Linkuri accesibilitate

Psihologul Angela Nicolaou: „Avem mult mai multe oportunități decât neajunsuri în situația aceasta” (VIDEO)


Angela Nicolaou
Angela Nicolaou

Izolarea, frica și reducerea contactelor sociale impuse odată cu starea de urgență pentru combaterea epidemiei de Covid-19 sunt provocări majore pentru psihicul uman, care vor începe să se facă simțite în câteva săptămâni, spun psihologii.

Angela Nicolaou, trainer și psiholog independent, ne recomandă să fim pozitivi, să căutăm și să găsim oportunități și să extragem maximum de beneficii din timpul pe care îl avem acum la dispoziție.

Angela Nicolau, psiholog: Cum putem trece mai ușor prin autoizolare sau carantină?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:07 0:00


Europa Liberă: Ce le-ați putea recomanda oamenilor în această perioadă? Acum suntem la început, dar în următoarele o săptămână, o săptămână jumate, două care sunt mecanismele, soluțiile prin care noi am putea să reușim să ne menținem într-o stare de calm sufletesc, spiritual și eventual să folosim și favorabil, pozitiv această perioadă în care poate că am reuși să facem multe lucruri pe care ni le-am dorit și nu am avut timp niciodată pentru ele.

Interviul cu Angela Nicolaou, psiholog
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:41 0:00
Link direct



Angela Nicolaou: „Dvs. aveți dreptate de ceea ce ține de așa-zisa „vacanță” impusă undeva, ea poate să fie benefică pentru noi. Eu cred că această săptămână, săptămâna poate viitoare, oamenii încă vor fi incluși în unele relații familiare și pot să-și facă ordine în jurul casei, în apartamente și așa mai departe.

Trebuie să respectăm un ritm nou creat, dar bine definit și stabilit

După care o să vină deja perioada gândurilor și atunci este bine de făcut un plan de viață pe următoarele maxim trei luni. De exemplu, să fie un orar care să indice ora la care vă treziți în fiecare zi și unde să fie trecute lucrurile pe care le faceți: la ora respectivă noi facem mâncare, la ora cutare eu mă așez și fac bilanțul sau fac lucrurile la distanță. Deci, trebuie să respectăm un ritm nou creat, dar bine definit și stabilit.

Comunicarea. Desigur, comunicarea cu familia, dacă sunteți o familie un pic mai mare. Dacă nu, comunicarea pe siteuri de socializare, crearea unor grupuri de interese, grupuri de susținere.

Trei, noi am putea, iarăși, dacă folosim siteurile de socializare, să nu ne concentrăm doar la știrile legate de epidemie. De ce? Ar fi bine să începem să citim informație pozitivă, să râdem, să glumim, să spunem bancuri, să ne uităm la comedii.

De astăzi accentul trebuie de pus nu pe scop, dar pe proces

După aia aș zice că ar fi, iarăși, bine ca oamenii să nu meargă pe ideea că trebuie să se impună să treacă prin aceste greutăți. „Noi vom reuși, noi vom învinge, cu sânge, cu transpirație, dar vom trece peste asta”. Nu, nu este nevoie acum să mergem pe ideea că trebuie să luptăm ca să trecem prin asta. Din contra, este nevoie să ne calmăm și dacă, de exemplu, încă două săptămâni în urmă, ieri, alaltăieri chiar, noi încă ne puneam scopuri, atunci din ziua de astăzi accentul trebuie de pus nu pe scop, dar pe proces. Adică observi ce se întâmplă, lucrurile simple: floarea care a înflorit, mâncarea care a ieșit bună… Pur și simplu, persoanele pot să lenevească un pic, nu e neapărat să aibă un scop: se poate de dormit, se poate de croșetat, se poate să nu se facă absolut nimic. Și asta va ajuta la micșorarea anxietății care apare în izolarea aceasta.


Încă o sugestie – sportul. Sunt o mulțime de programe pe internet. În momentul când noi avem activități fizice, unul dintre hormonii care începe să se elimine în corpul nostru este serotonina și serotonina, de fapt, duce la o stare pozitivă, la rezistența organismului, ridică imunitatea, deci, ne ajută să trecem cu bine peste aceste dificultăți pe care le avem nu doar noi ca moldoveni, dar le are toată lumea.”

Europa Liberă: Doamna Nicolaou, sugestia dvs. – care ar trebui să fie relația noastră cu informația în această perioadă și cu alimentația, pe de altă parte. Pentru că asistăm la o explozie de fake news-uri care ne poate afecta din punct de vedere psihic și unul din refugiile pe care le poți face stând acasă este să mănânci ceva bun.

