externe ceh Jan Lipavsky a amintit că, în anii 1970-1980, sovieticii au primit de la autoritățile cehoslovace comuniste permisiunea de a folosi zeci de terenuri pe gratis. „Rusia nu mai folosește aceste terenuri în scopuri diplomatice de multă vreme, încălcând o condiție stabilită de la bun început”, a amintit ministrul ceh, adăugând că acea permisiune a fost data într-o vreme când țara era ocupată de trupe străine.

Lipavsky a spus că există bănuiala că rușii folosesc terenurile de fapt în scopuri comerciale, fără să plătească impozite pe asemenea activități.

Premierul ceh Petr Fiala a spus și el că Rusia a fost avertizată de mai multe ori să rezolve problema terenurilor folosite pe gratis, dar nu a făcut-o.

Anunțând anularea privilegiilor din epoca socialistă, premierul de centru-dreapta Fiala a spus că s-a ajuns astfel la „o situație normală, după multe decenii”, iar Rusia va trebui să plătească chirie, inclusiv retroactiv, pe ultimii trei ani, cifrată de presă la aproximativ două milioane de euro.

Dacă Rusia nu va accepta decizia guvernului ceh, este posibilă acționarea ei în instanță.

Privilegii câștigate cu tancul

„Am anulat decizii guvernamentale luate sub presiunea tancurilor rusești după ocuparea țării noastre (în 1968)”, a scris pe Twitter miercuri ministrul afacerilor europene de la Praga, Martin Dvorak, adăugând că nu trebuie permis ca profitul neautorizat făcut de ruși cu acele terenuri să ajute la finanțarea războiului rusesc din Ucraina.

Decizia de guvern de miercuri vizează 59 de terenuri, cum ar fi locuințele de pe lângă ambasada de la Praga, clădiri din al doilea oraș ca mărime Brno și din stațiunea Karlovy Vary, centre de odihnă din alte părți ale țării.

Televiziunea publică cehă spune că diplomații ruși nu vor fi obligați să plece de acolo, ci să plătească chirie. Dacă Rusia acceptă decizia, va avea voie să folosească doar 17 clădiri care într-adevăr ari fi folosite în scopuri diplomatice. În prezent la ambasada rusă din Praga, una din cele mai mari, fizic vorbind, mai lucrează doar șase diplomați ruși, ceea ce în viziunea guvernului ceh ar exclude posibilitatea ca toate imobilele scutite până acum de chirie să fie folosite în scopuri diplomatice.

Deputați din majoritatea de centru-dreapta de la Praga fac între timp eforturi și pentru transformarea școlii ruse din capitala cehă în școală pentru copiii refugiaților de război ucraineni.

După invazia rusească din Ucraina, autoritățile de la Praga au început să „inventarieze” proprietățile rusești din Cehia.

Potrivit presei cehești, operațiunea continuă încă, iar scopul ei declarat de autorități este de reduce capacitatea rușilor de a finanța războiul din Ucraina „pe filieră cehească”.

În martie 2022, autoritățile evaluau la peste 12.000 numărul firmelor înscrise în Cehia care aveau cel puțin un proprietar rus real. Unele din aceste firme primeau chiar subvenții cehești de stat, care ajungeau astfel în buzunarul bogătașilor ruși.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG