Linkuri accesibilitate

Medici de pe ambulanță: „Nu am fost testați niciodată la Covid-19” (VIDEO)


Imagine generică
Imagine generică

„Cadrele medicale nu vorbesc pentru că se tem să fie persecutați la serviciu sau știu că pur și simplu se va arunca cu pietre în ei”, spune un doctor de pe ambulanță, sub protecția anonimatului.

Un medic de pe ambulanță din cadrul Centrului de asistență medicală urgentă a declarat pentru Europa Liberă, sub protecția anonimatului, că medicii de la urgență nu au fost testați până acum intenționat, deoarece există riscul că nu va avea cine lucra. „Nicio persoană din conducere nu a venit la noi și nu s-a interesat de starea noastră de sănătate. Tot ce fac este doar să ne dea indicații prin telefon și chiar să ne ia la rost”, a declarat medicul.

Un al doilea medic de pe ambulanță, solicitat de Europa Liberă, a confirmat și el informația. Nu s-au făcut testări nici măcar după ce a murit de coronavirus colega lor Ecaterina Litvinschi, medic pe ambulanță care a lucrat mai multe zile făcând echipaj cu alți lucrători medicali. „Noi medicii nu am fost testați la Covid-19. Șefii promit că în curând vom fi, dar încă nu se știe concret când!”, a spus al doilea medic.

Sâmbătă, un lucrător medical de pe ambulanță, Eugeniu Cebotari, a postat un mesaj pe Facebook în care a arătat echipamentul cu care merg medicii la chemări. Tânărul povestește că echipamentul constă în măști de bumbac într-un singur strat care nu oferă protecție în caz de contact cu un bolnav Covid-19, mănuși din cele mai simple, ochelari de unică folosință care însă nu se aruncă, ci se duc la dezinfectat, iar costumele speciale de protecție se aruncă nu în pungi speciale, ci în pungi obișnuite de gunoi.

„Doamna ministră, înainte să afirmați că suntem singuri responsabili de faptul că ne infectăm, asigurați-vă dacă cadrele medicale au echipament decent pentru a lupta cu acest virus”, a declarat Cebotari în înregistrarea video.

La câteva minute, tânărul medic și-a șters postare după ce a fost rugat foarte insistent. Într-o altă postare, Eugeniu Cebotari spune că după ce presa și internauții au distribuit masiv informația cu privire la dotarea insuficientă a medicilor de pe ambulanță, sâmbătă seara au fost aduse „măști de calitate decentă”.


Într-un comunicat difuzat duminică, Centrul național de asistență medicală urgentă prespitalicească (CNAMUP) califică ca fiind denaturate informațiile prezentate de lucrătorii medicali. Comunicatul precizează că angajații folosesc echipamente de protecție individuală de calitate și care corespund tuturor protocoalelor.

În jur de 400 de medici și lucrători medicali au fost infectați până în prezent cu coronavirus în Republica Moldova, dintr-un total de 1.560 de îmbolnăviri.

Un medic de pe ambulanță a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări.

Europa Liberă: Care este situația cu testarea personalului medical de la urgență, cei care merg la chemări să consulte pacienții?

Noi suntem tratați doar ca forță de muncă...


Medic: „Nu am fost niciodată testat la coronavirus. Nimănui nu-i pasă în ce stare suntem. Important e să lucrăm în draci. Este un abuz strigător la cer! Toți angajații din organizația noastră, Centrul de asistență medicală urgentă, CNAMUP, au făcut testul la Covid-19 și au fost izolați în condiții stricte de carantină, iar noi, medicii de la urgență, nu avem voie să intrăm în clădire – ei se tem să se infecteze pentru că înțeleg că fiecare dintre noi poate fi infectat. Eu și colegii mei credem că testările nu se fac intenționat pentru că, dacă vreunul iese pozitiv, lucrătorul va trebui plasat în carantină. Iar asta nu convine șefilor pentru că nu va avea cine lucra. Noi suntem tratați doar ca forță de muncă. Tare aș vrea ca toți lucrătorii medicali de pe ambulanțe să fie testați și să nu-și bată joc de noi.

