O rețea de organizații neguvernamentale specializate în monitorizarea alegerilor din Europa Centrală până în Asia Centrală, ENEMO, a prezentat miercuri la Chișinău un prim raport despre campania pentru alegerile anticipate moldovene din 11 iulie. Observațiile experților ENEMO vizează între altele controversata chestiune a numărului de secții de votare pentru diaspora.
Your browser doesn’t support HTML5
Decizia Comisiei Electorale Centrale luată, după o serie de proteste, contestări și procese în justiție, de a deschide 150 de secţii de votare pentru alegătorii din diaspora ridică semne de întrebare referitoare la imparțialitatea unor membri ai autorității electorale, constată raportul preliminar al observatorilor europeni. Documentul trece în revistă disputa judiciară care a durat peste două săptămâni şi a fost declanșată de decizia CEC de a deschide 139 de secţii în diaspora faţă de 191 câte recomandase Ministerul de externe într-un aviz prealabil.
### Vezi și... ### Dreptul la vot depinde și de posibilitățile financiare ale statului, declară președintele CECConcluzia pe care observatorii europeni au desprins-o, inclusiv în urma discuţiilor cu diverși actori de la Chişinău, atât din arcul guvernării, cât şi din afara lui, precum şi cu competitori electorali, este că decizia finală a autorităţii electorale nu a luat în calcul criteriile prevăzute în legislație pentru deschiderea secțiilor în străinătate şi planează suspiciuni că ar fi motivată politic.
Prezentând, la o conferință de presă, concluziile raportului, experţii ENEMO nu au dat vreo apreciere deciziei autorităţii electorale, contestată şi ea în justiţie, cea de a organiza 41 de secţii de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană. Ceea ce a subliniat însă analistul electoral al reţelei de observatori Elidon Lamani este că alegătorii din stânga Nistrului, la fel ca şi cei fără reşedinţă sau domiciliu, care constituie la un loc 15 la sută din numărul total al alegătorilor, nu sunt incluşi în listele de bază urmând să voteze pe liste suplimentare.
„Deşi sistemul centralizat reduce riscul manipulărilor, în special votul multiplu, faptul că registrul alegătorilor nu include toate datele afectează negativ integritatea întregului proces electoral”, a precizat analistul.
Raportul observatorilor europeni vorbeşte şi despre existenţa suspiciunilor privind coruperea şi transportarea organizată a alegătorilor din regiunea de est a ţării.
Şefa adjunctă a Misiunii ENEMO de observare a scrutinului, Elene Nizharadze, a menționat că trezește îngrijători numărul încălcărilor admise în desfășurarea campaniei, în special utilizarea abuzivă a resurselor administrative, implicarea în agitație electorală a autorităților publice, inclusiv locale şi alegaţii de cumpărare a voturilor. „Aceste probleme au un impact negativ asupra percepţiilor privind integritatea procesului electoral şi ar putea afecta corectitudinea acestor alegeri”, a precizat experta.
### Vezi și... ### Platforma DA cere în justiție reducerea numărului de secții de votare din regiunea transnistreanăConcluzia generală a misiunii de observare este că actuala legislaţie electorală este, în mare parte, conformă standardelor internaționale şi poate asigura desfăşurarea unor alegeri democratice şi competitive, dacă va fi pusă în aplicare cu bună credinţă. Monitorii au atras atenţia însă că mai există lacune legale, semnalate şi la precedentele scrutine, legate inclusiv de finanțarea campaniei electorale. CEC nu dispune în continuare de pârghii legale şi de resurse suficiente ca să verifice sursele din care îşi finanțează competitorii electorali campania, proveniența donaţiilor şi corelația lor cu veniturile donatorilor, constată observatorii europeni.
La capitolul mass-media, ENEMO pune la îndoială capacitatea presei, în marea ei parte, de a asigura o mediatizare echilibrată a campaniei, întrucât majoritatea televiziunilor rămân controlate de persoane afiliate partidelor politice şi sunt dependente editorial. Raportul de observare mai constată că deşi instituţiile media tradiţionale rămân principala sursă de informare a cetăţenilor, politicienii folosesc din ce în ce mai mult mediile online, inclusiv reţelele de socializare. Iar lipsa unor reglementări specifice privind mass-media online trezesc îngrijorări referitoare la răspândirea masivă a informațiilor false ceea ce influențează opinia publică.
Rețeaua europeană a organizațiilor de monitorizare a alegerilor ENEMO supraveghează scrutinele din R. Moldova începând din 2016, cel anticipat din 11 iulie fiind al cincilea la număr. Din cauza restricțiilor pandemice, ENEMO, la fel ca şi alte organizații internaționale de monitorizare a alegerilor, a acreditat pentru acest scrutin, un număr redus de observatori.