Obiceiuri rele în vremuri de pandemie

Criza cu care ne confruntăm e nouă. Năravurile clasei politice, în schimb, sunt vechi.

Teribila criză de sănătate pe care o trăim este prima în epoca digitală, prima în imperiul noilor tehnologii informaționale, de aceea catastroficul, senzaționalul, coșmarurile, anxietățile sunt transmise în direct, antrenează întreaga populație a globului.

Your browser doesn’t support HTML5

Obiceiuri rele în vremuri de pandemie



Omenirea, chiar și statele cele mai dezvoltate, n-a fost pregătită pentru această încercare. Nu știm de ce s-a considerat că specialiștii virusologi și echipamentele pentru combaterea infecțiilor nu sunt o prioritate. Azi prețul plătit pentru această eroare de perspectivă se măsoară în zeci de mii de victime, în milioane de contaminați.

Media, rețelele de socializare abundă în critici la adresa guvernelor care au întârziat, evitat, ignorat, interpretat eronat semnalele medicilor și rapoartele serviciilor secrete. Guvernul chinez este acuzat că a ascuns adevărul despre gravitatea molimei de la Wuhan. Azi trierea în spitale, pe scena politică, în întreprinderi și în birourile manageriale o face Covid-19.

În Moldova critica la adresa guvernării a început devreme, în primele zile ale pandemiei. Dacă nu ar fi existat Internetul și rețelele de socializare, de vreme de principalele posturi TV au fost preluate de Dodon și de afaceriști afiliați PSRM și PD, am fi aflat mult mai greu sau deloc despre erorile și incompetența autorităților.

### Vezi și... ### „Pe mine mă miră foarte mult siguranța cu care se vorbește că totul ar fi sub control” (dr.Mihaela Jardan/ZdG)

Astfel, toată lumea în Moldova a fost stupefiată de faptul că alegerile din circumscripția Hâncești nu au fost anulate, în pofida riscului enorm de contaminare, risc care s-a și concretizat imediat prin apariția primul focar de coronavirus în Moldova și a primei localități puse în carantină.

Puterea a declarat la început că sistemul medical e OK, suntem pregătiți, asigurați, n-ar trebui să ne înfricoșeze o mică gripă acolo pe care nici nu o simți! Ni se vorbea pe un ton liniștitor, ca unor copii: poate sunt unele lipsuri, dar ne descurcăm. Pentru ca ulterior investigații de presă și reportaje video să dezvăluie starea de lucruri din spitale. Au venit și mesajele cadrelor medicale între care se numără sute de infectați: „Suntem trimiși la război cu mâinile goale” – este leitmotivul acestor mărturii.

Medicii vorbesc despre amenințări, intimidări sau „sugestii” din partea superiorilor lor care le cer să tacă, să nu facă „declarații politice”, de parcă a bate alarma, de parcă a spune că viața ta, la datorie, îți este amenințată înseamnă o lovitură de stat. A pățit-o și Eugeniu Cebotari, tânărul angajat de la Ambulanță, care după ce a postat un video în care a demonstrat în ce condiții precare lucrează a fost rugat „de sus” să-și scoată filmulețul. Totuși protestul, publicitatea, transparența dau roade: tânărul și colegii săi au primit în cele din urmă un set de măști „decente”.

### Vezi și... ### Medici de pe ambulanță: „Nu am fost testați niciodată la Covid-19” (VIDEO)

Un alt caz în care autoritățile au cedat în fața evidenței a fost cu cele 16 mii de lei indemnizație unică pe care puterea anunțase că o va acorda unui număr de 29 de medici infectați „la locul de muncă”, pe care urma să-i selecteze o comisie specială. Sub presiunea opiniei publice puterea a anunțat că indemnizația unică o vor primi toate cadrele medicale și alți angajați din sectorul public aflați în prima linie a luptei cu epidemia.