Angela Nicolaou: „Noi intrăm în panică că nouă nu o să ne ajungă mâncare. Este mâncare, vacile se mulg, găinile se ouă. Dar, pe de altă parte, putem face o retonifiere a organismului nostru sau o detoxificare a organismului, adică mâncare mai puțină, poate, într-adevăr, mai puțină carne. Știți că este deja și recomandat ca 24 de ore să ținem foamea, un pic organismul să elimine din toxine. De ce nu? Abuzul de mâncare nu face bine, vă dați seama că dacă nu avem activitate, energia aceasta noi o acumulăm. Și să nu ne pomenim ca peste două sau trei luni, când o să ieșim din casă, să avem ceva kilograme în plus. De aia e foarte bine să avem un pic de dietă, un pic de alimentare corectă și mișcări fizice pe perimetrul pe care ni-l putem permite.”

Europa Liberă: Care sunt sfaturile și sugestiile dvs. pentru cei care stau acasă cu copii mici, cei care au foarte multă energie, care au nevoie în permanență de ocupații. Pentru părinți este o adevărată provocare.

Angela Nicolaou: „Este greu. Totodată situația este ca o reflectare a situației create de mai demult. Deci, toată investiția pe care au făcut-o părinții în copiii săi ea acum o să-și dea de știre. Și dacă nu vă place, dragii mei, poate cineva să nu fie de acord cu mine, dar dacă nu ne place situația înseamnă că noi ca părinți am investit în copiii noștri ceva greșit: sau nu le-am dat îndeajuns timp, sau nu le-am dat îndeajunsă comunicare, sau nu le-am dat îndeajunsă afecțiune.


Dar, chiar și acum noi putem să schimbăm relația cu copiii noștri. Cum anume? Să devenim noi auto-motivați, să începem noi să schimbăm viața noastră chiar de astăzi. Și atunci copiii, ei nu se educă doar prin ceea ce le spui, dar ei se educă prin ceea ce faci. Da, într-adevăr, este greu, ei au mai multă energie de cât noi, noi maturii vrem să stăm un pic mai liniștiți, să stăm un pic în pat. Aici vine iarăși remediul internetului pe care încă o săptămână în urmă mulți părinți ziceau: „nu-i dau tableta”. Eu cred că a venit timpul poate să ne uităm mai tolerant și la tableta sau la calculator. Doar că eu, de exemplu, le-aș folosi cu un scop educațional, cum ar fi: „Hai să învățăm engleza!”, pentru că sunt o mulțime de desene animate în engleză; sau: „Hai să învățăm să desenăm”.

Ce fac eu cu copilul meu? Noi am făcut un orar comun în care o să facem sport de dimineață, după care facem mâncare împreună, după care fiecare se ocupă deja cu lucrul lui. Mai facem niște filmări, copilul se ocupă cu montajul.

Deci, eu cred că în momentul în care părintele își pune întrebarea aceasta, ce să facă cu copilul său, trebuie să înțeleagă că e cazul să-i acorde copilului său timp calitativ, nu cantitativ.”


Europa Liberă: În ce măsură această perioadă este una care ne oferă mai multe provocări sau, totuși. mai multe șanse de a ne crea un nou echilibru interior, de a vedea lucrurile altfel, diferit, poate, decât am făcut-o până acum?

Angela Nicolaou: „Eu sunt optimistă. Câți din noi nu au spus de multe ori: „Wow, eu așa demult aș fi dorit să învăț să desenez, dar nu am timp”; „Wow, eu așa de demult am vrut să fac engleza”. Deci, a venit timpul să punem o pauză și să ne ocupăm de noi. Câți din noi nu au spus de multe ori: „Wow, nu reușesc să acord copiilor, soțului, părinților timp ca să-l petrec cu ei”. Iată, a venit timpul. Noi trebuie să înțelegem că lumea se schimbă. Deci, după această pandemie ea nu va mai fi niciodată cum a fost adineaori.

În secolul XXI eu cred că noi avem mult mai multe posibilități decât neajunsuri în situația aceasta


De aia ar fi bine să ne creăm un spațiu de ieșire din această situație. Cum ar fi, poate, în aceste două luni, una jumate sau trei, câte vor fi, să facem studii online – diferite, diferite cursuri. Iarăși, pe internet sunt o mulțime. Dacă, de exemplu, am dorit să învățăm o profesie nouă, poate, iarăși, a venit timpul să o învățăm, de ce nu? În secolul XXI eu cred că noi avem mult mai multe posibilități decât neajunsuri în situația aceasta. Și psihologic eu vreau să zic că ar fi bine ca noi să nu ne concentrăm prea mult pe ceea ce a fost, dar să ne păstrăm energia pentru a acționa reieșind din situația care este azi, acum, aici.

Flexibilitatea este una dintre trăsăturile importante pentru a supraviețui. Flexibilitatea ca posibilitate de evoluție. Pentru că oamenii rigizi, cu părere de rău, ei nu prea evoluează, ei nu se schimbă, dar lumea cere schimbarea aceasta.”

XS
SM
MD
LG