Nu este primul spital unde s-a introdus acest regim, din cauza numărului mare de infecții cu COVID-19 printre angajați, carantina însemnând între altele că ușile instituției sunt închise pentru noi pacienți.
Dar la Soroca, unde numai joi, potrivit presei locale, au fost confirmate 27 de infecții printre angajații spitalului raional, iar astăzi s-a anunțat că o doctoriță a decedat, la Soroca așadar spitalul continua să primească bolnavi. Ce criterii se aplică la declararea carantinei și ce măsuri se iau pentru protejarea medicilor?
La Ştefan Vodă, aparent majoritatea angajaţilor spitalului ar fi infectaţi. Dar despre asta nu au comunicat autorităţile - ministra Dumbrăveanu rezumându-se doar la anunţul de plasare sub carantină a instituţiei medicale - ci un deputat din PAS, Radu Marian, care a făcut public un mesaj recepţionat de la fiica uneia dintre doctoriţele infectate, care i se plângea pe neajunsuri în tratamentul acelor pacienţi, inclusiv al mamei sale. Despre situaţia din spitalul de la Soroca, Veaceslav Neamţu, şeful secţiei reanimare a instituţiei, ne-a comunicat că secţia sa este în carantină, după ce el personal, dar şi mai mulţi colegi au aflat că s-au îmbolnăvit, nu înainte de a-i contamina şi pe unii membri ai familie, în cazul lui Neamţu fiind vorba despre soţie, şi ea cadru medical: „Secţia reanimare e închisă cu totul. E cu lacăt la uşă. În secţia chirurgie s-au pus paturi şi sunt primiţi pacienţi cu covid acolo. Cerem să fie testat absolut tot personalul medical, ca să vedem care e situaţia reală.”
Cum s-a ajuns că mai multe spitale din provincie au intrat în carantină, totală sau parţială, în momentul când abia de au început să primească bolnavi cu covid-19 ne explica încă zilele trecute principalul medic epidemiolog moldovean, Nicolae Furtună, şef al Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică: „Lucrurile s-au început mult mai devreme decât a fost diagnosticat primul caz şi eu bănuiesc că lumea nu a luat recomandările în serios şi s-au întâmplat nişte breşe pe sector când oamenii pur şi simplu au ignorat”.
În acelaşi timp, Nicolae Furtună, iar ulterior şi unii demnitari, au spus că mulţi dintre angajaţii sistemului medical s-ar fi contaminat nu în timpul îngrijirii bolnavilor, ci din contacte comunitare, declaraţii prin care şi-au atras criticile multor medici, printre ei Ina Tocarciuc, o doctoriţă din Chişinău: „Din doctori, tare puţini în ziua de astăzi vorbesc că vor salarii. Doctorii vorbesc: testare, testare şi echipament. Şi să zică că ei se îmbolnăvesc în codiţii nu ştiu de care, asta deja e prea de tot…”
Nu-i vina doar a guvernării de azi, ci a tuturor...
Medicul Gherghe Brega, un fost vice-premier moldovean responsabil la vremea respectivă inclusiv de sectorul medical, ne-a spus astăzi că sistemul a fost prins pe picior greşit de epidemie, în condiţiile unor lipsuri grave de echipamente de protecţie, neajunsuri de organizare şi testare deficitară. „Nu-i vina doar a guvernării de azi, ci a tuturor. La medicină se dă ce rămâne din PIB. În 2016, în rezervele materiale era doar 5% din necesar. Acum tot aşa e. Dar guvernanţii de azi au putut totuşi să se pregătească încă din ianuarie, când epidemiologii ne-au spus: fiţi atenţi, o să avem probleme.”
La fel, nepregătită i se pare fostului vice-premier şi decizia de a deschide spitalele raionale pentru bolnavii cu covid – o idee de altfel potrivită şi care ar fi putut descongestiona instituţiile din Chişinău, dacă era însoţită de dotarea corespunzătoare a acelor spitale: „Ideea în sine e lăudabilă, numai că trebuia mai întâi de pregătit tot – echipamente, paturi, aparate de ventilare - şi apoi de chemat pacienţi. La Bălţi au patru aparate de ventilare. Baie nu au, umblă cu căldarea. Mă întreb: da dacă vin 7 pacienţi?”
Să ne rugăm de toţi donatorii să ne ajute...
Ceea de ce ar fi nevoie acum e o schimbare urgentă a tacticilor de intervenţie din partea autorităţilor, mai spune Gherghe Brega: „Dacă nu luăm teste, nu luăm echipament, nu dotăm medicii din prima linie, o să fie o situaţie destul de gravă. Să ne rugăm de toţi donatorii să ne ajute. Şi să se renunţe la ideea cu centru de triere la Moldexpo. Acela nu e centru de triere – fără ventilare, fără izolare, fără apă… O să-i infectăm pe toţi acolo.”
Relatările din presă arată că cel puţin doi pacienţi diagnosticaţi cu pneumonie care s-au stins cu săptămâni în urmă în reanimarea de la Soroca prezentau semne de covid-19, dar în lipsa testării, cazurile nu au fost confirmate. Ulterior, unitatea de medicină de urgenţă din localitate fusese plasată sub carantină, după confirmarea virusului la patru angajaţi ai ei, iar unul din cei patru, o doctoriţă de 65 de ani, s-a stins astăzi, aşa cum au confirmat autorităţile, acesta fiind al doilea caz de deces printre medici.