Apără de pe metereze o cetate asediată, dar care e cu porțile vraiște

Atitudinea arogantă, sfidătoare este contraproductivă. Guvernarea Dodon-Chicu nu reușește să solidarizeze societatea, să transmită un mesaj de încredere și speranță. S-ar spune că apără de pe metereze o cetate asediată, dar care e cu porțile vraiște. Nu lasă fără replică, fără persiflare nicio critică, niciun reproș. Despre opoziție spune că nu este constructivă și vrea să profite politic de pe urma pandemiei. Pe comentatorii independenți nu-i scoate din „așa-ziși”, doar pentru că aceștia denunță gestiunea haotică a crizei și demagogia guvernamentală.

### Vezi și... ### „E culmea cinismului să găsești vinovatul ca în perioada sovietică” (VIDEO)

Dodon e omniscientul care i-a năucit pe toți: azi e primul virusolog, după ce a fost primul strateg, primul istoric, primul lingvist, primul economist al Moldovei. „Tehnocratul” premier Chicu abandonează subit tonul grijuliu și trece la atacuri bășcălioase, agresive chiar la adresa predecesorilor săi sau califică mărturia filmată a unei femei suferinde de la Soroca drept un gest „glamorous”, făcut să incite spiritele.

Pandemia nu împiedică guvernarea să-și urmărească agenda geopolitică. Dodon laudă ajutorul promis de ruși, cele 200 de milioane de dolari despre care nu se știe nimic, și preferă să treacă sub tăcere sau să ia peste picior ajutorul consistent pe care sunt gata să-l ofere Republicii Moldova, fără condiții prealabile, FMI, Banca Mondială și Uniunea Europeană. Pentru Dodon aceste organizații știu să facă doar „declarații frumoase”.

### Vezi și... ### Guvernul susține că nu va renunța la controversatul pachet de măsuri economice

Pe lângă harțul său geopolitic, guvernarea de la Chișinău urmărește și o „agendă pragmatică”. Adică da, ne e frică de virus, dar dacă putem profita, de ce să nu drenăm niște bani publici în buzunare private? Rețeta e simplă și sună cam așa: amesteci într-un pachet de măsuri anticriză pentru ajutorarea cetățenilor decizii convenabile clientelei tale politice, înlesniri și scutiri pentru afacerile unor prieteni, și le aprobi prin asumarea răspunderii guvernului. Zgomotul de fond al pandemiei va atenua stridențele ilegale.

Dar iată că nu le-a atenuat. Sesizată de opoziție, Curtea Constituțională a respins printr-un vot clar, după ce suspendase vineri, 10 aprilie, Legea nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative, pe care guvernul Chicu le votase prin asumare de răspundere în fața Parlamentului (mai exact: în cadrul unei ședințe suspendate din cauza lipsei de cvorum).

După prima hotărâre a Înaltei Curți, din 10 aprilie, de suspendare a pachetului legislativ asumat de guvern, puterea reușise să mai facă una boacănă – să încalce separația puterilor în stat. Dodon a recunoscut că l-a sunat pe președintele CC Vladimir Țurcan, fost comiliton al său din PSRM, cerându-i amănunte despre felul cum au votat magistrații („am înțeles că patru au fost împotriva Legii, dl Țurcan a fost pentru”). A doua zi, Țurcan a negat că a oferit detalii despre vot și a pretins că șeful statului s-a interesat doar de „esența și mai ales de consecințele juridice” ale acestei suspendări.

Igor Dodon a încălcat legea, spun experții în Drept. A comis o ingerință inacceptabilă în activitatea și-n independența Curții Constituționale și e pasibil de pedeapsă, iar președintele Înaltei Curți, Vladimir Țurcan, ar trebui să-și dea demisia.

De când a fost instituită starea de urgență, bilanțul guvernării nu e deloc unul roz: gestiunea accidentată a crizei de sănătate (zeci de contaminați în fiecare zi, numărul deceselor în creștere), intimidarea medicilor disidenți care luptă cu infecția, blamarea celor care îndrăznesc să critice acțiunile autorităților, chiar și a bolnavilor de Covid internați în spitale, fidelități ideologice revoltătoare, persiflarea și ignorarea asistenței propuse de Occident Republicii Moldova, asumarea răspunderii pe niște măsuri în favoarea sponsorilor și clientelei politice. Puterea nu renunță la relele obiceiuri nici măcar în vremuri de pandemie.

* Opiniile exprimate în acest material aparțin autorului și nu sunt neapărat ale Europei Libere.