Linkuri accesibilitate

R.Moldova își va reveni, după pandemie, cam în trei ani (Ion Sturza/TV8)


R. Moldova își va reveni după criza provocată de epidemia de coronavirus în aproximativ 3 ani, dacă nu se va repeta pandemia în toamnă, prognozează fostul premier Ion Sturza citat de TV8.md. „Economiile dezvoltate vor începe o recuperare ceva mai devreme peste un an sau un an şi jumătate. Economiile emergente, e cazul României, – peste 2 ani”, crede Sturza.

Revista presei din 1 aprilie 2020
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:07 0:00
Link direct



El anticipează că în Moldova mai multe afaceri mici și mijlocii vor fi înghețate. „Cei de la guvernare nu trebuie să-și facă iluzii, vor trebui să gestioneze concomitent toate crizele și să aibă grijă de cel puțin 200 de mii de șomeri. Trebuie luate măsuri economice adecvate situației, mai afirmă ex-premierul Ion Sturza.

Măsurile economice propuse de guvern în sprijinul mediului de afaceri sunt criticate de unii agenţi economici. Preşedintele Alianţei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii David Smith notează într-o analiză pe newsmaker.md că reducerea taxei TVA de la 20 la 15 la sută pentru domeniul Horeca, nu ajută, întrucât hotelurile, restaurantele şi cafenelele nu activează urmare a măsurilor de carantină. Reducerea fiscală pentru şomajul tehnic este şi ea inutilă pentru că nu există companii care să-şi poată salariza angajaţii pentru munca pe care nu o fac. „Un exemplu bun pentru Moldova ar fi cel al SUA care creditează la dobânzi mici companiile afectate de epidemie ca acestea să poată achita salarii. În aşa fel statul şi mediul de afaceri îşi împart responsabilitatea pentru cetăţenii care nu-şi pot continua munca”, notează, între altele, David Smith.

Propunerea președintelui Dodon ca întreprinderile afectate de epidemie să achite salarii angajaților, iar statul să le restitui impozitele aferente este o utopie. De această părere este directoarea art-salonului „molDeco”, Stela Moldovanu, citată de agora.md. „Noi efectiv nu avem vânzări, iar din acest motiv nu putem să achităm salariile”, precizează Stela Moldovanu.

Expertul Mihai Mogîldea de la Institutul de Politici şi Reforme Europene notează într-o analiză pentru agenţia de presă IPN că pe lângă problemele legate de situația incertă a salariaților din sectorul privat, de sustenabilitatea activității întreprinderilor, dar și de capacitatea sistemului medical, autoritățile guvernamentale trebuie să gestioneze repercusiunile acestei crize asupra emigranților moldoveni. Acest aspect este de o importanță critică în condițiile revenirii unui număr considerabil de emigranți moldoveni în țară, dar și prin prisma înrăutățirii indicatorilor economici și creșterea șomajului în cadrul țărilor rezidente în următoarele luni, explică expertul. „Anul 2020 va fi marcat de reducerea emigrării și a remiterilor. Restabilirea parametrilor migraționali va dura câțiva ani și va depinde de viteza refacerii economiei mondiale după criza provocată de răspândirea infecției COVID-19”, concluzionează Mihai Mogîldea.

Jurnalistul Alexandru Cozer comentează pe cotidianul.md situaţia moldovenilor aflaţi peste hotare care vor să revină în R. Moldova, pornind de la cele peste 200 de persoane care au fost nevoite să înnopteze luni seară pe un aeroport din Paris, după ce zborul cu care trebuia să vină la Chișinău nu a primit aprobare din partea autorităților. „Majoritatea acelor oameni nu au plecat de viață bună. S-au dus pentru că tot politicieni ca Dodon și Chicu le-au făcut viața imposibilă aici. Și poate fi de înțeles că unii dintre ei, văzând ce se întâmplă acasă, la supărare, pot spune și că nu vor să mai audă de Moldova. De o țară care nu le-a oferit perspectiva unei vieți decente. Dar pe care au ținut-o totuși în viață cu remitențe în valoare de zeci de miliarde de dolari de-a lungul anilor. Iar acum, când au mare nevoie de această țară, cei care o conduc, care i-au determinat să-și ia lumea în cap, le întorc din nou spatele”, concluzionează Alexandru Cozer.

