O zi de școală în timpul pandemiei

Bulgaria coronavirus COVID-19 State of emergency school student

„Copiilor le place. Lucrăm împreună cu părinții, fiindcă fără sprijinul părinților nu putem.”

Întreg sistemul educațional din R. Moldova a trecut de câteva zile la învățământul la distanță. Profesorii fac apelul, lecțiile și verifică temele online, iar elevii iau legătura cu dascălii poate și de mai multe ori pe zi prin intermediul diferitor aplicații audio/ video. Dacă în primele zile după suspendarea lecțiilor în școli mai mulți copii erau văzuți în parcuri sau jucându-se pe stradă la diferite ore ale zilei, acum cei din sistem spun că au depășit provocările legate de adaptarea pe internet și lecțiile sunt aproape ca pe vremuri, fără a avea însă contactul fizic.

Your browser doesn’t support HTML5

O zi de școală în timpul pandemiei



„O zi de școală pe timpul pandemiei începe la ora 10.00. Ne salutăm cu copiii, fiindcă am clasa întâia și transmit lecțiile prin apel pe Viber. Am format grupul, cu mesaj video le plasez lecțiile. La mesaj pun și filmulețe pentru copii ca să le fie mai interesant. De exemplu, filmulețul cu ursulețul Cola, pentru că e clasa întâi și la litera dată... sau la muzică un video cu cânticel, la matematică...”

De mai bine de o săptămână, pentru învățătoarea Maria Bunduchi din Buțeni, Hâncești, ziua de muncă arată total diferit de cele pe care le-a avut în cariera sa pedagogică. Prinsă de comunicarea practic permanentă pe internet, ea rareori mai are timp să treacă pragul școlii. Astăzi a mers în pauza de lecții online în clasă și-și aducă acasă materiale didactice suplimentare. Mari Bunduchi spune că are un singur elev lipsit de acces la internet, dar lucrează cu el sau cu părinții lui prin intermediul liniei telefonice. În vremurile noi, spune Maria Bunduchi, e important să-i aibă pe părinți aliați, implicați în procesul educațional. Neapărat le transmite zilnic să nu-și lase copiii decât în curte.

„Copiilor le place. Lucrăm împreună cu părinții, fiindcă fără sprijinul părinților nu putem. Dimensiunea claselor primare se axează pe monitorizarea dinamicei nivelului de performanță. Independent lucrează o parte din copii, dar o parte trebuie cu mai mult sprijin. La rândul lor, părinții dacă au ceva întrebări îmi scriu înapoi mesaj - folosim atât mesajul scris, cât și video – îmi fotografiază și îmi trimit temele scrise”.

### Vezi și... ### Psihologul Angela Nicolaou: „Avem mult mai multe oportunități decât neajunsuri în situația aceasta” (VIDEO)


Pentru Liuba Pleșca, profesoară de limba română și directoarea Liceului „Meșterul Manole” din Sălcuța, Căușeni, primele instrumente la îndemână în comunicarea cu discipolii și colegii sunt mesageria și apelurile telefonice de pe Facebook. Dar când și-a dat seama că poate comunica concomitent cu maxim opt persoane a trecut pe alte platforme. Lecțiile pe online le descrie ca fiind „cu ochii legați”, dar important, zice ea, că există acest dialog.

„Dat fiind faptul că la noi în școală există o foarte buna baza informatică și suntem și în cadrul Programului Clasa Viitorului, n-am primit încă dotările, dar anumite instruiri le avem înfăptuite. Vreo 80 de procente din profesorii instituției mânuiesc instrumentarul tehnologiilor informaționale destul de binișor, în măsura în care se poată accesa diferite platforme educaționale și fiecare să-și găsească modalitatea proprie. Eu vă spun cum personal îmi fac lecțiile. De ieri ne-am conectat pe zoom, cu altă clasă cred că pe discover vom face lecții”.

Întrucât o familie are doi și mai mulți copii, dar dispune deseori de un singur calculator, managera liceului de la Sălcuța a dat libertate profesorilor să stabilească de sine stătător intervalele comode pentru lecții până la ora 18.00. Ministerul Educației insistă însă să fie respectat un anumit orar prestabilit, iar acest deziderat uneori devine imposibil, crede Liuba Pleșca. Mai mult, directoarea liceului din Sălcuța spune că șefii din educație ar exagera cu tot felul de operațiuni birocratice. I-a obligat pe toți cei din sistem, inclusiv elevi să aibă neapărat căsuțe poștale pe internet, iar datele cu adrese să fie transmise de urgență pentru a fi înregistrați pe platforma Învațămdeladistanță.

### Vezi și... ### Școlile și universitățile rămân închise până pe 31 martie


Responsabili din Educație spun că acum sunt în proces de soluționare a tuturor deficiențelor, cum ar fi, de exemplu, implicarea cadrelor didactice pensionate, care ar ajunge la 20%, și care se întâmplă să nu țină pasul cu tehnologiile. O altă sarcină ar fi evitarea cazurilor de posibilă discriminare a elevilor care nu au acasă calculator și/sau internet nelimitat, spune șeful Direcției învățământ general de la Ministerul Educației, Valentin Crudu. Anume aceste subiecte au fost abordate la cea mai recentă ședință la minister și urmează să fie găsite soluții până la sfârșitul săptămânii. În ceea ce privește respectarea orarului sau alte măsuri considerate birocratice de unii dascăli, Valentin Crudu spune că sunt recomandări menite să unifice activitățile desfășurate oarecum haotic, improvizate de la școală la școală.

Neoficial cei din educație recunosc faptul că de atenție prioritară în lunile ce urmează vor avea nevoie clasele absolvente, a 4-a, a 9-a și a 12-a, iar accentul se va pune pe materiile ce vor fi testate în cadrul examenelor.