Nicio persoană din conducere nu a venit niciodată la noi și nu s-a interesat de starea noastră de sănătate. Tot ce fac este doar să ne dea indicații prin telefon și chiar să ne ia la rost sau să ne monitorizeze de la distanță.”

Europa Liberă: Ministrul sănătății a declarat că medicii nu folosesc corect mijloacele de protecție și din acest motiv se îmbolnăvesc. Ce mijloace de protecție aveți când mergeți la pacienți? Medicii pot să nu știe că pacientul are simptome de Covid-19, așa cum s-a întâmplat cu medicul de la ambulanță care a murit. Aveți suficiente mijloace de protecție, corespund acestea cerințelor actuale?

Costumele în sine sunt destul de bune și își îndeplinesc funcțiile, dar măștile sunt pur și simplu o glumă!...


Medic: „Medicii au fost instruiți cum să îmbrace și să scoată corect costumele de protecție. Costumele în sine sunt destul de bune și își îndeplinesc funcțiile, dar măștile pe care le-am avut până acum sunt pur și simplu o glumă! – sunt din material simplu și nu protejează de virus. Asta, în timp ce ar trebui să fim dotați cu respiratoare cu nivelul trei de protecție! Doar acelea filtrează cei mai mici viruși. Noi îmbrăcăm aceste costume la toate apelurile pacienților care au anumite simptome – tuse, febră, dureri de cap, respirație îngreunată, la toți cel care au simptome de viroză.

Altceva este că pacienții pot minți și uneori nu le spun operatorilor despre simptomele alarmante, iar noi mergem la chemarea respectivă doar cu măști și mănuși și abia când începem să facem tabloul anamnezei constatăm că omul are toate simptomele de coronavirus și că am fost mințiți.”

Europa Liberă: Câte ore durează o tură la urgență și cam câte chemări aveți într-o tură?

Medic: „Tura durează 24 de ore. Acum sunt mai puține chemări pentru că e carantină peste tot și unii pacienți apelează și la medicul de familie.”

Europa Liberă: Cât de des vă schimbați hainele de protecție?

Medic: „După fiecare apel cu suspiciune de Covid-19 dezinfectăm mașina, scoatem costumele de unică folosință și le punem în pungi speciale.”

„Este de-a dreptul devastator": lucrătorii medicali din prima linie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00


Europa Liberă: În aceste 24 de ore, când vă odihniți, când mâncați?

Medic: „Nu avem un interval de timp rezervat pentru a lua masa. Mâncăm în pauzele dintre chemări, dacă sunt multe urgențe și nu avem pauze încercăm să mâncăm în mașină și ne rugăm să nu ne înecăm cu ceva când mașina sare pe gropile din drumurile noastre”.

Europa Liberă: Ce părere aveți despre acea sumă de 16 mii de lei promisă de autorități cadrelor medicale care se vor infecta de Covid-19?

Medic: „Sper că într-adevăr fiecare medic infectat va primi această sumă. Dar evident că aș vrea să primească o recompensă și toți cei care se supun unui risc enorm și lucrează direct cu bolnavii de coronavirus”.

Europa Liberă: Medicii se tem? De ce le este frică?

Evident că medicii se tem să ia virusul, fiecare are familie, apropiați, oameni dragi...


Medic: „Evident că medicii se tem să ia virusul, fiecare are familie, apropiați, oameni dragi de care își fac griji. Noi suntem acum sursă de pericol pentru ei. Mulți colegi de-ai mei care au copii au plecat de acasă, găsesc tot felul de variante unde să locuiască pentru a evita să-i contamineze pe cei apropiați. Pentru că nu știi dacă ești infectat sau nu – boala poate evolua fără simptome, timp în care poți să dai virusul mai departe.”

Europa Liberă: De ce medicii de la noi nu spun aceste lucruri în public, ca să afle toată societatea?