Editorialistul Nicolae Negru afirmă la Radio Chişinău că în contextul alegerilor prezidenţiale planificate în acest an, revenirea moldovenilor din străinătate prezintă un disconfort pentru şeful statului Igor Dodon care a făcut câteva declaraţii contestate despre diaspora. „Dodon știe că cei plecați nu-l prea agreează, nu sunt alegătorii socialiștilor. Aceste declarații pur și simplu ridicole, că nu aveați nevoie de noi, de R. Moldova, înainte ne numeați ciuma roșie și acum apelați la noi, denotă un dezechilibru și lipsa de cultură politică”, consideră Nicolae Negru. Articole aminteşte că recent Igor Dodon declara că nu pot fi organizate foarte multe curse charter concomitent pentru a aduce acasă cetățenii R. Moldova.

Grupul pro-Moldova din Parlament a ameninţat Ministrul de Externe cu o moţiune de cenzură dacă nu va facilita revenirea moldovenilor din străinătate. „Comisia situaţii exepţionale autorizează acum câte 4-5 curse charter pe săptămână, dar e nevoie de 4-5 curse pe zi”, crede deputatul Andrian Candu, citat de Ziarul Naţional. „Igor Dodon nu-i vrea acasă pe moldovenii din diaspora, pentru că știe că nu va fi votat de ei. Dacă Dodon crede că la alegerile prezidențiale o să aibă susținerea populației, atunci greșește amarnic. Deja a încurcat-o ”, mai afirmă Andrian Candu.

„Criza în general şi criza de coronavirus în special, testează pe deplin capacitatea statelor, conducerii și sistemului de sănătate de a reacționa în momentele cele mai dificile… Se întâmplă şi în R. Moldova cu regimul Dodon și guvernul său de coaliție”, notează analistul politic Iulian Chifu într-un editorial pe deschide.md. „Deja Regimul Dodon e creat un cadru condamnabil, prin acumularea puterii în mâinile unui singur om… Președintele Igor Dodon e singurul responsabil astăzi, și tot el va plăti. Mai grav dacă își valorifică criza și pentru propria imagine. Lumea sa satură de apariții prea dese ale politicienilor care par să le știe pe toate… ale politicienilor care nu au alături și nu lasă în prim plan profesioniștii, meseriașii, sau care-i schimbă în timpul crizei cum s-a întâmplat la Spitalul Republican. Motivațiile trebuie să fie foarte puternice, credibile și clare. Altfel costă”, constată între altele Iulian Chifu.

Ajutorul de 140 de milioane de euro anunțat de Uniunea Europeană pentru combaterea crizei pandemice în țările din Parteneriatul Estic, din care face parte și Republica Moldova, este foarte important pentru Chișinău, afirmă analistul politic Ion Tăbîrţă la Radio Chişinău. „Fără acest ajutor R. Moldova îi va fi mai greu să facă față crizei pandemice și perioadei post criză. Noi trebuie să înțelegem că și cu acest ajutor ne va fi greu, cu atât mai prețios este el, deoarece vine într-o perioada foarte dificilă pentru R. Moldova. Aici, fără a intra în speculații, dar oricum se cere o anumită comparație cu Federația Rusă. Am văzut cum mass-media apropiată de partidul de guvernământ a încercat să arate într-un mod triumfalist acel ajutor, pe care Rusia l-a acordat R. Moldova, mă refer la echipamentele medicale. Din partea Uniunii Europene vedem o preocupare sinceră de societatea moldovenească și anume ca R. Moldova să facă față acestei crize”, comentează, între altele, Ion Tăbîrţă.

XS
SM
MD
LG