Your browser doesn’t support HTML5
Pe data de 1 ianuarie a intrat în vigoare legea germană care obligă serverele să şteargă automat mesajele ofensatoare. În vizorul celor care au propus anul trecut legea, cunoscută sub denumirea oficială de Netzwerkdurchsetzungsgesetz - prescurtat: „NetzDG”, s-au aflat, în primul rînd reţelele de socializare, de exemplu Facebook, YouTube şi Twitter. Practic, legea a intrat în vigoare în octombrie 2017, dar s-a dat un răgaz firmelor care găzduiesc anumite platforme să-şi pună la punct felul cum îşi vor armoniza acţiunile în conformitate cu legea „NetzDG”. Astfel, firmele sînt obligate să şteargă automat mesajele neconforme cu prevederile Codului penal din Germania. De identificarea mesajelor răspund firmele. În acelaşi timp ele sînt obligate să cerceteze reclamaţiile venite de la utilizatori şi să stabilească, în ultimă instanţă, dacă anumite mesaje sau ştiri false (fake news) trebuie eliminate sau ba.
Refuzul companiilor de a şterge sau a bloca în decurs de 24 de ore mesaje evident ofensatoare poate fi sancţionat cu amenzi de pînă la 50 de milioane de euro.
În categoria mesajelor ofensatoare intră, între altele, atacurile la demnitatea umană, formulări şi jigniri care conţin limbajul urii îndreptat contra unor grupuri etnice, religioase sau sexuale. În această categorie intră şi mesajele negaţioniste, de obicei însoţite de atacuri antisemite. Sub incidenţa legii intră, bineînţeles, şi propaganda extremist-xenofobă şi rasistă.
Legea germană se aplică indirect şi unor mesaje extremiste, răspîndite în limba română, accesibile în Germania. În urma unor reclamaţii, au fost blocate deja, în trecut, în Germania, anumite canale extremiste de dreapta în limba română. Ele au rămas, însă, accesibile pentru utilizatorii din România, Moldova şi alte ţări. După intrarea în vigoare a Legii „NetzDG”, Facebook, şi-a extins posibilitatea de a reclama şi anumite mesaje postate în limba română. În versiunea ambiguă, în limba română, a „formularului de raportare NetzDG”, accesibil pe Facebook se spune textual:
„Completează acest formular pentru a raporta elemente de conţinut de pe Facebook despre care consideri că încalcă Legea pentru aplicarea legislaţiei în reţelele sociale (‚NetzDG’) din Germania. Te rugăm să reţii că acest formular este destinat exclusiv raportării unor încălcări ale Codului penal german prevăzute în NetzDG. Acuzaţiile privind încălcarea legii implică o mare responsabilitate şi îţi sugerăm ca în prealabil să consulţi un avocat sau o instituţie de reglementare.
Conținutul considerat ilegal conform Codului penal german poate să încalce, de asemenea, Standardele comunității Facebook. Pentru a raporta conținutul ca o încălcare a Standardelor comunității, nu ca o încălcare a legii NetzDG, utilizează linkul Raportează din meniul vertical de lângă respectivul conținut. Poți găsi mai multe informații despre Standardele comunității în Centrul de ajutor.”
În urma unor sesizări multiple, Facebook a şters postarea unei unei fundaţii neolegionare cu sediul la Bucureşti. Pe data de 2 ianuarie, fundaţia respectivă a postat o fotografie stilizată a lui Corneliu Zelea Codreanu, însoţită de o poezie elogioasă semnată de poetul legionar Radu Gyr. (În poezia respectivă, Codreanu, „teoreticianul” antisemit, inspiratorul unor acţiuni teroriste şi ucigaşul unui şef de poliţie, este prezentat ca o victimă nevinovată: „L-au azvârlit în închisoare / Ca să mi-l frângă chinul greu / C-a vrut din neam să facă soare / Din țară verde curcubeu.//”)
Propaganda extremistă, interzisă atît în România, cît şi în Moldova, continuă să invadeze reţelele de socializare şi platformele electronice ale unor publicaţii.