Medic: „Medicii nu vorbesc pentru că se tem să fie persecutați de conducere, se tem să aibă pe viitor probleme la serviciu sau știu că pur și simplu se va arunca cu pietre în ei.”


Europa Liberă: Există suficient personal la urgență?

Medic: „Personalul e insuficient, oamenii se tem să vină să lucreze pe ambulanță. Este un efort mare, este o muncă de ocnaș și o responsabilitate imensă pentru viața și soarta oamenilor. Plus că este o muncă foarte periculoasă, de multe ori dăm peste oameni răutăcioși, agresivi, sunt unii care ne mint sau ne cheamă pentru tot felul de prostii de genul – mă doare capul, spatele; sau sunt unii cu boli cronice care ne cheamă mereu și adresele cărora le știu deja pe dinafară. Mulți își permit să strige la noi, ne reproșează că nu le-am acordat asistența pe care au vrut-o. „Doar o injecție, o cardiogramă și tensiunea măsurată? Vom scrie o plângere!”. Oamenii au uitat că urgența este pentru urgențe, pentru cazuri-limită, când de câteva minute depinde viața omului!

Se întâmplă chiar să fim atacați. Dar dacă totul se termină cu bine de cele mai multe ori nici nu spunem nimănui despre incident. Bine că s-a terminat cu bine… Oricum nu avem de unde aștepta ajutor… Și evident că și salariul lasă de dorit…”

Deficitul de asistenţi medicali, o boală cronică veche a sistemului sanitar
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00


Europa Liberă: Care e atmosfera generală în rândul medicilor de la urgență?

Medic: „Medicii sunt optimiști, lucrăm cu respectarea normelor asepticii și antisepticii, știm care sunt căile de transmitere a tuturor infecțiilor. Totuși, nimeni nu este protejat de accidente. Dar încercăm să nu ne pierdem starea de spirit. În ceea ce privește suplimentul de risc din cauza epidemiei de Covid, ni s-a promis o primă de 100% la salariu, dar ne-au transferat doar 50%.

Aș vrea să-i văd pe acești oficiali cum ar face față unei ture de 24 de ore, cum ar deservi pacienții...


Este o nesimțire, ne simțim mințiți din nou! Și eu, și colegii mei suntem revoltați la culme! Plus că ne acuză că ne infectăm singuri. Aș vrea să-i văd pe acești oficiali cum ar face față unei ture de 24 de ore, cum ar deservi pacienții! Cred că ar claca de frică și oboseală. Dar de vorbit toți sunt buni.”

Europa Liberă: Ce le-ați transmite în actualele condiții pacienților, de pe o parte, și autorităților, pe de altă parte?

Medic: „Pe pacienți îi implorăm! Să gândească limpede! Să țină minte că atunci când cheamă ambulanța în glumă sau pentru că îi doare o mână și așa mai departe, noi pierdem timpul și putem să nu ajungem la cei care ne imploră să venim mai repede pentru că i s-a oprit inima cuiva și omul se sufocă! Un om în aceste momente moare. Din cauza unor chemări negândite, la o altă adresă moare un om. Moare din cauza celor care spun că „plătesc polița și trebuie să mă deserviți, nu aveți dreptul să refuzați”.

Oameni buni, țineți minte că suntem și noi oameni, suntem vii și noi, nu suntem roboți, avem la fel ca și voi o inimă, ne e rău și nouă și mai și obosim.

În ceea ce privește autoritățile, colegii mei de la urgență sunt șocați – atâtea minciuni și atâta lipsă de respect pentru medici! Autoritățile ar trebui să aibă grijă să ne testeze și să ne plătească decent munca.

Și, cel mai important, să țină minte că dacă în familia lor se va întâmpla vreo nenorocire, ei vor forma același număr – 112 și la chemarea lor vor veni cei pe care i-au tratat ca pe niște sclavi, foarte probabil infectați deja, și vor aduce „coroana” și în familia lor. Sau în general nu va veni nimeni, pentru că nu va mai avea cine…”

Previous Next

XS
SM
MD
LG